OPINII Recorduri care ar trebui să stârnească teama la bursă

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 august 2018

 Mi-au sărit în ochi două ştiri recente care ar trebui să ridice serioase semne de întrebare celor care cochetează în aceste clipe cu ideea unei investiţii în acţiuni. Mai întâi am aflat că "Wall Street sărbătoreşte 3.453 de zile fără o criză majoră, un record din 1946. Cu 3.453 de zile, bursa new-yorkeză a afişat miercuri recordul de la al Doilea Război Mondial în ceea ce priveşte numărul de zile în care nu a cunoscut o cădere de peste 20%, un "bull market" în jargonul financiar. Ultimul record al indicelui S&P 500, care regrupează cele 500 mari companii americane, a durat o zi mai puţin şi a fost stopat de izbucnirea bulei internetului la începutul lui 2000" (Hotnews, 20 august). Îmbărbătat de aceste veşti minunate am aflat că şi dividendele sunt la niveluri record. "Dividendele plătite la nivel global de companiile listate au ajuns la 497 miliarde de dolari în al doilea trimestru din 2018, în creştere anuală cu 12,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2017, potrivit CNBC care citează un raport al Janus Han­derson Global Dividend Index. Raportul evidenţiază faptul că nivelul divi­den­delor a crescut în majo­ri­tatea regiunilor, fiind atinse niveluri record în 12 ţări, precum Franţa, Japonia sau SUA. Indicele care analizează dividendele plătite de cele mai mari 1.200 de firme în funcţie de capitalizarea de piaţă, a terminat trimestrul al doilea la un nou record de 182 unităţi, ceea ce înseamnă că dividendele globale au crescut cu pes­te 80% după 2009" (Agerpres, 20 august).

Cu alte cuvinte, bursele lumii cresc fără pauze majore de mai mulţi ani (se apropie de 10!), iar dividendele au ajuns şi ele la valori-record (dovadă că dobânzile sunt într-adevăr foarte mici!), ceea ce înseamnă că orice om cu scaun la cap s-ar gândi la marcarea profiturilor, nu la deschiderea de noi poziţii. Asta, dacă mesajul transmis de media ar ajuta la propagarea bunului simţ şi nu ar încuraja tocmai supraexpunerile prin dilatarea acestor momente "festive". În definitiv, ce ar trebui să urmărească un mic investitor la bursă, dividendele preconizate sau aprecierea pe termen scurt/mediu a valorii deţinerilor sale?

Dacă răspunsul este "dividendele", atunci faptul că s-au plătit deja dividende record nu e cea mai bună dovadă că figura se va repeta. Dividendele plătite spun povestea profiturilor trecute şi nu reprezintă o garanţie a celor viitoare. Nu ar trebui să intereseze prea mult cât de mare e dividendul, ci cât de mare e randamentul la dividend. Iar faptul că atât dividendele, cât şi preţurile acţiunilor au cres­cut nu e cel mai bun reper aici. Sunt perspectivele de creştere pentru profituri la fel de bune ca în trecut astfel încât şi dividendele să fie în creştere sau au apărut şi semnale negative (dinspre dobânzi de exemplu)? Ar mai fi posible noi programe de stimulare fiscală la nivel guvernamental sau sunt destul de agresive cele deja implementate astfel încât să scadă şansele repetării lor în perioada următoare?

Dacă răspunsul este traiectoria preţurilor acţiunilor pe termen scurt/mediu, atunci constatarea că bursele cresc de aproape 10 ani fără întrerupere nu e cel mai bun stimulent. Cât se va mai putea merge doar în sus? Din păcate pentru cei care vor să îşi rişte banii, sentimentul dominant din media nu e cel mai bun sfetnic. Rişti să ajungi în mare contratimp cu piaţa dacă acesta e singurul reper. Invers, se pot rata oportunităţi extraordinare dacă te iei după pesimismul media care atinge paroxis­mul exact când bursele îşi inversează traiectoria şi se pregătesc de un nou ciclu de creştere.

Una peste alta, cele două ştiri de mai sus ar trebui mai degrabă să genereze rezerve decât să trezească lăcomia. Până la urmă, o acţiune ar trebui cumpărată mai degrabă când a ajuns foarte ieftină şi putem spera că lucrurile se vor schimba relativ repede decât în situaţia în care deja e foarte scumpă şi tindem să ne îmbătăm cu apă rece că s-ar putea scumpi şi mai mult. Aici mi se va putea răspunde că bursa locală are multipli încurajatori, mult sub cei ai pieţelor dezvoltate. De acord, dar la începtul unei corecţii globale asta va conta prea puţin, scăderile sunt contagioase, cum s-a văzut şi în 2008-2009. Aşa că în loc să ne urcăm repede în vagoane pentru a prinde ultima parte a cursei, mai bine aşteptăm să se ieftinească biletele serios pentru a face cât mai profitabilă viitoarea călătorie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Revolut stie sa-si faca reclama, insa nu sunt chiar asa cum se lauda. De ex. nu am putut scoate cateva sute de lei de la un ATM Alpha Bank din Bucuresti sau de la un ATM din Oslo (Den Norske parca era).

    Alta data am vrut sa alimentez contul cu cca 3000 lei si nu am reusit, pentru ca exista o limita de 2000 lei (eram in strainatate si aveam nevoie de 600 Eur, trebuia sa transfer lei pentru a-i schimba in Eur). Cu o alta ocazie am vrut sa transfer o suma in eur catre o casa de schimb criptomonede si mi-au spus ca nu pot face asemenea transferuri.... In consecinta, la inceput mi a placut ideea si l am utilizat insa in ultima perioada le am dat pas....

    Poate printre cititori se va gasi cineva care lucreaza la Alpha care sa ma lamureasca de ce la atm urilr lor nu accepta cardurile Revolut? 

    1. Rog bursa sa stearga acest comment, nu l-am pus unde trebuia.

      Scuze & multumesc 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb