OPINII SIF-urile, o poveste închisă

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 februarie 2022

SIF-urile, o poveste închisă

Nu mi-a venit să cred când am citit că Ben Madadi, cel mai mare acţionar persoană fizică de la SIF Muntenia, şi-a vândut deţinerile. Şi nu pentru că decizia de dezinvestire n-ar fi credibilă, ci pentru că ştiu cum se încheiase oferta lui de preluare a 7% din acţiunile SIF4 în octombrie 2021. Cu un răsunător eşec, Madadi reuşind să adune mai puţin de 1,6% din acţiunile societăţii.

Asta deşi îşi lansase oferta la un preţ de 1,6 lei, cu aproape 25% peste preţul pieţei în acel moment, iar societatea avusese cu puţin timp în urmă o tentativă de a derula propria ofertă, la un preţ de 1,3 lei/acţiune. Cu acţiunile strânse în oferta proprie, Madadi depăşise atunci 6,1% din societate, dar a raportat în februarie 2022 că şi-a vândut un ultim pachet de 5% din acţiuni la 1,56 lei. Or, asta mi se pare cel mai interesant - să nu poţi strânge mai mult de 1,6% din acţiunile SIF4 oferind un preţ semnificativ mai mare decât cel al pieţei în acel moment, dar să se găsească repede cumpărători când vrei să ieşi din afacere câteva luni mai târziu, la un preţ foarte apropiat.

Cine sunt cumpărătorii? Nu se ştiu încă, dar cel mai uşor de presupus ar fi că tot din zona SIF vin, probabil SIF 1 (care asigură managementul SIF4) şi SIF5, o societate controlată de SIF1 la rândul său. De altfel, după închiderea ofertei lui Madadi, au existat anul trecut tranzacţii Deal prin care atât SIF1, cât şi SIF5 au preluat acţiuni la SIF 4 (peste 10% din capital în total), la preţuri de 1,62-1,63 lei, deci peste ce oferise Madadi, care nu reuşise să adune însă decât 1,6%. Cu alte cuvinte, în clubul de prieteni din care fac parte SIF-urile 1,4,5 pare că se intră doar cu voie de la prefectură, dar se poate ieşi imediat, când ai devenit acţionar incomod. Pentru că Madadi ceruse într-o AGEA de anul trecut inclusiv revocarea administratorului SAI Muntenia Invest (surpriză! propunere respinsă), pe lângă alte contre "prieteneşti" prin presă cu conducerea SIF4.

Per total, Madadi iese din povestea asta pe plus, el începând achiziţiile acţiunilor SIF4 în 2020, la sub 1 leu/acţiunea, dar restul acţionarilor SIF4 vor contempla destul de repede cum preţul o ia repede la vale pentru a ajunge în zona în care guralivul Madadi îşi începea campania împotriva conducerii SIF4. Oricum, acţiunile deveniseră cam scumpe raportat la activul net unitar în familia SIF. Ce ar trebui să înţeleagă de aici restul micilor acţionari SIF? Că pot face bani doar intrând în clinciuri cu conducerile osificate, că ar trebui să facă oferte după modelul Madadi din care să nu culeagă mare lucru, dar să obţină şansa să vândă ei înşişi mai sus? Sau, mai bine, neavând mijloacele financiare de care dispune acesta, să abandoneze cursa?

Oricum societăţile de investiţii financiare au intrat de ceva vreme într-un con de umbră, cu volume modeste, animate din când în când de câte o tranzacţie deal prin care băieţii buni îşi schimbă pachetele între ei. O linişte mormântală peste care ASF veghează demn. Îşi mai aminteşte cineva că în 2007 SIF-urile erau marile vedete ale pieţei, că BET-FI la 100.000 de puncte era referenul zilei şi cum brokerii ne explicau doct că acţiunile e musai să tot crească pentru că SIF-urile aveau acţiuni bune la bănci şi companii cu active imobiliare valoroase în portofolii? O, tempora...

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Anul asta Sif 1, Sif 4 si Sif 5 vor da cele mai mari dividende.

    1. O vrajeala. Ben tu esti? Mai ai de vandut. De ce sa dea dividente cand pot sa le primeasca prietenii lor. Nu cred ca vor renunta la cascaval. Eu cred ca nu va fi niciun dividend. Sif-urile au ajuns doar sifoane pentru "baietii destepti cu ochii albastrii".

      Cea ce se intimpla cu cele cateva milioanele de actionari de la sifuri este o miniatura a ceea ce se intimpla la o scara mai larga a cetatenilor din tara .

      Abuzurile , coruptia mare este tolerata , dar tu , ca persoana fizica , daca nu platesti gazul consumat ti se inchide robinetul si daca nu platesti curentul esti deconectat imediat . 

      Nu ar fi exclus ca SIF4 sa dea dividende, de ochii lumii si pentru calmarea pietei, mai ales ca grosul va merge oricum la SIF1 si SIF5, adica la cooperativa (ii muta dintr-un buzunar in altul si in plus niste bani pentru cele 2 SIFuri ar fi bineveniti avand in vedere ca au cheltuit destul cu achizitia pachetelor la SIF4).

      Apoi, mai este si raca cu Madadi, iar acordarea de dividende in acest an ar fi indirect si o lovitura pentru Madadi care tocmai si-a lichidat detinerea. 

      Sif-urile nu trebuie lichidate ci administrate corect in folosul tuturor actionarilor si sa dea drumul la dividende ca numai asa poti creste lichiditatea pe BVB, ca acei actionari vor investii in alte actiuni iar banii se invart in economie.

      Este un cerc continuu.

      Daca sunt administrate corect atunci si valoarea lor o sa creasca si se reduce si discountul. 

    Un articol resemnat despre o piata muribunda si despre un ASF inept si vicios. Bravo domnule Marcu pentru marile realizari in asigurari si piata de capital: falimente la propriu si la figurat.

    CREDEAM ca se va intampla ceva dupa spusele ''PE BUNE '' ale lui BEN, insa nimic nu s-a intamplat. CE SA CREDEM, noi minusculii investitori, oare avea dreptate sau BA, timpul le va descoperii, le va inchide sau le va deschide. NEDUMERIRE sau SURPRINDERE. Multumesc, BEN pentru tot ce ai spus pana acum, am mai invatat cate ceva.

    1. Ceva-ul care trebuie sa se intample, este in instantele de judecata, nu pe piata. Iar procesele lui Madadi nu s-au terminat odata cu vanzarea actiunilor la SIF4.

      Probabil ca nu s-au terminat, insa le va pierde pe toate. Acesta este modelul investitorului care isi negociaza propriile interese sicanand in orice fel conducerea companiilor. Toate companiile listate se pot trezi cu un "BEN" in actionariat. Cu sprijinul unui trust de presa poti sa denigrezi si sa te legi de toate familia conducerii pana aceasta cedeaza si iti cumpara actiunile. Dar pana la urma se poate zice ca ai facut bani curati. Pacat de companiile listate.

      Da-mi un exemplu de denigrare, te rog!

      Nu conducerea companiei este sicanata de actionari ci actionari sunt sicanati de sifonarile practicate de conducerea acestor SIFuri pe care tu le numesti companii.

      In momentul in care proprietatea ta este devalizata de cei platiti sa ti-o protejeze (conducerea companiei), iar paznicul (ASFul) care este platit sa vegheze la corectitudinea modului in care se deruleaaza tot acest proces alege sa protejeze exact opusul (incorectitudinea, adica hotia si abuzurile), lor, ca proprietari (actionari), nu le ramane decat sa se revolte impotriva acestori hoti. 

      Platile facute de cooperativa certifica veridicitatea sicanarilor. 

      Daca nu ai inteles cum sta treaba, atunci pricepi greu sau esti sclavul cooperativei de hoti.

      Căpușe hoți, infractori...

    Nu stiu de ce, dar si eu am un feeling ca vor fi dividende surpriza la sifuri anul asta. Poate cel de la postul 1 are niste informatii, eu nu am, doar asa, o presimtire...

    1. vai de capul vostru de "investitori"

      Sunteti niste pacalici care habar nu aveti in ce investiti. 

    Pai ce sa mai faca acum ASF ?

    La infiintare SIF urile ( FPP urile ) au primit cate 6 % din economia Ro ( mai putin regiile autonome ) . 

    30 de ani mai tarziu , valoarea recunoscuta de piata a unui SIF este intre 150 si 250 de milioane de euro . 

    Nu o fi cam putin ? 

    Oare ASF / CNVM si-or fi facut treaba in acest timp ? 

    Sau ASF / CNVM doar au incasat comisioane si - in Realitate - au tinut spatele " baietilor destepti " ? 

    Iar SIF urile sau dovedit a fi una din cele mai de succes povesti de ciordeala din RO ? 

    Poate ca acum investitorii de la BVB se uita mai atent pe modul in care se calculeaza VAN ... 

    Poate ca acum investitorii nu mai sunt atat de naivi incat sa ia in seama un ANC pe baza unor tranzactii anuale cu 0,1 % din actiuni ...

     

    1. Da , la infiintare SIF urile au primit in total 30% sau cu putin mai mult din economia RO , mai putin regiile autonome si cateva alte active .

    Sif3 da sigur dividende????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb