OPINII  Terfelirea unui simbol depreciat cu 99,9%

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 martie 2016

Ideea participanţilor la un marş anti-bănci şi anti-BNR de a arunca cu monede pe treptele Băncii Naţionale l-a indignat pe Guvernator. "Gestul, total nefericit, de a arunca cu bani, cu moneda naţională, acum o săptămână pe treptele BNR echivalează cu terfelirea tricolorului sau cu fluieratul atunci când se cântă imnul naţional", spune acesta într-un interviu pentru postul public de radio.

Supărarea sa patriotic-monetară ar putea păli însă confruntată cu evoluţia leului de când este Mugur Isărescu şef la BNR, mai exact vorbim de o depreciere de 99,9%, din 1990 şi până acum, astfel încât a fost necesară în 2005 expedierea în neant a patru zerouri din coada sa, pentru a mai ţine pasul cu preţurile în sistem zecimal. Cam puţină grijă şi consideraţie pentru un simbol naţional călcat în picioare de inflaţie în lungul mandat al lui Mugur Isărescu, nu?

Sigur, s-ar putea invoca inflaţia "politică" din primii ani de după 1990 (peste 250%, în 1993, este recordul), ajustările dureroase date de liberalizarea preţurilor, etc. Dacă este adevărat că Isărescu n-ar fi putut evita aşa ceva, la fel de adevărat este că Guvernatorul a cauţionat fenomenul rămânând pe poziţii. Aşa cum a făcut şi în perioada marilor falimente bancare din România (care o fi fost atunci responsabilitatea supraveghetorului?), pe vremea când apăreau şi dispăreau băncile populare, iar CEC-ul se înfrăţea cu FNI-ul lui Vântu pe sub nasul cerberilor de la BNR.

Acum, Guvernatorul se apară când este acuzat că BNR este doar avocatul băncilor invocând interesele deponenţilor. "Eu trebuie să spun foarte clar ca să audă toţi românii: BNR nu este avocatul niciunei bănci. BNR este protector şi ea protejează banii românilor. Banii deponenţilor trebuie protejaţi. Sunt 10 milioane de depozite bancare. Banii deponenţilor sunt 150 de miliarde de lei care sunt banii oamenilor, mai sunt alte 100 de miliarde banii firmelor. Sunt banii noştri, pe aceia îi protejăm, pentru că aceşti bani sunt în bănci", afirmă acesta în acelaşi interviu. Frumos. Ce s-a ales însă de banii deponenţilor în vremea când inflaţia galopantă muşca din economiile românilor? Cine i-a uitat la CEC în anii '90 a văzut cum echivalentul unei Dacii se transformă, în câţiva ani, în contravaloarea unei perechi de bascheţi. Dar de economiile peste plafon când picau băncile? De banii "noştri" plasaţi în Banca Populară, instituţie înfiinţată legal? Sau de economiile miilor de păgubiţi din parteneriatul CEC-FNI? Să înţelegem că la începutul mandatului său pe Guvernator nu prea îl interesau banii "comunişti" ai deponenţilor dar acum, la maturitate, grija faţă de banii "capitalişti" ai deponenţilor e sfântă? Ghinion, de când cu legislaţia "bail-in" la nivel european de banii deponenţilor se poate alege praful cu toată grija domnului Guvernator.

În final, un pasaj care reflectă mentalitatea instituţiei de supraveghere în România dar şi respectul pentru inteligenţa ascultătorilor. "Formule de tipul: băncile nu-şi asumă riscuri sau băncile trebuie să fie partenere cu clienţii. Păi băncile nu pot fi partenere de afaceri cu clienţii. Creditul de aia se numeşte credit pentru că nu este o investiţie, nu este un parteneriat de afaceri. Băncile dau credite cu garanţii şi trebuie să recupereze aceşti bani pentru a-i da înapoi deponenţilor". Parteneriatul atât de invocat era mai ales despre împărţirea riscurilor. Că nimeni nu cere băncii o cotă parte din profit sub formă de dividende dacă nu e acţionar. Dar cel puţin să existe o distribuţie echitabilă a riscului. O firmă poate falimenta şi scăpa de datorii, datornicul persoană fizică rămâne cu veniturile poprite a la long şi după ce şi-a pierdut bunurile executate silit. Iar partea cu "băncile dau credite din banii deponenţilor" insultă inteligenţa tuturor celor care au auzit de rezerve fracţionare. Sigur, se poate spune şi că băncile dau credite din banii deponenţilor, dar numai cu precizarea că dintr-un leu luat din depozitele acestora se pot acorda 10 lei sub formă de împrumuturi.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Leul a devenit mâță , conducătorii de instituții latifundiari iar 3-4 milioane de români umblă prin străinătățuri după un loc de muncă !

    Cum se face ca o Vantoasa e la dungati si mata conduci bine mersi.

    O scuze am uitat de super imunitate annti tantari. 

    Parinti aveau bani de o Dacie ce s-a gadit Isarescu , oare ii putem confisca , si a tot rontait ca soricelul lui Tom din branzuta. 

    Culmea au facut o investitie foarte buna de au inzecit acei bani. 

    Morala poate ne administram noi mai bine banii ? 

    Nu avem nevoie de banci ? 

    Bancile su nevoie de noi ?

    Frumos articol! 

    S-a gândit autorul să conspecteze legislația sub care acționa BNR?

     

    O privire generală asupra legii 34/1991 ne arată asta: 

     

    "ART. 1  

    Banca Nationala a Romaniei stabileste si conduce politica monetara si de credit, in cadrul politicii economice si financiare a statului, cu scopul de a mentine stabilitatea monedei nationale. Banca Nationala a Romaniei este organ al statului si are personalitate juridica. " 

     

    Ce putem reține? Că orice face, BNR face "ÎN CADRUL politicii economice și financiare a statului". 

     

    Cine este Statul? Ceva care conține Președinte, Guvern, Parlament, Curtea Constituțională, Curtea de Conturi, Adm Publică și cam atât. Conform Constituției din 1991. 

     

    Ce concluzie poate trage orice om sănătos la cap. BNR executa ordinele Guvernului. Punct. Dacă leul s-a dus în cap, este vina politicii statului. 

     

     

    Ce ne spune legea 312/2004? 

     

    "Art. 1 

     

    Statutul legal 

     

    (1) Banca Naţională a României este banca centrală a României, având personalitate juridică. 

     

    (2) Banca Naţională a României este o instituţie publică independentă," 

    În fine, BNR a devenit o instituție independentă. Iar leul a devenit cu adevărat moneda națională, nu preșul de șters tălpile guvernanților. 

    1. Daniel, tu esti, tata??? Nu m-ai dat niciodata pe spate cu talentele tale jurnalistice, dar pe vremuri aveai totusi un dram de personalitate si de ratiune... Inainte de-a te angaja la BNR, adica.

      In rest, retin ca pana-n 2004 dl. Isarescu (si institutia pe care se pare ca o va guverna pana la sfarsitul timpului, pentru eternitate) a fost un fel de usier la Guvern, fara nicio vina (dar si fara niciun merit) pentru tot ce s-a intamplat in acei ani. 

      Si ca Isarescu & BNR si-au dat intreaga masura a competentei lor doar dupa 2004. Mai sa-ti vina sa zici ca dl. Isarescu de fapt nici n-a fost Guvernator decat dupa 2004, de numai 10-11 ani, si ca inca vreo 20-30 de ani la sefia BNR ar fi cat se poate de firesti... 

      Sigur, niste carcotasi ar putea intreba cum naiba s-au complacut atatia oameni de imensa valoare (in frunte cu Guvernatorul, se-ntelege) in jegul dinainte de 2005, sau cum au rezistat in acel regim de trista amintire...

      Dar, fireste, noi nu suntem carcotasi, ca atare nici nu punem intrebari dificile - linsul de c...i ne este suficient. 

      Nici pe departe.

      Sta in pozitia ghiocelului la Fmi.

      Capul plecat sabia nu-l taie, romanii prea mult au stat cu capul plecat in fata Sultanilor; nu stiu sa dtea cu capul drept. 

      Ce Daniel dar mai ales ce ziar ?

      Mai multe ziare, dar cu precadere Adevarul de pe vremea lui Tinu si CTP.

      P.S. Acolo se invata, printre altele, tehnica "copy-and-paste" pe care Cristi C vad c-o foloseste cu asiduitate si-aici - mesajul sau de mai sus este postat drept comentariu la cel putin un alt articol pe-aceasta tema din Bursa.

      Pe vremea aceea nu prea existau insa calculatoare, asa ca nici tehnica respectiva nu se chema "copy-and-paste". 

      Se chema (cel putin mie asa mi-a fost predata de catre parintii fondatori ai acelei gazete) "Baietzas, tine minte de la mine - cartile din carti se scriu..."

      Ce vremuri eroice, ce oameni... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb