OPINII V-a sunat vreun broker să vă povestească despre titlurile de stat?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iulie 2020

V-a sunat vreun broker să vă povestească despre titlurile de stat?

Bursa n-a fost tocmai o poveste de succes în România. Am avut o privatizare în masă şi valorificarea certificatelor de acţionar prin bursă dar abia după ce băieţii deştepţi acumulaseră destule de la colţul străzii. Când piaţa părea că ia avânt a venit criza din 1997-1998. Am mai avut apoi o altă perioadă euforică la aderarea la UE, când lumea începuse să numere metri pătraţi de teren din curtea vedetelor Radaq. Dar a mai venit o criză majoră şi încă o generaţie de investitori s-a văzut cu iluziile spulberate.

Acum apele s-au mai aşezat. Tot nu avem o piaţă lichidă chiar dacă am intrat în vizorul investitorilor mai mari, dar nici economie locală nu prea mai avem iar multinaţionalele preferă să fie listatate în ţările de origine şi să se complacă cu lipsa noastră mioritică de transparenţă.

Cu toate astea mai avem intermediari, mai sunt oameni care trăiesc din bursă şi de la care ai spera să promoveze piaţa asta mică. Dar, ce să vezi, şi când apare ceva marfă vandabilă nu pare că brokerii noştri ar da semne de înviorare. Aţi primit de pildă recent vreun telefon de la o casă de brokeraj în legătura cu emisiunea Fidelis?

Ce poate fi mai vandabil decât titlurile de stat, etalonul siguranţei, care urmează să fie listate la bursă? Spre deosebire de emisiunile precedente din programul Tezaur, titlurile Fidelis sunt atât în lei cât şi în euro şi vor fi listate, deci ai garanţia că o răscumpărare înainte de scadenţă îţi va aduce totuşi un anumit randament. Asta spre deosebire de programul Tezaur care prevedea în ultima vreme răscumpărarea înainte de scadenţă dar sub sancţiunea pierderii integrale a dobânzii, nu doar a unei fracţiuni din acesta.

Pe scurt, ai titluri de stat pentru populaţie în euro (o raritate!) şi la o dobana bună, mult peste ce oferă banca (2% pe an, pentru titlurile cu scadenţă la 5 ani, raportat la 0,7%-1,3% la depozitele la termen de 12-36 luni) şi nu le promovezi clienţilor? Nu am spus oamenilor de pe stradă, am semnale că mulţi foşti sau actuali clienţi ai societăţilor noastre de intermediere financiară nu au fost traşi de mâneca de brokeri în legatură cu această oportunitate. Când se va întâmpla asta, doar când s-o lista Hidroelectrica iar apoi trag majoritatea intermediarilor obloanele? Pentru că la câtă activitate e acum în piaţă ceva concentrare suplimentară a SSIF-urilor n-ar strica...

O dobânda de 4-4,5% în lei (şi 2% în euro pentru cei ce se tem de dezechilibrele acumulate în economia locală nu e deloc rău) e mult mai tentantă decât dobânda bancară la termen unde majoritatea băncilor nu ajung la 3% la lei iar dobânda lor se impozitează spre deosebire de titlurile de stat unde randamentul e net. Dacă nici atunci când ai de oferit ceva clienţilor sau potenţialilor clienţi nu o faci, ce fel de afacere este asta? Parcă am avea doar SSIF-uri de stat la BVB. Lasă că merge şi aşa, aşteptăm clienţii de acasă (telemunca se generalizează), le băgăm ordinele, le trimitem câte o situaţie pentru ANAF şi din când în când câte o analiză preluată cu copy-paşte de prin alte părţi şi asta e. Cine vrea mai mult să îşi ia private banking.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Daca nu ai primit nicio informare pana acum de la brokerul tau, pe mail, sms sau telefon pe tema discutata.

    Unii chiar fac reclama prin AdWords.

    Concluzia: Schimba brokerul, daca ai unul. 

    1. Schimba banca, Alior Bank daca ai auzit de ea ofera 2% pe an la depozit !!!

      Alior Bank ofera2%? La ce? La lei!

    Dle Dogaru mulțumim pentru ce scrieți! Adevărul e că brokerii noștri sunt,cu excepția celor din Tg-mures, care au mai listat câte ceva niște figuri triste.

    O bursă decentă nu poate atrage investitori ( si mă refer la investitori speculativi, sarea si piperul bursei) decât dacă are cel puțin 150-200 de companii din domenii foarte diverse care să evolueze foarte diferit in criză, în perioade de avant economic,în funcție de sezonalitate ,de secetă, de ce guvern este la putere etc 

    La noi acum avem practic 2 tipuri de acțiuni:energetice si financiare ( bănci și sifuri) și mai nou ceva, dar timid din IT. Păi ce bursă e asta?Te plictisești de moarte si mai ales nu poti sa-ti verifici abilitățile, cunostiintele, curajul si prudența, simțul măsurii!

    Bursa românească e un mare rahat ! 

    1. Si se va schimba ceva? Trăim într-o lume în care granitele nu mai contează si poti intra usor in alte piete. Romania a pierdut startul si acum cred ca e prea tarziu.

      La “vedetele“ care se listează și se tranzacționează euforic in ultimul timp!

      Dacă nu-ți mai place nevasta cu care ai 2 copii o schimbi urgent?

      Nu te mai da deștept. Câți bani ai câștigat, dar sincer pe extern?

      E asa de simplu să cumperi la extern? E o anumită cultură, informațiile politice, informațiile care țin de management (Ce a mai făcut ăla la viață lui),Ce firme concurente apar azi,mâine,e secetă, a apărut un nou medicament, etc.,cunosti tot? 

      Nu ma dau destept, ci doar observ un fenomen care cred ca se va extinde. Nimeni nu stie tot niciodata. N-ar avea cum. Cat despre comparatia cu nevasta cu doi copii .....

      Asta da,sunt de acord dar știi promisiunea smecherilor noștri, că vom deveni un hub regional, că vom da ora exactă la bursa est europeană, că 15000 € cu care îi plătim îmi părea derizoriu la cât fac pentru noi...

      Cum s-au miscat pentru a deveni un hub al Europei de Est? Nu vreau sa critic asa aiurea ca si cum daca as fi fost eu as fi facut. Imi imaginez ca e greu, ca depinzi de multe care nu sunt sub controlul tau. Dar n-am vazut demersuri masive. Mie faptul ca Bitdefender nu e listat la BVB mi se pare un mare esec. Si cu toate care se intampla acum, cu dezintermedierea si totul online apare concurenta pentru BVB care pana acum nu era. Ar fi bine sa se faca un hub est-european si daca va fi, probabil va fi la Varsovia. Asta e situatia si nu cred ca tine de ghinion. N-am pierdut in sferturi la 11m ci nu ne-am calificat.

      Nu este simplu pe externe, dar esti naiv daca iti imaginezi ca este simplu in Romania. Da, stiu , dividende mari , P/E mic , discount fata de VUAN etc. Foarte frumos.

      Iti dau 2 teme mari la care sa te gandesti in 2021, ambele desigur cu semnul intrebarii, dar nu strica sa te gandesti la ele. Suspendarea platilor la pilonul2 si devalorizarea monedei.

      Da , este neconstitutional sa te atingi de banii oamenilor de la pilonul 2 , dar nu este neconstitutional sa suspenzi platile (adica 8 mld lei pe an care intra in pilonul2) si nu este neconstitutional sa-i faci pe oameni sa-si lichideze singuri detinerile (exact asta au facut Polonia si Ungaria). Asa ca, somn usor :) 

    Dle. Dogaru, apreciez implicarea si preocuparea Dvs. in directia dezvoltarii pietei de capital din Romania.

    Daca brokerul Dvs. nu v-a informat despre Oferta Fidelis, nu inseamna ca alte firme se comporta la fel. 

    Din contra, eu cred ca sunteti clientul unuia dintre putinele SSIF-uri care nu au promovat in randul clientilor aceasta emisiune, fapt pentru care, ar fi indicat sa nu generalizati. 

    Daca veti avea disponibilitatea sa urmariti site-urile sau diferite alte medii on-line de comunicare ale SSIF-urilor, veti constata ca am dreptate. 

    In final, va recomand ca, in cazul in care sunteti nemultumit de serviciile oferite de brokerul Dvs., in cazul in care aveti unul, sa il schimbati.

    Spor la treaba!!! 

    Nu sunt bursier si n-am nici broker, am cochetat de multe ori cu ideea de a investi (participa) pe bursa mici sume dar nu exista asa ceva in ro, toti vor sa pui milioane altfel nici nu se uita la tine, daramite sa se mai dea jos din pat si, ma rog, pentru mai toata lumea ideea de broker duce la sima, vantu etc, iar de societati de brokeraj nu prea mai aud, stiu doar ca au disparut si aceastea la fel ca si caritasurile lasandu-si clientii cu ochii in soare. Ce mai stim noi cei neinitiati in asfel de chestii: borkerii fura, baga comisioane si cheltuieli ca si bancile, te trezesti cu contul pe 0 sau iti foloseste contul pentru tranzactiile lor, sunt mafioti, ce mai!, etc... Nu stim daca este chiar asa, oricum transparenta e zero, doar reclama este de ele si desigur bani sa ai, dar mai bine stam cu banii la saltea (cocosei, pamant, imobiliare, etc, in niciun caz brokeri).

    1. Cauta un serviciu de intermediere financiara la o banca: BT, BRD, BCR, AlphaBank.

      Unii iti vor cere sume mai mari, altii mai putin. 

      Serviciile de intermediere financiara nu sunt pentru publicul larg, trebuie să scoți banutzul...în final nu te scoți.

    in fata atator pareri academice as indrazni sa solicit de la experti o definitie a BURSEI (fie in RO sau in alta parte!)

    o stie cineva? 

    1. În RO:locul în care 2 oameni își zic reciproc "Buna dimineata "

      La altii: locul în care 2 oameni își zic:"Bună dimineața, TE POT AJUTA CU CEVA "? 

    Orice broker care se respecta a trimis măcar un email de informare. Problema e alta.

    Titlurile astea au randamente infime și se bagă la ele mai ales pensionarii care se mulțumesc cu 2% decât să țină banii la dulap. Ori pensionarii nu au deschidere să interacționeze cu brokeri pentru așa ceva. 

    Iar cei care se pricep la acțiuni nu blochează bani in titluri de stat 1-2 ani pentru 2%, preferând să tranzactioneze odată pe an și să scoată 6-10%

    Dacă titlurile de stat tot sunt pentru publicul larg, trebuia să se poată cumpăra prin internet banking, fara intermediari și cu comision zero. 

    1. Titlurile au 4% pe 2 ani la lei.

      La ultima fraza, sunt de acord cu tine. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb