• TISE, interesată de Oltchim
În luna noiembrie 2011, ministrul Economiei de atunci, Ion Ariton, a primit delegaţia companiei ruse TISE, care s-a arătat interesată în achiziţionarea pachetului majoritar pe care statul român îl vinde la Oltchim S.A. Râmnicu Vâlcea. Delegaţia rusă a fost condusă de directorul general TISE, G. Galustyan. Reprezentanţii TISE şi-au arătat disponibilitatea de a cumpăra combinatul Oltchim şi de a
continua investiţiile, în vederea retehnologizării. TISE este o companie de producţie şi investiţii în domeniul energiei, cu capital majoritar de stat, înfiinţată în 2003, la Moscova. Între acţionarii săi se află companiile Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz.
Preşedintele "Gazprom" Aleksei Miller a anunţat, în luna octombrie 2011, disponibilitatea companiei pe care o conduce de a răspunde pozitiv solicitărilor părţii române pentru stabilirea unor relaţii contractuale directe pentru furnizarea de gaz către România, precizând ca domeniu prioritar asigurarea consumului de gaze pentru producţia de energie electrică. În cadrul unei întâlniri cu ministrul de atunci al Economiei, Ion Ariton, Aleksei Miller a exprimat interesul "Gazprom" pentru investiţii în centralele electrice din România. Cu prilejul unei vizite din octombrie, atât partea română, cât şi cea rusă au trecut în revistă şi alte oportunităţi investiţionale în ţara noastră. În acest sens, conducerea "Gazprom" şi-a exprimat interesul pentru realizarea de investiţii în sectorul depozitării subterane de gaze în România. Cu aceeaşi ocazie, au fost evaluate perspectivele continuării acordurilor cu privire la tranzitul de gaze prin România către piaţa din sud-estul Europei. De asemenea, a fost reafirmat interesul reciproc pentru deschiderea unei colaborări productive între "Gazprom" şi companiile româneşti "Romgaz" şi "Transgaz" pe terţe pieţe în domeniul explorării, exploatării şi transportului de gaze.
Tot în toamna anului trecut, în cadrul unei întrevederi cu premierul Emil Boc, o delegaţie a NIS, companie subsidiară a "Gazprom Neft", condusă de Kirill Kravchenko, director general pentru Serbia şi director general adjunct pentru activele din străinătate al "Gazprom Neft", i-a prezentat premierului intenţiile de dezvoltare în România. Planurile includeau investiţii în domeniul petrolier de câteva sute de milioane de euro până în 2015 şi crearea de aproximativ 500 de locuri de muncă.
Gazprom s-a mai arătat interesat şi de oferta Petrom (9,84%), de 15% din acţiunile CN TRANSELECTRICA SA Bucureşti, 15% din acţiunile SNTGN TRANSGAZ SA Mediaş, activele CET II Oradea din cadrul TERMOELECTRICA SA.