Oportunităţile de dezvoltare a cooperării economice româno-chineze, discutate la Senat

Mina Irina
Politică / 21 iunie 2016

Oportunităţile de dezvoltare a cooperării economice româno-chineze au fost discutate, astăzi, în cadrul unei întrevederi avute de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cu o delegaţie parlamentară chineză condusă de Han Qide, vicepreşedinte al Comitetului Permanent al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez, care efectuează o vizită oficială în ţara noastră la invitaţia Senatului României, conform unui comunicat al Senatului.

Din partea română, au participat la întrevedere Vasile Nistor, vicepreşedinte al Senatului, membru al Grupului parlamentar Liberal Conservator, şi Laszlo-Attila Klarik, membru al Grupului parlamentar UDMR.

Şeful Senatului a exprimat aprecieri faţă de amploarea şi ritmul cu care s-a dezvoltat economia Republicii Populare Chineze în ultimele decenii, fapt ce se datorează, în opinia sa, unor eforturi bine coordonate, pe termen lung, precum şi programului de reforme adoptat de China.

El a făcut referiri la oportunităţile de dezvoltare a cooperării economice româno-chineze, exemplificând două dintre proiectele de importanţă strategică, care vizează atât dimensiunea bilaterală, cât şi cadrul extins al colaborării dintre Europa şi China: asigurarea investiţiilor necesare construirii Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclearo Electrice de la Cernavodă şi construirea coridoarelor de transport "One Belt, One Road".

Referitor la extinderea Centralei de la Cernavodă, preşedintele Senatului a apreciat drept oportună reluarea proiectului, în condiţiile depăşirii crizei economice. Potrivit sursei citate, Tăriceanu a arătat că "îmbunătăţirea situaţiei economice la nivel european şi mondial face ca proiectul să fie din nou viabil" şi a adăugat că o cooperare cu China în acest domeniu de importanţă deosebită valorifică potenţialul pe care îl conferă relaţiile tradiţionale dintre cele două ţări.

În ceea ce priveşte coridorul de transport "Noul Drum al Mătăsii", partea română a arătat că acesta reprezintă un proiect benefic nu doar pentru China, ci şi pentru alte state din Asia şi Europa, întrucât asigură o alternativă reală la reţeaua maritimă, datorită scurtării duratei de transport.

La rândul său, partea chineză a fost de acord cu faptul că există un potenţial real de cooperare între cele două ţări în domeniile infrastructurii, transporturilor, telecomunicaţiilor şi energiei, menţionând totodată paşii importanţi pe care R. P. Chineză i-a parcurs în ultimii 15 ani, în vederea atingerii standardelor economiei de piaţă, fapt recunoscut de un număr semnificativ de state. În acest context, vicepreşedintele Comitetului Permanent al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez a solicitat sprijinul României în vederea recunoaşterii de către Uniunea Europeană a statutului de economie de piaţă al R.P. Chineze.

La discuţii s-a făcut referire şi la cerinţele şi standardele Uniunii Europene privind economia de piaţă, precum şi pe tema principalelor priorităţi ale Chinei în domeniul politicii externe şi eforturilor depuse în vederea soluţionării, pe calea dialogului bilateral, a problematicii Mării Chinei de Sud.

A fost discutată şi oportunitatea continuării dialogului româno-chinez la nivel parlamentar, Tăriceanu menţionând faptul că realizarea vizitei în R.P. Chineză a delegaţiei Senatului României, potrivit invitaţiei adresate de către partea chineză, reprezintă o prioritate pentru acest an, se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb