Opoziţia critică nominalizarea lui Croitoru, dar nu exclude negocieri cu acesta

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 16 octombrie 2009

PSD, PNL şi UDMR au criticat în termeni duri decizia lui Traian Băsescu de a-l nominaliza pe Lucian Croitoru la şefia guvernului. Cele trei formaţiuni politice şi-au exprimat susţinerea faţă de primarul Sibiului, Klaus Johannis, însă au precizat că ar fi dispuse să poarte şi o rundă de negociere cu Lucian Croitoru, căruia, la acest moment, nu îi acordă nicio şansă în Parlament. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, ce deţine şi şefia Senatului, a precizat că formaţiunea sa ar putea discuta cu premierul desemnat, însă a subliniat că nu va fi negociată susţinerea acestuia în Parlament. Şi PNL şi UDMR ar fi de acord să discute cu Lucian Croitoru, însă în aceiaşi termeni. Partidele au rei­terat că vor sesiza Curtea Constituţională privind un conflict între puterile statului - Parlament şi Preşedinţie - şi au anunţat că vor convoca Birourile Permanente ale Parlamentului.

Geoană, PSD: "Băsescu practică un şantaj politic constituţional"

Preşedintele Senatului, liderul PSD, Mircea Geoană, l-a acuzat, ieri, pe Traian Băsescu că prin nominalizarea lui Lucian Croitoru în funcţia de premier practică un "şantaj politic şi constituţional", al cărui unic scop este păstrarea Guvernului până la alegerile prezidenţiale pentru influenţarea rezultatului acestora.

Liderul PSD consideră că preşedintele Traian Băsescu adânceşte criza în care se află ţara, propunând "deliberat" un candidat care nu are susţinere în Parlament. "Ceea ce a făcut domnul Traian Băsescu este un act de gravă iresponsabilitate politică", a declarat Geoană.

Preşedintele Senatului, a anunţat că va convoca Birourile Permanente ale Parlamentului, imediat după ce va primi scrisoarea şefului statului în care îl va nominaliza pe Lucian Croitoru pentru funcţia de premier şi, totodată, şi-a anunţat intenţia de a sesiza Curtea Constituţională a României cu privire la modalitatea desemnării noului premier. Geoană a apreciat că "Legea Fundamentală este o formă de plastelină pentru preşedintele Traian Băsescu".

Antonescu, PNL: "O decizie iresponsabilă"

La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a calificat drept "iresponsabilă" decizia lui Traian Băsescu, de a-l desemna pe Lucian Croitoru pentru a forma un nou guvern.

Liderul PNL a subliniat că există o majoritate parlamentară care a propus o soluţie "onestă şi rapidă" pentru postul de premier: independentul Klaus Johannis, care are, potrivit liderului liberalilor, ca "defect faptul că nu este omul preşedintelui şi al PD-L".

Preşedintele PNL a subliniat că liberalii nu vor acorda sprijin parlamentar unui alt candidat în afara primarului Sibiului. Crin Antonescu a precizat că va solicita o şedinţă comună a Parlamentului pentru a dezbate situaţia creată şi că va fi sesizată Curtea Constituţională pentru conflict între instituţiile statului.

Hunor, UDMR: "Nu ne dezicem de Johannis"

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, ieri, că formaţiunea sa nu se dezice de Klaus Johannis. Liderul Uniunii a precizat că UDMR este interesată de stabilitate şi echilibru şi a adăugat că Uniunea va dialoga cu toate partidele parlamentare pentru a asigura aceste lucruri.

Kelemen Hunor a declarat: "Soluţia propusă de PNL şi asumată de PSD şi UDMR cu Klaus Johannis ca premier ar avea o majoritate de 65%. Asta ar fi însemnat că această criză politică putea fi depăşită în câteva zile, chiar până la sfârşitul săptămânii viitoare, când va avea loc vizita vicepreşedintelui american în România. Noi considerăm că acesta ar fi fost un gest normal. Nu ne dezicem de Klaus Johannis şi suntem convinşi că dacă vorbim de un guvern de uniune naţională, în jurul lui Klaus Johannis s-ar fi putut forma un asemenea guvern"

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. niste cretini.Parca ar fi dusmanii tarii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb