Oprescu a rostogolit datoriile Capitalei la Bursă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 mai 2015

Oprescu a rostogolit datoriile Capitalei la Bursă

Sorin Oprescu: "Am obţinut condiţii de finanţare foarte bune"

Emisiunea de obligaţiuni a Primăriei Bucureşti de 2,2 miliarde de lei a fost listată, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti, unde investitorii au fost atraşi numai de una dintre cele patru tranşe cu maturităţi diferite.

Astfel, au fost încheiate schimburi de 206.083,6 lei cu obligaţiuni ale Capitalei cu maturitatea la zece ani, preţul fiind cu 3% mai mare decât cel din ofertă.

Programul de emisiuni de obligaţiuni este destinat să ramburseze emisiunea de 500 de milioane de euro contractată în 2005 şi scadentă anul acesta.

Dana Mirela Ionescu, director executiv pentru Investment Banking al Raiffeisen Bank a spus că, într-adevăr, obligaţiunile nu sunt foarte lichide la BVB, însă că intermediarii au făcut tot ce le-a stat în putere pentru creşterea rulajelor. Domnia sa a amintit că Raiffeisen Bank este şi market maker pe aceste titluri, dar şi faptul că oferta a fost decontată şi prin depozitarul internaţional Clearstream Banking Luxemburg, adică au intrat investitori noi.

"Cred că aceste obligaţiuni vor fi mai lichide decât celelalte. Cât de lichide, rămâne de văzut", a spus domana Ionescu.

Municipiul Bucureşti a lansat obligaţiuni municipale la o dobândă medie de 3,98% în lei, prin care bugetul Primăriei economiseşte circa 4 milioane de lei, anual.

La emisiunea anterioară, când Municipalitatea s-a împrumutat în euro, dobânda era de 4,175%.

Oferta Primăriei a fost suprasubscrisă de două ori.

"Suprasubscrierea a însemnat foarte mult. Ne-a dovedit că lumea are încredere în acest produs", a spus Primarul Capitalei Sorin Oprescu, adăugând: "S-au obţinut condiţii de împrumut foarte bune, iar metoda de finanţare este modernă, transparentă şi flexibilă".

Sorin Oprescu a sunat clopoţelul bursei de patru ori pentru a marca listarea celor patru tranşe ale ofertei.

"Au auzit şi surzii!", a exclamat Sorin Oprescu, tulburat de zgomotul puternic al clopoţelului bursier.

Oferta a fost vândută către investitori instituţionali din România şi alte cinci ţări, precum şi către persoane care au achiziţionat obligaţiuni în valoare de cel puţin 500.000 lei.

Oferta a fost structurată în patru tranşe, de 3,5,7 şi respectiv 10 ani, toate fiind suprasubscrise.

Tranşa cu maturitate de 3 ani are o dobânda fixă de 2,80%, cea cu maturitate de 5 ani are o dobânda fixă de 3,58%, în timp ce tranşa cu maturitate de 7 ani are o dobânda fixă de 4,43%, iar tranşă cu maturitate de 10 ani are o dobânda fixă de 5,10%.

Motivul pentru care oferta a fost structurată în patru tranşe a fost cadrul legal, respectiv faptul că, potrivit legii finanţelor publice, limita de îndatorare pentru Municipalitate este de 30% din media veniturilor din ultimii trei ani, a spus Dana Mirela Ionescu.

Euroobligaţiunile emise în 2005, de 500 de milioane de euro, au avut o singură maturitate de 10 ani, însă atunci Municipiul Bucureşti a beneficiat de o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care i-a permis depăşirea limitei de îndatorare de 30%.

În medie, au cumpărat obligaţiuni municipale aproximativ 40 de investitori instituţionali, diferiţi pe fiecare tranşă. Circa 20% din investitori au fost străini şi 80% români. Dintre investitorii români, cea mai mare pondere au avut-o băncile, cu aproape 40%, urmate de fonduri de investiţii cu 27%, şi fonduri de pensii, cu 15%.

Mihai Căruntu, BCR: "Lichiditatea viitoare a unor obligaţiuni - indirect influenţată de paleta redusă de oportunităţi"

Obligaţiunile Bucureşti reprezintă un succes notabil, care trebuie să fie privit şi prin prisma penuriei de instrumente cu venit fix emise de entităţile locale, consideră Mihai Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţa de Capital Banca Comercială Română.

"Lichiditatea viitoare a unor obligaţiuni este astfel indirect influenţată de paleta redusă de oportunităţi de pe piaţă, ceea ce reprezintă o motivaţie în plus pentru investitorii instituţionali în a păstra aceste instrumente pe termene relativ lungi în portofoliu", ne-a spus domnia sa, adăugând: "În special piaţa obligaţiunilor corporatiste continuă să fie foarte firavă, iar cu excepţia băncilor comerciale, companiile private nu utilizează această modalitate de finanţare. De aici şi realitatea că investitorii instituţionali români nu prea au ce instrumente cu venit fix să cumpere pe bursa de la Bucureşti. Iar acest lucru pare să nu deranjeze prea mult, deşi consecinţele lipsei de instrumente financiare se reflectă într-un export de capital ce are şanse să devină tot mai substanţial. Potrivit unor calcule la nivelul trimestrului IV al anului trecut, fondurile mutuale româneşti au finanţat substanţial emitenţi străini care au emis obligaţiuni corporatiste în lei, dolari sau euro, preponderent pe piaţa din Luxemburg. Astfel, la nivelul celor mai importante opt fonduri mutuale cuantumul obligaţiunilor emise de entităţi externe era de peste 250 milioane euro, adică 8% din activele totale, în timp ce obligaţiunile corporatiste locale reprezentau circa 110 milioane euro, adică aproximativ 3,5% din activele totale".

În opinia domnului Căruntu, în general, este mai uşor ca pieţele de capital să se dezvolte, într-o primă fază, în mod preponderent prin piaţa de obligaţiuni, fiind mai uşor să fie atrase companii mari din postura de emitenţi de titluri de credit: "A convinge antreprenorii să se finanţeze prin emisiuni de acţiuni, acceptând în acest fel să-şi dilueze poziţia în acţionariatul firmelor lor, pe care de cele mai multe ori le-au creat de la zero, este infinit mai greu decât a-i convinge pe oamenii de afaceri să emită obligaţiuni, care până la urmă pot să ia locul unui portofoliu de credite în bilanţ. O emisiune de obligaţiuni ar fi o şansă bună să acomodeze compania respectivă cu piaţa de capital din perspectiva unei potenţiale emisiuni de acţiuni în viitor, însă nu există semne ca astfel de exerciţii să apară din partea unor firme private cu anvergură corporatistă autentică. Emisiunile de obligaţiuni corporatiste emise de companii mari private trebuie astfel să reprezinte o provocare majoră pentru BVB pe termen mediu".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cei care au bagat banii(obtinuti probabil foarte usor)pot fi siguri ca nu-i vor mai vedea peste 10 ani si lucrul asta va fi evident inca din acest an.

    1. present value ,cred ca inclusiv la transa

      1-a(emisiunea de 3 ani) este mai mica decat investitia. 

      Pentru că nu cred într-un faliment municipal al Bucureștiului. Dar oferta a fost disponibilă doar investitorilor instituționali. Pe BVB rămâne de văzut cum se vor tranzacționa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb