Cadavrele a opt imigranţi, printre care o femeie însărcinată, au fost găsite la bordul unei ambarcaţiuni depistate în Marea Mediterană de paza de coastă italiană, a declarat vineri pentru AFP Filippo Mannino, primarul insulei Lampedusa, informează news.ro.
Paza de coastă a recuperat ambarcaţiunea joi seara şi a găsit la bordul ei opt cadavre, cinci bărbaţi şi trei femei, dintre care una era însărcinată.
Sunt, de asemenea, 42 de supravieţuitori, inclusiv două femei însărcinate, a declarat Filippo Mannino. "Am pierdut numărătoarea morţilor. Sunt primar de şase luni şi am deja cel puţin 40 de decese. Acest lucru nu este normal, aproape în fiecare săptămână recuperăm cadavre", a spus el.
Insula Lampedusa este o stâncă de 20 de kilometri pătraţi situată la aproximativ 100 km est de coasta tunisiană, în inima Mediteranei, şi reprezintă prima poartă de intrare în Europa pentru migranţii care sosesc din Africa de Nord.
Italia este de ani de zile una dintre principalele destinaţii ale imigraţiei pe cale maritimă dinspre Africa spre Europa, înregistrând un număr record de 180.000 de sosiri în 2016.
În 2022, aproximativ 105.000 de migranţi au sosit în Italia şi încă aproape 5.000 au fost depistaţi de la începutul anului, o cifră în creştere puternică faţă de aceeaşi perioadă a celor doi ani precedenţi, potrivit site-ului Ministerului de Interne.
Subiectul imigraţiei şi al gestionării fluxurilor de migranţi se va afla pe agenda următorului summit extraordinar al Uniunii Europene, programat pentru 9 şi 10 februarie.
CUM VREA SĂ LUPTE ITALIA CU IMIGRAŢIA ILEGALĂ
"Situaţia devine cu adevărat dramatică. Europa trebuie să facă ceva, guvernul trebuie să facă ceva", a subliniat primarul din Lampedusa.
Italia, condusă din octombrie de guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni, luptă prin toate mijloacele împotriva afluxului de migranţi şi a insistat să înscrie această problemă pe agenda summitului UE, pentru a obţine un sprijin mai mare din partea altor ţări europene. Roma speră în special să obţină o redistribuire automată a migranţilor care sosesc pe teritoriul său, o idee ce întâmpină însă o împotrivire vehementă din partea mai multor ţări UE.
În încercarea de a limita cel puţin sosirile, guvernul a adoptat la începutul lunii ianuarie o nouă lege restrictivă privind activităţile ONG-urilor care salvează migranţi pe mare.
Navele acestor ONG-uri trebuie să informeze autorităţile italiene imediat ce au salvat o ambarcaţiune, iar acestea din urmă decid apoi asupra portului în care supravieţuitorii şi salvatorii trebuie să acosteze. De multe ori, este vorba despre un port aflat la mare distanţă de locul operaţiunii de salvare, notează AFP. În acest fel, ONG-urile nu pot salva mai multe ambarcaţiuni, în cursul mai multor operaţiuni succesive, pentru că pierd mult timp pentru a ajunge în porturile desemnate şi pentru a se întoarce apoi în largul mării. Legea a fost criticată de mai multe organisme ale Consiliului Europei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2023, 17:18)
Saracii au murit din cauza politicii de migratie al UE,
care sprijina migratia ILEGALA