Orange deschide cel de-al doilea laborator 5G din România

S.B.
Companii / 29 martie 2023

Orange deschide cel de-al doilea laborator 5G din România

Orange a deschis în Iaşi cel de-al doilea laborator 5G din România, un hub tehnologic dedicat în special sectorului automotive, în care mediul academic, startup-urile şi companiile din regiunea Moldovei pot să inoveze şi să testeze soluţiile bazate pe tehnologia 5G.

Proiectul este realizat de Orange, în parteneriat cu Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi (TUIASI) şi Continental.

Lansarea celui de-al doilea laborator 5G din România vine la 2 ani de la deschiderea celui din Bucureşti şi face parte dintr-o iniţiativă internaţională a Grupului Orange ce urmăreşte dezvoltarea unei reţele extinse Orange 5G Lab în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu. Laboratorul din Iaşi devine astfel al 18-lea deschis la nivelul Grupului Orange, iar în cei peste 2 ani de la debutul programului, peste 2.000 de companii au beneficiat de acces la resursele din Orange 5G Lab, iar peste 200 dintre acestea au primit sprijin pentru a-şi testa sau dezvolta serviciile lor bazate pe 5G.

Noul laborator 5G inaugurat în cadrul TUIASI va funcţiona în mod complementar cu cel din Bucureşti, însă o bună parte din activitatea sa va fi concentrată pe cercetarea şi dezvoltarea de soluţii destinate transportului şi mobilităţii viitorului. Astfel, Continental Iaşi şi Orange România lucrează la dezvoltarea unei soluţii pentru intersecţii inteligente ce va creşte siguranţa rutieră şi va pune bazele pentru conducerea autonomă.

Arhitectura de telecomunicaţii disponibilă în laboratorul Orange 5G din Iaşi va deschide noi oportunităţi pentru business-urile din regiunea Moldovei, va contribui la economia regională şi va accelera digitalizarea mai multor sectoare economice cu ajutorul 5G, precum: automotive şi maşini autonome, oraşe inteligente, transport şi logistică, e-health, securitate cibernetică, tehnologie verde etc. De la deschiderea primului laborator 5G din ţară şi până în prezent, mai multe companii româneşti şi startup-uri au început dezvoltarea de proiecte 5G alături de Orange, ce vizează transport fluvial şi maritim coordonat de la distanţă, mobilitate urbană, agricultură de precizie sau viitorul colaborării în industria 4.0.

Interesul mediului antreprenorial pentru tehnologiile emergente precum 5G a fost evidenţiat şi în urma sondajului realizat în Europa de Grupul Orange la începutul acestui an. Astfel, 83% dintre companiile româneşti care au participat la studiu sunt de părere că tehnologia 5G le va îmbunătăţii afacerile, în timp ce 78% spun că se aşteaptă ca operatorul de telecomunicaţii să le ofere suport cu soluţii 5G. În acelaşi sondaj, 92% şi-au declarat interesul pentru programul Orange 5G Lab.

În prezent, reţeaua Orange 5G este disponibilă în 25 de oraşe de pe întreg teritoriul ţării, printre care: Arad (acoperit 100%), Bacău, Craiova, Braşov, Bucureşti (acoperit 100%), Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Sibiu şi Timişoara, dar şi în localităţi din judeţul Ilfov, staţiuni montane şi estivale.

"Lansarea Orange 5G Lab din Iaşi ne oferă şansa să aducem în prezent tehnologiile viitorului şi să oferim mediului academic, de business şi startup-urilor locale acces la o arhitectură de reţea unică în România, deschisă pentru testare. Resursele şi tehnologiile din acest laborator ne vor permite să dezvoltăm alături de parteneri şi cercetătorii din cadrul TUIASI, soluţii pentru sectorul automotive, pentru intersecţii mai sigure şi pentru mobilitatea urbană, în care incidentele sperăm să devină excepţie şi nu regulă." a declarat Marius Maican, Chief Technology Officer, Orange România.

"Această colaborare cu ecosistemul economic local şi naţional are un triplu rol. În primul rând este accelerată transformarea în inovaţie a ideilor cercetătorilor şi studenţilor TUIASI. În al doilea rând, laboratorul este deschis comunităţii locale de inovare, putând activa ca platformă de testare pentru aplicaţii prototip venite din mediul antreprenorial. Apoi, infrastructura din laborator va oferi un consistent suport aplicativ pentru activităţile educaţionale în aria tehnologiilor de vârf, precum conectivitate 5G, IoT, prelucrarea distribuită a semnalelor sau inteligenţa artificială." conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb