Orange, Vodafone şi Cosmote ar putea să ofere servicii 3G în benzile de 2G, în care până acum erau permise doar servicii de generaţia a doua, potrivit informaţiilor emise, ieri, de Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANC).
ANC a publicat, joi, spre consultare publică proiectul deciziei privind armonizarea utilizării benzilor de frecvenţe radio 880-915 MHz, 925-960 MHz, 1710-1747,5 MHz şi 1805-1842,5 MHz. Conform proiectului, operatorii care deţin aceste benzi prin licenţă vor putea să ofere şi servicii de comunicaţii de generaţia a treia prin intermediul sistemelor UMTS (servicii multimedia şi de transmisii de date). Acest drept de utilizare va putea fi exercitat numai după modificarea licenţelor acordate, în condiţiile legii.
În prezent, aceste benzi sunt alocate prin licenţe către Orange România, Vodafone România şi Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, companii care le folosesc pentru furnizarea de servicii de generaţia a doua, specifice sistemelor GSM.
Acest proiect vine ca urmare a adoptării de către Comitetul pentru Comunicaţii Electronice (ECC) din cadrul Conferinţei Europene a Administraţiilor de Poştă şi Telecomunicaţii (CEPT) a unei decizii şi a unor rapoarte privind compatibilitatea dintre sistemele UMTS şi GSM care operează în benzile de 900 MHz şi 1800 MHz şi compatibilitatea dintre UMTS 900/1800 MHz şi sistemele care operează în benzile adiacente. Ulterior acestor demersuri ale CEPT, a fost întocmit un proiect de Decizie a Comisiei Europene privind armonizarea benzilor de frecvenţe de 900 MHz şi de 1800 MHz pentru sistemele terestre capabile să furnizeze servicii paneuropene de comunicaţii electronice în cadrul Comunităţii care urmează să fie adoptat.
Totodată, a fost adoptat Ordinul ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei nr. 432/2008 privind modificarea Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţă, ceea ce a creat cadrul tehnico-legislativ necesar furnizării serviciilor de comunicaţii electronice de generaţia a treia, în aceste benzi de frecvenţe.