Oraşul care nu doarme niciodată, pustiu în mijlocul pandemiei

A.M.
Internaţional / 5 aprilie 2020

Oraşul care nu doarme niciodată, pustiu în mijlocul pandemiei

Pandemia de coronavirus a afectat dramatic oraşul New York, unde străzile sunt pustii, magazinele închise, iar milioanele de locuitori şi turişti care până de curând populau bulevardele au dispărut aproape în totalitate, transmite G4media.

Metropola americană este în prezent afectată puternic de infecţii, peste 63.000 de locuitori fiind confirmaţi pozitiv cu COVID-19, aproape 2.000 dintre aceştia pierzându-şi viaţa. O statistică tristă pentru cel despre care se spune cu afecţiune că este "oraşul care nu doarme niciodată".

Potrivit sursei citate, în Manhattan, bulevardele sunt goale, iar cei care se mai aventurează pe străzi poartă mănuşi şi măşti ca să se protejeze împotriva virusului. Din când în când, pe trotuare sau pe bănci mai pot fi observaţi oameni ai străzii, apariţii stranii în mijlocul unui oraş ce pare părăsit de locuitorii săi. Câţiva agenţi de securitate, cu feţele acoperite de măşti de protecţie, se plimbă prin Times Square, în apropiere de teatrele de pe Broadway şi pe străzile aflate în aşa-numitul "centru al universului.' Piaţa din inima Manhattanului, unul dintre cele mai vizitate locuri din lume, este astăzi goală, iar panourile publicitare uriaşe şi pline de culoare contrastând puternic cu locul deşertic şi nepopulat.

Serviciile de transport public şi-au redus mult operaţiunile, iar metrourile circulă aproape fără călători. Numărul de maşini şi de taxiuri galbene a scăzut şi el considerabil în metropolă. Magazinele firmelor de lux, de la Gucci la Fendi, de la Louis Vuitton la Prada, dar şi restaurante şi baruri, şi-au baricadat vitrinele şi uşile cu scânduri şi materiale de protecţie, de teamă că vor fi jefuite. Teama de dezordine socială este mare printre proprietari, mai ales în condiţiile în care Departamentul de Poliţie din oraş (NYPD) a fost unul dintre cele mai puternic afectate de pandemie din întreaga ţară.

Până vineri, 1.839 de angajaţi ai NYPD - 1.619 de poliţişti şi 220 de membri civili - au fost confirmaţi infectaţi cu coronavirus, în creştere cu 53,3% faţă de ziua de marţi. Alţi 6.695 de poliţişti sunt în concediu medical. Cel puţin şapte membri ai NYPD au murit din cauza COVID-19.

Cu toate acestea, poliţişti şi membri ai serviciilor de urgenţă se află la datorie în număr mare pe străzi, din Times Square, până în Soho sau în apropiere de World Trade Center.

Atmosfera ireală din oraş - altădată plin de viaţă şi zgomote care păreau că nu se mai termină - este punctată constant de sirenele ambulanţelor care transportă pacienţi. În Central Park, organizaţia Samaritan's Purse - o agentie de ajutor creştin condusă de Franklin Graham, fiul evanghelistului Billy Graham - a construit cu ajutorul voluntarilor un uriaş spital de campanie pentru a ajuta metropola să facă faţă numarului tot mai mare de pacienţi infectati cu coronavirus.

O echipă formată din 70 de medici şi asistente ajunşi în New York de pe tot cuprinsul Statelor Unite lucrează în spitalul de campanie compus din 14 corturi separate, amplasate în zona numită East Meadow, folosită în mod normal de familii ieşite la picnic şi de amatorii de soare care vor să se bronzeze. Corturile pot găzdui 68 de pacienţi, dintre care 10 în unităţi de terapie intensivă, cu un ventilator pentru fiecare pacient. Medicii şi asistentele sunt conduşi de doctorul Elliott Tenpenny, care a tratat anterior pacienţi cu Ebola în Africa de Vest, refugiaţi sirieni în Irak şi victime ale cutremurului din Ecuador.

"Atmosfera e din ce în ce mai sumbră" în oraşul american, ne-a mărturisit recent un colaborator al G4Media.ro, care a descris o situaţie similară cu cea din timpul războiului. "E ca pe timp de război. Atmosfera e din ce în ce mai sumbră pe masură ce ştirile anunţă din ce în ce mai multe victime. Ceea ce am văzut în Central Park azi îmi aduce aminte de filmele de razboi."

Situaţia dramatică şi atmosfera tensionată din New York au fost accentuate şi de sosirea în portul din oraş a navei-spital USNS Comfort, care ajută la tratarea bolnavilor nefectaţi de coronavirus, după ce sistemul medical din metropolă a fost copleşit de numărul mare de pacienţi. Nava, care poate găzdui aproximativ 1.000 de paturi, a fost iniţial ancorată la baza navală Norfolk din Virginia.

În total, New York City a înregistrat 63,306 de persoane infectate cu COVID-19, cu cel puţin 1.867 de decese. Numărul celor infectaţi în statul New York a crescut sâmbătă cu 10.841 până la 113.704, într-una dintre cele mai negre zile din perioada pandemiei.

Numărul de decese provocate de coronavirus în statul din nord-estul Americii a ajuns sâmbătă la 3.565, o creştere dramatică de 630 de morţi în ultimele 24 de ore, a anunţat guvernatorul Andrew Cuomo, care a avertizat că statul va atinge numărul maxim de cazuri în patru-opt zile. Cel puţin 15.905 de persoane sunt spitalizate în întregul stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb