ORAŞUL FĂRĂ STADIOANE Politica scosului din priză

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Sport / 14 noiembrie 2018

Politica scosului din priză

Pus sub preş, gunoiul există, dar nu se mai vede. Până de curând, orice IT-ist, care se respecta, te întreba dacă ai computerul în priză atunci când îi reclamai faptul că acesta "nu merge". Mai nou, în diverse dregătorii au ajuns un fel de IT-işti pe invers, care la orice fel de problemă merg la priză, scot ştecherul şi consideră că astfel au rezolvat situaţia. Se anunţă ninsori puternice, imediat apare soluţia: se închid şcolile, vine vis­colul - se închid şoselele, se anunţă o vijelie suntem invitaţi să stăm în casă. E gazonul prost pe Arena Naţională, după două - trei explicaţii străvezii, şi mutatul problemei în altă grădină, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunţă că Arena Naţională va fi închisă: "Cu Arena Naţională se întâmplă că noi aveam un contract care funcţiona foarte bine, un contract legal, un contract foarte bine fundamentat juridic, prin care unul dintre cluburile care închiria cel mai des Arena Naţională în vederea organizării de competiţii sportive, pe un contract de barter, achita contravaloarea mentenanţei gazonului. O gazetă de sport, care şi-a încheiat subiectele sportive, ne-a făcut plângere la DNA. DNA a început o investigaţie in rem, s-a suspendat acel contract. Deci am rămas fără contractul de mentenanţă a gazonului. Având în vedere starea precară a gazonului de pe Arena Naţională, pe care a văzut-o toată lumea, că nu mai este niciun secret, numai că lumea nu ştie în ce situaţie ne aflăm, că DNA se ocupă de gazonul de pe Arena Naţională, am luat hotărârea de a închide Arena Naţională pentru toate competiţiile sportive şi de altă natură, pe toată perioada remedierii gazonului de pe Arena Naţională. Societatea care se ocupă în acest moment consideră că în două-trei luni de zile gazonul va fi adus la o stare în care putem să spunem că se vor putea desfăşura competiţii sportive sau de altă natură, fără dificultăţi". O soluţie de un simplism dezarmant.

Stadionul care a costat 207.000.000 de euro a consumat în ultimii ani cantităţi enorme de gazon. Primăria Capitalei a schimbat de nouă ori gazonul de pe Arena Naţională, ultimul covor de iarbă pe care s-a jucat mai mult a costat cel mai puţin, sub 100.000 de euro, fiind produs în ţara noastră. Acesta a înlocuit iarba adusă în octombrie 2016, din Ungaria, şi care a costat mai mult decât dublu, 200.000 de euro. De altfel, în ultimii şase ani, schimbările suprafeţei de joc au costat mult peste 1.000.000 de euro. În vară, Primăria Capitalei anunţa că a finalizat achiziţia serviciilor de întreţinere a gazonului pentru Arena Naţională, urmând să fie încheiat contractul, în valoare de aproa­pe 100.000 de lei, fără TVA, dar ulterior s-a ajuns la un blocaj. În perioada 2011-2013, Arena Naţională a fost administrată de ALPAB, iar în perioada 2014-martie 2017, Arena Nationala a fost administrată de SC UTI Grup SA, în baza unui acord cadru şi a celor trei contracte subsecvente. Ulterior Arena a fost preluată pentru administrare în regie proprie, prin Direcţia de Investiţii din cadrul PMB, şi a fost încheiat un protocol între Primăria Capitalei şi FCSB, protocolul care face, în prezent, obiectul unei investigaţii. Arena Naţională a fost inaugurată pe 6 septembrie 2011, are o capacitate de 55.600 de locuri, iar dimensiunile terenului sunt de 105 metri lungime şi 68 lăţime, o suprafaţă de 7.140 de metri pătraţi.

Acum arena a ieşit temporar din circuitul sportiv, de altfel a mai fost închisă şi după incendiul din clubul Colectiv, din cauza absenţei unor avize de la ISU pentru acoperişul retractabil.

Sfârşitul de an poate găsi Capitala cu toate marile stadioane închise sau în curs de demolare (Arena Naţională, Regie, Cotroceni, Ghencea, Giuleşti). Stadionul din Ghencea (inaugurat în 1974 şi renovat în 1996) pe care ani de zile au evoluat Steaua şi echipa naţională, deţinut de Ministerul Apărării Naţionale, a fost demolat urmând să fie reconstruit pentru Euro 2020. Arena din Cotroceni, aflată în administraţia BNR, a ieşit din circuit, de peste nouă ani nu s-a mai jucat niciun meci oficial pe acest stadion. Terenul pe care se situează actuala bază a fost donat prin decret domnesc în 1865 primei grupări cu caracter sportiv: Societatea de Dare de Semn (înfiinţată pe 17 mai 1862). În 1949 a fost construit stadionul pe care îşi desfăşura partidele de acasă Progresul Bucureşti. Fosta echipă a securităţii, Victoria Bucureşti, a evoluat aici în 1986, şi la terminarea sezonului, tribunele au fost demontate în totalitate şi au fost duse la terenul de rugby din Complexul Sportiv Dinamo, unde s-a mutat respectiva echipă. Nouă ani mai târziu, arena a fost refăcută de la zero exact pe acelaşi loc, fiind la vremea respectivă cel mai cochet stadion din Capitală. Inaugurt în 1920, stadionul din Regie a ieşit şi el din circuitul competiţional după ce Sportul Studenţesc a dispărut din fotbalul mare. Stadionul există fizic, dar pentru mişcarea sportivă este "mort". Pe Giuleşti încă se mai joacă partidele din Liga a 3-a susţinute de Rapid, dar în cel mai scurt timp, de luna viitoare, va intra şi el în programul de modernizare pentru Euro 2020.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb