Premierul Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor de resort ca în termen de cel mult 10 zile de la adoptarea OUG privind anularea parteneriatelor public-private care au fost anterior gestionate la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză să vină cu soluţii de implementare a acestora, după ce, în prealabil, a aprobat introducerea pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern, informează Agerpres.
"Introducem pe ordinea de zi proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care readucem proiectele importante pentru România în cadrul ministerelor care au competenţa şi capacitatea de a le pune în practică. Aici o să am o solicitare către toate ministerele ca în decurs de maxim 10 zile de la adoptarea ordonanţei de urgenţă să prezinte în şedinţa de guvern un plan de derulare a acestor proiecte. Adică, trebuie câteva decizii foarte clare, cum le finanţăm, care sunt termenele pentru fiecare etapă, realizarea proiectării, realizarea licitaţiilor aferente fiecărei faze a proiectului, de asemenea, cât durează faza de execuţie. Şi, repet, important este cum finanţăm aceste proiecte, pentru că va fi extrem de important ca aceste proiecte de importanţă uriaşă pentru dezvoltarea economică a României să poată să fie finalizate în cel mai scurt termen posibil", a declarat Ludovic Orban, marţi, în cadrul şedinţei de guvern.
Şefului Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a precizat că titlul proiectului de act normativ este "Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea OUG 39/2018 privind parteneriatul public-privat şi pentru stabilirea unor măsuri privind investiţiile publice".
"Suntem pregătiţi cu proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru deblocarea proiectelor de infrastructură de interes naţional, precum Autostrada Bucureşti - Ploieşti sau Autostrada Târgu-Neamţ - Iaşi, care au fost îngropate de fosta guvernare sub formula unor poveşti de tip parteneriat public-privat în cuprinsul unor proceduri care nu aveau nicio şansă de realizare. Suntem pregătiţi pentru deblocarea acestor proiecte, astfel încât competenţa pentru realizarea acestor proiecte majore de infrastructură să revină la ministerele de resort ", a mai declarat Dancă în acelaşi context.