• Aceasta se referă la verificarea de către Ministerul Finanţelor a procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie publică
Ordonanţa privind verificarea de către Ministerul Finanţelor a procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie publică a fost adoptată tacit, ieri, de către plenul Senatului, întrucât pe 15 iunie au expirat cele 45 de zile în care Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, se putea pronunţa, în conformitate cu prevederile Constituţiei, asupra actului normativ. Ordonanţa stipulează că Ministerul Finanţelor verifică, în mod selectiv, pe baza analizei de risc, următoarele tipuri de contracte: contracte de lucrări şi de concesiune de lucrări cu valoare estimată, fără TVA, mai mare sau egală cu 250.000 euro; contracte de servicii şi de concesiune de servicii cu valoare estimată mai mare sau egală cu 40.000 euro; contracte de furnizare cu valoare mai mare sau egală cu 40.000 euro şi acordurile cadru încheiate pentru contractele menţionate. Comisia de buget-finanţe sesizată pe fond asupra acestei ordonanţe adoptase raportul de admitere cu unele amendamente, prin care contractelor de achiziţie publică li se adăugaseră cele de concesiune, informează Rompres.
Preşedintele de şedinţă, Nicolae Văcăroiu, a fost nevoit să suspende dezbaterile, înainte de votarea actului normativ, din cauza plecării din sală a majorităţii senatorilor. Pe de altă parte, plenul Senatului a dezbătut ieri, timp de peste trei ore, ordonanţa de ratificare a acordului româno-ungar privind înfiinţarea Fundaţiei Publice "Gojdu". După ce plenul a hotărât retrimiterea la comisie a acestui acord, majoritatea senatorilor au părăsit sala. Ordonanţa de Guvern va fi dezbătută de Camera Deputaţilor în forma prezentată de iniţiator.