Deputatul Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget-finanţe, a anunţat, ieri, că va face o selecţie a amendamentelor cu cele mai mari şase să fie adoptate la OUG 50 privind creditele populaţiei.
Viorel Ştefan a explicat că selecţia este necesară întrucât se alocă foarte mult timp pentru dezbateri, iar ulterior, amendamentele sunt respinse la vot.
Viorel Ştefan a explicat, potrivit Agerpres: "Am convocat Biroul comisiei (n.r. de buget-finanţe) şi, împreună cu reprezentanţii autorităţilor implicate în această dezbatere (n.r. Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Asociaţia Română a Băncilor, grupul clienţilor nemulţumiţi ai băncilor) vom încerca să facem o selecţie a ceea ce urmează să discutăm, pentru că, de trei săptămâni, am ajuns la concluzia că de multe ori dezbatem nişte amendamente câte o oră, o oră jumătate, două ore ca să constatăm în final că amendamentele nu pot fi susţinute şi sunt respinse la vot. Şi, atunci, poate reuşim să facem o selecţie şi din trei, patru, cinci variante câte avem pe fiecare teză propusă, să selectăm amendamentul cu şansele cele mai mare să treacă, să intrăm mai bine pregătiţi în dezbatere în comisie data viitoare, adică marţi dimineaţă (30 noiembrie)".
Întrebat când crede că OUG 50/2010 va ajunge în plen în ritmul în care se desfăşoară lucrările, Viorel Ştefan a răspuns că nu poate să avanseze niciun termen, însă vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Samuel Calotă, a vorbit despre luna martie 2011.
Menţionăm că ieri lucrările Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor cu privire la OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori au fost sus-pendate din lipsă de cvorum.
• Ordonanţa creditelor, în dezbatere la Camera Deputaţilor din octombrie
Demersul lui Viorel Ştefan (foto) vine în contextul în care OUG 50/2010 a intrat în dezbaterea Camerei Deputaţilor pe 5 octombrie, când a primit aviz favorabil de la Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare.
Dezbaterile în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci au început pe 12 octombrie. Până în prezent, membrii comisiei au parcurs 37 de articole din actul normativ, la care au fost admise amendamente în favoarea consumatorilor.