Ordonanţa de urgenţă iniţiată de Ministrul Economiei, Constantin Niţă privind înfiinţarea Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (DPAPS) a fost amânată, potrivit unui comunicat al Guvernului.
"Ordonanţa de Urgenţă privind înfiinţarea Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, pentru stabilirea unor măsuri pentru eficientizarea activităţii de privatizare pentru dezvoltarea activităţii economice în condiţii de profitabilitate, a operatorilor economici cu capital de stat şi pentru exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar a statului la operatorii economici, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a fost amânată", se arată în comunicat.
În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă, se arată că "DPAPS va prelua de la OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie), de la Departamentul pentru Energie, precum şi de la celelalte ministere, instituţii publice, structuri şi autorităţi pentru care derulează procesul de pregătire şi realizare a privatizării, fondurile financiare aferente activităţii de privatizare aflate în conturile acestora".
Explicaţia Ministerului Economiei era că dacă nu se înfiinţează urgent acest departament, statul nu va putea sa-şi respecte angajamentele faţă de FMI şi Comisia Europeană, referitoare la privatizări şi restructurări.
În perioada când a fost ministru delegat pentru energie, Niţă a depus eforturi şi a reuşit să desprindă companiile energetice de Ministerul Economiei. Acum, acesta doreşte să inverseze procesul, după cum arată proiectul de ordonanţă, care nu precizează care este impactul macroeconomic şi bugetar al reînfiinţării unei structuri ce seamănă foarte mult cu Fondul Proprietăţii de Stat.