• Compania exclude vreun exit în următorii trei ani
Compania suedeză de investiţii Oresa Ventures estimează că va finaliza până la sfârşitul anului două achiziţii în România, în valoare totală de peste 30 milioane de euro, şi nu se aşteaptă pentru următorii trei ani la o reducere a portofoliului deţinut pe piaţa românească.
"Ne aşteptăm ca până la sfârşitul anului să facem cel puţin două deal-uri", a declarat Cornel Marian, managing director al Oresa în Româ-nia, citat de Mediafax. El a precizat că respectivele operaţiuni se află în faza unor negocieri avansate, fără să ofere detalii privind domeniul de activitate al firmelor vizate.
Suma pe care o va plăti Oresa pentru cele două achiziţii va depăşi 30 milioane euro, potrivit reprezentantului companiei de investiţii.
Producătorul de materiale de construcţii Somaco Grup Prefabricate, controlat de Oresa, a anunţat la finele lunii mai că a achiziţionat fabrica de elemente prefabricate din beton G&D Teiuş, judeţul Alba, pentru patru milioane euro, urmând să inves-tească în extinderea gamei de produse alte două milioane euro. Aceasta este prima preluare realizată de Oresa în România în ultimii ani.
Compania a achiziţionat în 2008, pentru 32,5 milioane de euro, sucursalele Somaco de la Adjud, Buzău şi Roman, reunite ulterior în cadrul com-paniei Somaco Grup Prefabricate.
Oresa a anunţat în februarie 2009 că şi-a majorat la 100% participaţia la Fabryo, achiziţionând 15% din acţiuni de la fondatorul producătorului de vopsea, Daniel Guzu, care prin tranzacţia respectivă a preluat deţinerea Oresa, de 49%, la producătorul de profile metalice şi adezivi Bau Profil, în prezent Duraziv.
"Odată ce am intrat într-o companie sau o industrie, încercăm să creştem business-ul respectiv şi organic şi prin achiziţii", a spus Marian, precizând că Oresa este foarte interesată să-şi consolideze portofoliul din domeniul materialelor de construcţii din România.
El a afirmat că Oresa s-a concentrat în ultimii ani pe portofoliul exis-tent, care cuprinde, pe lângă cei doi producători de materiale de construcţii, brokerul de credite Kiwi Finance.
Potrivit sursei citate, preţurile cerute de proprietarii de companii sunt încă mari, iar aşteptările vânzătorilor ridicate, ţinând cont de potenţialul de creştere al pieţelor pe care activează.
"Aşteptările vânzătorilor sunt încă mari, comparativ cu potenţialul de creştere pe care-l vedem acum, pentru următorii 3-5 ani. Cei care au trecut recesiunea până la faza la care am ajuns (...) şi care nu sunt obligaţi sâ vândă, dintr-un motiv sau altul, nu vând. De asta nici nu sunt tranzacţii. Piaţa de M&A (Mergers&Acquisitions, fuziuni şi achiziţii, n.r.) e la pământ", a spus reprezentantul Oresa.
El a precizat că pentru fiecare investiţie compania analizează circa 100 de opţiuni, iar domeniile principalele de care este interesată sunt materiale de construcţii, servicii financiare sau de sănătate. Fondurile de investiţii în general sunt interesate în România şi de retail şi energie.
România este o piaţă strategică pentru Oresa, atât datorită potenţialului de creştere, cât şi poziţiei companiei de investiţii în piaţă, a spus Marian. "Nu văd un exit în trei ani de-acum înainte din niciuna din firmele noastre", a adăugat el.
Oresa Ventures este o companie suedeză de investiţii, focalizată pe investiţii private, care activează în România şi în Europa Centrală şi de Est din 1995.