Organizaţia Animals International este revoltată că Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a decis sistarea operaţiunilor pentru recuperarea fiinţelor vii şi nevii de sub ruinele podului peste Siret prăbuşit la 9 iunie, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, ISU Neamţ apucase să salveze 4 oi chiar în prima zi chiar înainte ca ISC să anunţe decizia că nicio piatră din rămăşiţele podului nu poate fi mişcată până când nu vor termina investigaţia privind cauzele prăbuşirii podului
"Eu cred că nicio piatră nu trebuie să rămână nemişcată până la recuperarea tuturor fiinţelor şi nefiinţelor. Este o eroare brutală de umanitate că Guvernul permite ca ISC să aibă prioritate în faţa ISU când vine vorba de salvarea de vieţi. Habar nu aveau câte animale erau prinse sub dărâmături când au luat decizia aceasta. Poate sunt şi oameni acolo. Dar cum să ştie dacă nu se caută? Se aud doar animaele în suferinţă cum strigă după ajutor", acuză Gabriel Păun, directorul Animals International.
În cursul zilei de ieri 12 iunie, jurnalistul Claudiu Postelnicu, colaborator al Animals International a mai salvat încă o oaie nevătămată de sub ruinele podului, dar ciobanul a spus că mai lipsesc încă 98 de oi. "Am avut ideea să merg lângă o gaură făcută de ISU de unde sunetele animalelor se auzeau mai tare şi unde alţii au pus de 3 zile apă şi mâncare fără rezultate. Mi-am amintit cum fluierau ciobanii când mă plimbam prin munţi şi am spus să încerc. Am fluierat şi chiar a mers. Oaia a ieşit. Era speriată la început dar acum este din nou cu turma ei. Ciobanul a plans când a vazut-o nevătămată dar şi pentru celelalte 98 de animale care încă lipsesc şi nu li se dă nicio şansă", a spus Postelnicu.
Podul prăbuşit lega aşezările Sagna şi Luţca şi fusese deschis traficului în luna noiembrie a anului trecut desi nu s-a făcut recepţia şi testarea. La momentul prăbuşirii, 2 camioane traversau podul, iar un autobuz cu copii a oprit în ultima clipă înainte să se angajeze în traversarea podului. Şoferii camioanelor au fost salvaţi, subliniază sursa citată.
"Indiferent de rezultatul investigaţiilor, această tragedie reprezintă un act de corupţie şi nicio persoană implicată nu trebuie să rămână nepedepsită pentru a descuraja criminalitatea. Consider însă că este o crimă şi mai mare să nu prioritizezi salvarea de vieţi în faţa unei anchete", a încheiat Păun.
Animals International cere Guvernului României să actualizeze procedurile de intervenţie în caz de dezastre încât salvarea de vieţi de animale şi oameni să aibă prioritate înaintea oricăror alte activităţi, se mai arată în comunicat.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 13.06.2022, 16:43)
...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2022, 20:34)
poti vorbi in cuvinte frumoase despre asemenea oameni ? sa spuna tifnosul care cenzureaza cam cum ar trebui !