ORGANIZAŢIA TERRA MILENIUL III: Fermierii din 5 comunităţi rurale învaţă cum să obţină biocarburant din camelină

Alexandru Costea
Companii #Agricultură / 4 mai 2015

Cinci comunităţi rurale din ţara noastră vor putea învăţa cum se poate produce o parte din carburantul necesar funcţionării utilajelor din fermele proprii, folosind camelina, prin intermediul unui proiect în valoare de 98.300 de euro, a anunţat, azi într-un comunicat remis redacţiei, organizaţia Terra Mileniul III.

Camelina, o plantă cunoscută pentru potenţialul sau energetic, are o perioadă de vegetaţie de 85-95 zile, iar bio-carburantul obţinut din aceasta poate fi utilizat pentru alimentarea utilajelor agricole sau alte vehicule diesel. Astfel, orice mic agricultor poată să facă economii considerabile la consumul de carburant, folosindu-se de combustibil produs în propria ogradă.

Proiectul "Soluţii Eco-Inovatoare pentru Dezvoltare Rurală Durabilă", implementat de către Asociaţia Centrul de Biotehnologii Microbiene-BIOTEHGEN, în parteneriat cu Fundaţia Terra Mileniul III, propune valorificarea potenţialului terenurilor neexploatate, degradate sau nepotrivite culturilor agricole, prin cultivarea camelinei, o plantă "energetică" rezistentă şi cu impact economic pozitiv. Uleiul produs din seminţele acestei plante poate fi folosit ca biocarburant care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

"În cadrul proiectului va fi înfiinţată o cultură demonstrativă de camelină, pe un teren de două hectare de unde se aşteaptă recoltarea a 4 tone de sămânţă. Din materialul recoltat se va produce biocombustibil, iar întregul proces va fi urmărit de către douăzeci de fermieri reprezentanţi ai celor cinci comunităţi rurale selectate. Vor fi efectuate analize de calitate a solului înainte de însămânţare şi după recoltare, iar la finalul proiectului vor fi elaborate o broşură de promovare a culturii plantelor energetice şi una cu rezultatele proiectului. De asemenea, va fi realizat un scurt film documentar în care vor fi prezentate modul în care se cultivă şi recoltează camelină şi cum se produce biocombustibilul. Înfiinţarea culturii va avea loc la începutul proiectului, iar prima recoltă se poate strânge în miezul verii, respectiv în prima jumătate a lunii iulie", arată comunicatul.

Proiectul "Soluţii Eco-Inovatoare pentru Dezvoltare Rurală Durabilă" se desfăşoară pe o perioadă de 13 luni (perioada aprilie 2015 - iunie 2016) şi beneficiază de o finanţare prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România, în valoare de 98.300 de euro, din care 10.572 de euro reprezintă contribuţia partenerilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb