Organizaţia Trump urmărea încheierea unei înţelegeri cu Moscova în timpul alegerilor prezidenţiale

Cristina Radu
Internaţional / 28 august 2017

Organizaţia Trump urmărea încheierea unei înţelegeri cu Moscova în timpul alegerilor prezidenţiale

Un om de afaceri rus, care a servit drept consilier în domeniul imobiliar al organizaţiei Trump, i-a cerut lui Donald Trump, apoi unui candidat la preşedinţie, să urmeze o înţelegere cu Trump Tower la Moscova la sfârşitul lui 2015, potrivit Business Insider.

Omul de afaceri, Felix Sater, a transmis pentru Talking Points Memo că "ultima sa înţelegere cu Moscova pentru organizaţia Trump a fost în octombrie 2015", dar că "nu a funcţionat evident deoarece (Trump) a devenit preşedinte". Acesta a spus: "Odată ce campania mergea într-adevăr, era evident că nu vor mai exista oferte internaţionale. Încă mai lucram, urmând să facem ceva în noiembrie decembrie".

Acordul se pare că s-a rupt în ianuarie 2016, deoarece organizaţia Trump nu a avut permisiunea să continue. Organizaţia a reînnoit în vara lui 2016 mărcile comerciale nefolosite pe care le-a achiziţionat de la guvernul rus pentru hoteluri şi branding, potrivit New York Times. Rusia a aprobat patru din mărcile solicitate pe 8 noiembrie.

Sater a vizitat Trump Tower în iulie 2016 pentru motive confidenţiale, potrivit Politico şi a donat 5.520 dolari pentru campania Trump, avocatul lui refuzând să comenteze. Casa Albă i-a pus întrebări lui Stephen Ryan, avocatul lui Michael Cohen, apărătorul lui Donald Trump, odată cu urmărirea afacerii cu Moscova, însă acesta nu a răspuns.

Felix Sater, care a fost acuzat cu aproape două decenii în urmă că a fost un conspirator într-o schemă de fraudă şi spălare de bani de 40 de milioane de dolari, implicând patru familii de mafiote, a început să consilieze Organizaţia Trump în timp ce era director executiv al firmei imobiliare Bayrock la începutul anilor 2000.

The Post a raportat că Sater a început să-l preseze pe Trump să viziteze Moscova în noiembrie 2015, atunci fiind în contact cu Cohen. Trump nu a călătorit niciodată la Moscova, însă organizaţia sa a semnat o scrisoare de intenţie, potrivit The Post. Trump a spus în depoziţia din 2007 că "este ridicolă ideea că nu aş investi în Rusia", motivând: "Rusia este unul dintre cele mai fierbinţi locuri din lume pentru investiţii". Cohen şi Alan Garter, agentul juridic al organizaţiei, nu au răspuns la comentarii.

Sater era încă în contact cu Cohen la sfârşitul lui ianuarie 2017, potrivit Business Insider. Aceştia s-au întâlnit la un hotel din New York pe 27 ianuarie pentru a discuta despre un plan de pace pentru Rusia şi Ucraina elaborat de un politician ucrainean, Andrey Artemenko, a raportat New York Times. Cohen se spune că i-a dat planul direct lui Michael Flynn înainte ca el să demisioneze din funcţia de consilier pentru securitate naţională al lui Trump, deşi Cohen a contestat acest lucru în interviuri.

O persoană familiarizată cu chestiunea a declarat pentru Business Insider că Sater şi Trump au avut reuniuni permanente în fiecare săptămână şi a cerut anonimatul de teama unei posibile represiuni din partea lui Sater sau din partea asociaţilor săi.

Sater a spus într-o depoziţie că s-a întâlnit constant cu Trump, potrivit Bloomberg, iar Kriss i-a zis publicaţiei că Trump a apreciat loialitatea lui Sater şi relaţiile lui cu Rusia.

Trump a lucrat cu Bayrock pe cel puţin patru proiecte, inclusiv Trump SoHo şi a spus în 2007 că Bayrock a adus investitori ruşi la Trump Tower pentru a se întâlni cu el. Trump a spus într-o depoziţie din 2007 că organizaţia nu ar fi fost de acord să facă parteneriat cu Bayrock pentru dezvoltarea SoHo dacă ar fi ştiut trecutul lui Sater.

Un fost director de finanţe Bayrock, Jody Kriss, a afirmat în cadrul unui proces din 2010 împotriva lui Sater şi a altora că, "pentru cea mai mare parte a existenţei", Bayrock "a fost în mod substanţial şi în mod ascuns operată şi deţinută de mulţime", angajându-se "într-un model de crime continue, inclusiv fraude bancare, evaziune fiscală, spălare de bani, conspiraţie, luare de mită, extorcare şi deturnare de fonduri".

Sater a acţionat ca agent pentru a ajuta fostul ministru al cabinetului kazah, Viktor Khrapunov, să cumpere trei apartamente în Trump SoHo, a raportat Financial Times. Guvernul kazah a afirmat că Khrapunov a furat fondurile pentru unităţi de la stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb