Pieţele se confruntă zilnic cu incertitudini, iar volatilitatea tinde să fie severă în cazul perturbărilor globale la scară largă, cum sunt crizele economice, dezastrele naturale sau pandemiile, este de părere Sunoor Kaul, cofondator al Origo Commodities, care menţionează că actuala criză generată de coronavirus are deja un impact asupra comerţului şi tranzacţiilor globale, iar în astfel de scenarii, investitorii ar trebui să se orienteze către mărfuri, ca o măsură de hedging.
"Fie că achiziţiile de mărfuri sunt sub formă de contracte futures, ETF-uri (fonduri tranzacţionate la bursă) sau opţiuni, ele sunt considerate o investiţie mai bună în comparaţie cu sectorul imobiliar", declară, citat de CNBCTV18, Sunoor Kaul, adăugând: "Investiţiile în mărfuri tind să genereze mai multă lichiditate, ca urmare a sezonalităţii şi imprevizibilităţii preţurilor".
Sursa menţionează: "În perioadele de recesiune economică, preţurile mărfurilor din sectorul agricol şi energetic cresc, în general. Fluctuaţia preţurilor deschide o fereastră de oportunitate pentru generarea de lichidităţi în perioadele de criză, spre deosebire de sectorul imobiliar, care este reticent".
Reprezentantul Origo Commodities spune că atunci când investitorii caută oportunităţi de câştig se îndreaptă fie către pieţele de acţiuni, fie către fondurile de datorii sau imobiliare.
Reprezentantul Origo Commodities subliniază: "Chiar dacă oamenii ar investi în mărfuri, opţiunile lor iniţiale sunt, de obicei, metalele scumpe şi rare, precum aurul şi argintul, sau ţiţeiul, fără să realizeze beneficiile altor active, cum sunt produsele agricole.
Mai mult, investiţiile globale sau interne se concentrează în principal pe randamentele oferite de acţiuni, obligaţiuni şi fonduri, chiar dacă investitorii sunt deseori sfătuiţi de experţi că este bine să îşi diversifice plasamentele. Contrar părerii populare, diversificarea nu se limitează doar la portofoliile standard oferite de brokeri, care cuprind setul de opţiuni de bază menţionat mai sus. Dacă urmăresc piaţa îndeaproape, investitorii vor descoperi că există o serie de clase de active care pot fi considerate parte a unei strategii de diversificare".
• Investiţia în mărfuri, disponibilă atât pentru investitorii instituţionali, cât şi pentru cei de retail
Potrivit lui Sunoor Kaul, un aspect important al investiţiei în mărfuri este că o serie întreagă de opţiuni sunt disponibile atât pentru investitorii instituţionali, cât şi pentru cei de retail.
"Aceştia ar putea investi fie direct, prin contracte futures pe mărfuri, fie cumpărând acţiuni la companii care facilitează producţia de mărfuri", declară Sunoor Kaul, menţionând: "În timp ce mărfurile reprezintă o opţiune suplimentară de diversificare a portofoliului, după acţiuni şi fonduri mutuale, nu mulţi investitori cunosc modalităţile de a face plasamente mai puţin aduse în atenţie".
Mărfurile tranzacţionabile sunt de obicei de patru tipuri, spune domnia sa, exemplificând: metale, energie, animale (carne) şi produse agricole. Metalele includ aur, argint, cupru etc., în timp ce produsele din energie sunt de obicei diferite tipuri de ţiţei, gaze naturale sau benzină.
Dacă opţiunile privind animalele sau carnea se explică de la sine, investiţiile care au legătură cu sectorul agricol sunt mai puţin cunoscute, conform sursei citate, care spune: "De exemplu, o gamă largă de culturi sunt adesea eliminate din schema mai largă de investiţii. Produsele agricole, cum sunt porumbul, grâul, orezul, cafeaua sau zahărul, nu apar de obicei în portofoliile de investiţii".
Sunoor Kaul spune că, acum, pieţele s-au deschis către mai multe posibilităţi, iar odată cu extinderea Internetului, investitorii instituţionali pot lua decizii rapide în vânzările şi achiziţiile de mărfuri agricole. "Mai mult, finanţarea mărfurilor ar putea fi o alternativă mai viabilă pentru investitorii conservatori, având în vedere volatilitatea unei pieţe în perioadele de criză", conchide reprezentantul Origo Commodities.
• Biden, atent la supravegherea tranzacţiilor futures din SUA
Agenda preşedintelui ales al SUA, democratul Joe Biden, pentru supravegherea tranzacţiilor cu mărfuri începe să prindă contur, fostul şef al Comisiei pentru Tranzacţii Futures (CFTC), Gary Gensler, alăturându-se echipei de tranziţie prezidenţială, spun surse citate de argusmedia.com.
Înainte de alegerile care au avut loc săptămâna trecută, în Statele Unite, Biden a oferit câteva detalii cu privire la modul în care ar reglementa tranzacţionarea şi finanţarea sectorului mărfurilor, iar noul rol al lui Gensler (dacă se va confirma) poate semnala disponibilitatea de a înăspri regulile de pe Wall Street.
Gensler a condus CFTC în perioada 2009-2014 şi a realizat modificări de reglementare radicale cu scopul punerii în aplicare a legii pieţelor financiare Dodd-Frank din 2010.
"Întregul Partid Democrat a acceptat critica senatorului Elizabeth Warren că am fost prea temători şi ar fi trebuit să fim mai duri pe Wall Street", declară un oficial din mandatul preşedintelui democrat Barack Obama, adăugând: "Faptul că l-au adus în echipă pe Gensler confirmă acest lucru".
Echipele de tranziţie prezidenţiale din SUA nu stabilesc direct politici, dar sfaturile lor pot influenţa puternic numirile politice şi pot oferi idei cu privire la priorităţile pe termen scurt. Echipa de tranziţie a lui Biden nu a confirmat rolul lui Gensler şi nici acesta din urmă nu a răspuns solicitărilor presei internaţionale privind comentarii legate de posibila sa numire în echipa de tranziţie.
De menţionat că Dan Berkovitz, comisar democrat al CFTC, care a fost consilier general în mandatul de preşedinte al lui Gensler, este un candidat de vârf la funcţia de preşedinte al CFTC, după ce Biden îşi va prelua mandatul, în 20 ianuarie, spun sursele mai sus amintite. O altă posibilitate pentru rolul de preşedinte al CFTC este colegul său, comisarul democrat Rostin Behnam.
• China a semnat contracte pentru achiziţii de mărfuri din 15 ţări
Compania de Dezvoltare şi Investiţii de Stat din China (SDIC) a semnat, zilele trecute, contracte de achiziţii cu 20 de societăţi străine pentru mai bine de 20 de tipuri de mărfuri, inclusiv cereale, fructe, textile şi produse chimice din 15 economii precum Pakistan, Cambodgia, Indonezia şi Africa de Sud, potrivit China Daily.
Conform sursei, semnarea contractelor a avut loc în cursul celei de-a treia Expoziţii Internaţionale de Import Chinez din Shanghai, desfăşurată săptămâna trecută.
"Expoziţia a demonstrat angajamentul Chinei de a continua deschiderea către lumea exterioară. În acelaşi timp, a reflectat încrederea comunităţii internaţionale în perspectivele pieţei chineze", a declarat Bai Tao, preşedintele SDIC. Potrivit acestuia, China se angajează să ia iniţiativă în mecanismul de partajare globală şi să permită cooperarea globală, fiind mai flexibilă.