OTP îşi face intrarea în forţă pe piaţa bancară românească, unde deja concurenţa este din ce în ce mai acerbă, în special pe segmentul de retail. Ieri, reprezentanţii băncii maghiare au anunţat că majorează capitalul social al Băncii Comerciale "RoBank" cu 10 milioane de euro, printr-un plasament privat. În urma acestei tranzacţii, capitalul "Robank" va depăşi 30 de milioane de euro. Acţionarii "RoBank" s-au reunit ieri pentru prima dată de la preluarea băncii de către OTP. Noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al "RoBank" a fost ales Anthony J. Fekete. În conducerea administrativă a băncii au mai fost numiţi Mustafa Ayan, director general al "RoBank", Miklos Nemeth, director OTP Bank, Akos Takacs, director executiv "RoBank" şi Eniko Zsako, şef de departament în cadrul OTP Bank. Actuala conducere a băncii îşi va continua activitatea ca şi comitet executiv, pînă cînd noul Consiliu de Administraţie va obţine aprobarea din partea Băncii Naţionale a României. Acţionarii au mai aprobat modificarea statutului băncii şi a contractului cu acţionarii.
OTP a finalizat achiziţia "RoBank" la sfîrşitul lunii trecute, prin plata integrală a 47,5 milioane de dolari către foştii proprietari, grupurile Balli şi Bayraktar. Contractul de vînzare-cumpărare a fost semnat la sfîrşitul lunii aprilie a acestui an, ocazie cu care oficialii OTP au anunţat că intenţionează să investească în următorii 3-5 ani aproximativ 100 de milioane de dolari în ţara noasţră. Conducerea OTP vrea să majoreze cota de piaţă a "RoBank" la 4-5%, de la 1% în prezent. OTP plănuieşte să întărească şi să dezvolte activitatea de retail a subsidiarei din România, operaţiunile de project finance şi să dezvolte reţeaua teritorială, care numără 14 sucursale şi două agenţii. Noii acţionari au programat intrarea "RoBank" pe piaţa serviciilor bancare electronice începînd de anul viitor, o dată cu emiterea primelor carduri de debit bancare şi instalarea ATM-urilor.
• Băncile străine atacă mai agresiv piaţa noastră bancară
Băncile au programat în acest an investiţii de peste 100 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii. Cele mai consistente investiţii au fost alocate de marii jucători: Banca Comercială Română (40 de milioane de euro), BRD-Groupe Société Générale (25-30 de milioane de euro) şi "Raiffeisen Bank" (40 de milioane de euro).
Băncile străine au atacat în acest an mai agresiv piaţa ro
mânescă, ceea ce s-a reflectat şi în eforturile de capitalizare a subsidiarelor din ţara noastră. "Raiffeisen Bank" şi-a majorat la începutul anului capitalul cu 40 de milioane de euro, iar grupul "UniCredit România" (care anul trecut şi-a dublat numărul de unităţi) va beneficia de un nou aport al acţionarului majoritar, grupul "Unicredito Italiano", în valoare de 30 de milioane de euro.
"Orice majorare de capital înseamnă foarte mult, pentru că, aşa cum ştim cu toţii, sistemul bancar este subcapitalizat", spune Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor. "Intrările de capital sînt binevenite", a adăugat domnia sa. n
•
National Savings and Commercial Bank (OTP Bank) este cea mai mare bancă comercială din Ungaria. Grupul OTP avea la sfîrşitul anului trecut active totale de aproximativ 13 miliarde de euro şi un profit net pe anul 2003 de peste 300 milioane de euro. OTP Bank deţinea la 31 decembrie 2003 aproape 36% din depozitele în monedă naţională şi în valută ale populaţiei. Banca avea la sfîrşitul anului trecut aproximativ 8.000 de angajaţi.