OUG 50, MODIFICATĂ LA ANUL: Băncile, impulsionate să reducă dobânzile prin reguli mai dure

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 septembrie 2010

Chiriţoiu: "Eu am sperat ca unele bănci să coboare chiar acum DAE, dar se pare că au păstrat forma actuală. Nu este niciun câştig al clientului în momentul de faţă. Lor le rămâne calea refinanţării, deschisă prin OUG 50"

Controversata ordonanţă privind contractele de credit pentru consumatori va face obiectul unei analize din partea Consiliului Concurenţei, al cărei scop este tocmai verificarea eficienţei actului normativ.

Autoritatea de Concurenţă va realiza, cel mai probabil la începutul anului viitor, un studiu care să arate dacă OUG 50/2010, cu prevederile actuale, şi-a îndeplinit principalele obiective pentru care a fost creată, unul dintre acestea fiind eliminarea inechităţilor la contractele de credit în ceea ce priveşte nivelul prea mare al dobânzilor. Ordonanţa intensifică concurenţa între bănci, prin transparentizarea contractelor de credit şi prin limitarea comisionului de rambursare anticipată, facilitând, astfel, refinanţarea la costuri mai mici pentru clienţi.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat: "Prin această analiză, pe care cel mai probabil o vom face la începutul anului viitor, vrem să vedem cum au implementant băncile prevederile OUG 50. Eu am sperat ca, după aplicarea ordonanţei, unele bănci să coboa-re chiar acum DAE (dobânda anuală efectivă), dar se pare că băncile au decis să păstreze DAE în forma actuală".

"Nu este niciun câştig al clientului în momentul de faţă. Lor le rămâne calea refinanţării, deschisă prin OUG 50. În baza rezultatelor obţinute în urma analizei, este posibil să facem anumite modificări ordonanţei, pentru eficientizare".

Ordonanţa este, momentan, în procedura parlamentară, dar conform lui Chiriţoiu, actul normativ nu a fost modificat de Senat. OUG 50 urmează să ajungă, pentru raport, în comisia de specialitate de la Camera Deputaţilor şi, ulterior, să fie supusă votului plenului - Camera Deputaţilor fiind camera parlamentară decizională în acest sens.

După scandalul iscat între unele bănci şi clienţii lor la renegocierea contractelor, refinanţarea a devenit o altă problemă în atenţia Consiliului Concurenţei. Instituţia susţine că va veghea, alături de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), ca băncile să nu creeze probleme clienţilor care vor să se refinanţeze.

"Trebuie să fim atenţi, noi şi ANPC, pentru ca băncile să nu facă şicane clienţilor la refinanţare", a afirmat Bogdan Chiriţoiu.

Cu toate că băncile par, la momentul actual, dispuse să atragă clienţii concurenţei cu oferte de refinanţare mai avantajoase, sunt voci care susţin ca nu este exclus ca, pe viitor, unele dintre instituţii să recurgă la un "gentelmen`s agreement" şi să se înţeleagă ca să nu-şi răpească clienţii, fapt ce le-ar pune în conflict cu legea concurenţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb