OUG pentru modificarea legilor justiţiei

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 5 octombrie 2018

OUG pentru modificarea legilor justiţiei

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a pregătit proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care doreşte să pună în acord opinia Comisiei de la Veneţia cu modificările la legile justiţiei făcute în Parlament de coaliţia majoritară PSD-ALDE.

Tudorel Toader a declarat, ieri, la plecarea de la Consiliul Superior al Magistraturii, că proiectul de ordonanţă de urgenţă este gata şi va fi trimis către CSM: "Un proiect de OUG se dis-cută oficial, CSM stabileşte procedura, există comisia de legislaţie, care trimite la membrii CSM, ei se întrunesc, discută şi dau avizul".

Ministrul de resort a anunţat în urmă cu două zile, după audierea premierului Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului European cu privire la situaţia statului de drept din ţara noas-tră, că a primit acceptul Comisiei de la Veneţia pentru modificarea legilor justiţiei prin OUG. La acel moment, Tudorel Toader a spus: "Am mers la Comisie cu mai multe soluţii legislative prin care să fie preluate o parte din propunerile Comisiei de la Veneţia. (...) Am avut şapte propuneri, toate au fost agreate, au fost considerate necesare pentru evitarea unor disfuncţionalităţi. Care e actul normativ prin care putem corecta legile justiţiei? Ordonanţa de Urgenţă! Comisia de la Veneţia nu e deschisă la OUG, dar se referă la cele care au rolul de a ocoli procedura parlamentară constituţională. În cazul acesta, este vorba despre preîntâmpinarea unor efecte mai puţin dorite, efecte care pot să rezulte din aplicarea celor trei legi. Asta este justificarea. Dânşii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG în sensul celor discutate şi le-am spus că voi spune public".

Ministrul Justiţiei susţine că le-a cerut membrilor CSM să emită cât mai repede avizul necesar, pentru ca săptămâna viitoare, în cadrul şedinţei de guvern, ordonanţa de urgenţă să fie adoptată. Graba lui Tudorel Toader este justificată de faptul că pe 17 şi 18 octombrie Comisia de la Veneţia va prezenta raportul privind opinia sa referitoare la modificarea legilor justiţiei şi legislaţiei penale din ţara noastră. Prin adoptarea unei OUG în acest domeniu, ministrul de resort speră să mai reducă din criticile pe care oficialii europeni sunt pregătiţi să le insereze în acel raport referitoare la modificările legislative care ar afecta independenţa justiţiei, modul de numire şi revocare a procurorilor şefi de la Parchetul General, DIICOT şi DNA şi lupta anticorupţie.

OUG a fost discutată de Tudorel Toader şi cu şefii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. La finalul discuţiei, ministrul justiţiei a menţionat că în OUG va fi preluat din recomandările Comisiei de la Veneţia ceea ce este necesar şi ceea ce trebuie.

Referitor la legile justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. În comunicatul de presă emis de Adminis-traţia Prezidenţială se arată: "Modificările aduse cadrului legal existent în domeniul justiţiei reprezintă un regres pentru democraţia din România. Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, este pus sub semnul întrebării angajamentul României privind respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, precum statul de drept şi separaţia puterilor în stat, pericol semnalat de către Comisia Europeană şi GRECO. Preşedintele României reiterează că nu susţine modificările aduse acestei legi, la fel ca în cazul Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv al Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor".

Klaus Iohannis menţionează că doreşte reluarea parcursului legislativ în Parlament pentru punerea celor trei legi din domeniul justiţiei în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru a înlătura toate efectele negative ce ar putea perturba buna funcţionare a justiţiei şi calitatea actului de justiţie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pana la urma vom ajunge la concluzia ca mai bine da Tudorel ordonanta decat sa dea legi Nicolicea, serban Nicolae, Iordache si altii ca ei

    Și copy paste după ŢĂRI DEZVOLTATE !!!

    1. Exact, cu raspundere pentru magistrati, fara DNA, cu sefi de parchete numiti de ministrul justitiei. Informati-va. Face bine la țară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb