Guvernul a decis, ieri, prin ordonanţă de urgenţă, modificarea legii alegerlor locale. Cea mai importantă prevedere a actului normativ constă în reintroducerea votului uninominal pentru alegerea preşedinţilor de consilii judeţene.
Iniţial, Guvernul a plănuit reintroducerea acestei prevederi în Codul Administrativ, dar s-a luat decizia să fie adoptată printr-o ordonanţă de urgenţă separată.
Potrivit actului normativ adoptat ieri, articolul 15, alineatul (1) al legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 15. - (1) La aceeaşi secţie de votare alegătorii votează pentru consiliul local, consiliul judeţean, pentru primar şi pentru preşedintele consiliului judeţean".
În urma adoptării de către Guvern a acestui act normativ, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că PSD nu a înţeles nimic din alegerile europarlamentare pe care le-a pierdut într-un mod catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului chiar în timpul desfăşurării jocului, ceea ce este inacceptabil.
Klaus Iohannis a mai spus: "Votul românilor nu este bătaia de joc a PSD. Cetăţenii le-au transmis pesediştilor în mod foarte clar că practica ordonanţelor de urgenţă trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituţie exclusiv pentru situaţii excepţionale. În niciun caz, acest instrument nu poate fi folosit în continuare abuziv şi netransparent. Schimbarea legii electorale, făcută prin ordonanţă de urgenţă (...) este de fapt o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă în faţa baronilor PSD în încercarea de a le câştiga sprijinul. (...) Vor fi favorizaţi acei preşedinţi de consilii aflaţi în prezent în funcţii, adică domnii Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene. Aceşti baroni PSD, panicaţi de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să îşi securizeze funcţiile, în ciuda voinţei românilor. Aşa ceva nu poate fi acceptat!".
Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că un judeţ nu este o comunitate cu o identitate proprie, iar un preşedinte de consiliu judeţean nu trebuie în niciun caz confundat cu un primar. În toată lumea primarul reprezintă comunitatea, iar toate celelalte forme de organizare sunt diferite entităţi administrative.
Liderii opoziţiei au criticat şi ei noua ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern şi au spus că nu înţeleg de ce cabinetul Dăncilă nu a adoptat un act normativ similar pentru ca primarii să fie aleşi în urma a două tururi de scrutin, aşa cum doresc cei mai mulţi dintre cetăţeni. Ludovic Orban, preşedintele PNL a declarat: "Acest guvern a rămas prizonierul baronilor roşii. A rămas prizonierul lui Oprişan, lui Bădălău, lui Paul Stănescu, care şi-au ţinut judeţele în sărăcie. PNL nu poate accepta un astfel de mod de reglementare. Cerem Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la noua ordonanţă de urgenţă".
Surse din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice susţin că Guvernul ar urma să adopte în perioada următoare şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Administrativ. Potrivit proiectului de act normativ, vor fi păstrate pensiile speciale pentru aleşii locali (primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ), reducerea majorităţii cu care se pot lua deciziile privind patrimoniul localităţilor de la două treimi la jumătate plus unu şi creşterea numărului angajaţilor din primării.
În noiembrie 2018, Curtea Constituţională a decis, cu unanimitate de voturi, că legea privind Codul Administrativ, care conţinea toate prevederile de mai sus, este neconstituţională în integralitate, pe motive extrinseci. Actul normativ a fost respins deoarece, în cadrul procedurilor de adoptare, Parlamentul a încălcat principiul bicameralismului, ceea ce însemna că procedura parlamentară trebuia reluată de la zero. Un alt motiv care a stat la baza deciziei CCR a fost că iniţiatorii Codului Administrativ nu au solicitat avizul obligatoriu al Consiliului Economic şi Social.
Cu privire la adoptarea Codului Administrativ prin ordonanţă de urgenţă, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie a solicitat, ieri, Guvernului României să renunţe la această intenţie.
Federaţia sindicală arată: "Adoptarea Codului Administrativ, demers de o asemenea complexitate şi de o asemenea importanţă, prin ordonanţa de urgenţă, în urma unui parcurs legislativ superficial şi în mare grabă, ridică suspiciuni de voinţă pur politică şi de nerespectare a principiilor bunei-credinţe, dar mai mult decât atât, apreciem că suferă de grave vicii de neconstituţionalitate privind transparenţa decizională, precum şi privind dreptul de participare şi implicare a tuturor actorilor interesaţi la dialogul social institutionalizat în adoptarea actelor normative de importanţă socială şi profesională deosebită. Modificările substanţiale în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea administraţiei publice, precum şi în activitatea salariaţilor din administraţia publică sunt domenii pentru care legea impune consultarea reală a reprezentanţilor salariaţilor prin federaţiile sindicale reprezentative în domeniu".
FNSA susţine că adoptarea unei astfel de ordonanţe este interzisă de Constituţie şi consideră că nu se poate justifica urgenţa acestui parcurs legislativ.
Liderii sindicali afirmă că, dacă Guvernul nu va lua în considerare cerinţele angajaţilor din administraţia publică, FNSA va iniţia declanşarea formelor de protest legale.
Cu toate acestea, vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat după şedinţa de guvern de ieri că Executivul va adopat o ordonanţă de urgenţă pentru Codul Administrativ, după ce acesta va primi avizul Consiliului Economic şi Social. Conform spuselor lui Suciu, şedinţa CES va avea loc în cursul acestei săptămâni.