Oul de pe masa de Paşte, simbol, dar şi pericol

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 25 aprilie 2019

Oul de pe masa de Paşte, simbol, dar şi pericol

Simbolul mesei de Paşte, oul roşu poate fi foarte periculos dacă a fost achiziţionat dintr-un loc unde regulile nu sunt respectate. Având în vedere numărul uriaş de ouă cumpărate şi consumate în această perioadă, Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat 38 de mărci de ouă din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) ale capitalei, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte calitatea acestui produs şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor. Un lucru este cert, înainte să fie consumat, un ou trebuie citit cu mare atenţie.

Cele mai importante date reieşite în urma studiului sunt următoarele: "România produce 6 miliarde de ouă pe an! Preţul unui ou la poarta fabricii este de 27 de bani! 32% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în baterii! 29% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în aer liber! 26% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini cres-cute în hale! 13% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în sistem ecologic! 61% din ouăle analizate au greutatea cuprinsă între 53 grame şi 63 grame! 24% din ouăle analizate au greutatea cuprinsă între 63 grame şi 73 grame! 10% din ouăle analizate nu declară greutatea ouălor comercializate! 5% din ouăle analizate au greutatea mai mare de 73 grame! Un ou provenit de la găini crescute în baterii costă 31 de bani! Un ou provenit de la găini crescute în sistem ecologic costă 140 de bani! Românii aleg ouăle în funcţie de preţul acestora! Ouăle sunt considerate extra proaspete în primele 9 zile de la data ouatului! Românii consumă ouăle sub formă de omletă, ouă prăjite şi ouă fierte!"

În conformitate cu H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a ouălor, însoţită de Normele metodologice de aplicare, pe fiecare ou trebuie să fie aplicat, prin ştanţare, un cod alfanumeric format din cifre şi litere, care are următoarea semnificaţie: 1. sistemul de creştere al găinilor este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel: cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic; cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber; cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini cres-cute în hale, unde se pot deplasa; cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătăţite. 2. un cod de două litere care reprezintă ţara de origine (România - RO, Polonia - PL etc.); 3. un cod de două litere care reprezintă judeţul (Buzău - Bz, Bacău - Bc, etc.); 4. un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul judeţului.

Totodată, se aplică, tot prin ştanţare, pe fiecare ou data durabilităţii minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate. Data durabilităţii minimale trebuie fixată la mai puţin de 28 de zile după data ouatului. Cele două categorii de informaţii se aplică pe fiecare ou supus comercializării. De asemenea, pe ambalajul de comercializare (cofrag) trebuie să fie menţionate, cu caractere vizibile şi lizibile, informaţii referitoare la: Mărimea/greutatea oului, există următoarea clasificare după greutate: ouă XL (73 g şi peste), ouă L ( de la 63 g până la 73 g), ouă M (de la 53 g până la 63 g) şi ouă S (sub 53 g); Numărul de ouă aflate în ambalajul de comercializare (cofrag); Clasa de calitate (ouă categoria A sau ouă proaspete, ouă categoria B sau ouă calitatea a doua); Numele sau denumirea şi adresa unităţii care a ambalat sau a celei pentru care se ambalează ouăle; Ţara de origine; Termenul de valabilitate sau data durabilităţii minimale, urmat de recomandările de depozitare; Metoda de producţie/sis-temul de creştere al găinilor (0,1,2 sau 3). Opţional, pe cofrag mai pot fi menţionate: preţul de vânzare, indicaţii despre modul de furajare a găinilor ouătoare, informaţii nutriţionale la 100 g produs sau pentru un ou cu greutate medie (53 grame), informaţii care să promoveze vânzarea ouălor cu condiţia ca acestea şi modul în care sunt alcătuite să nu inducă în eroare consumatorul. Conferenţiar universitar doctor Costel Stanciu, preşedinte APC a vorbit despre acest produs: "Calitatea unui ou depinde de sistemul de creştere al găinilor (0, 1, 2 şi 3) şi de hrana administrată acestora. Ouăle cele mai gustoase şi hrănitoare sunt cele provenite de la găini crescute în sistem ecologic, unde există norme stricte legate de suprafaţă, dar şi de furajele care se administrează acestora. Aceste ouă sunt marcate cu cifra 0. La polul opus se află ouăle provenite de la găini crescute în baterii modernizate. Cu cât data durabilităţii minimale este mai departe de momentul cumpărării, cu atât oul este mai proaspăt, astfel crescând şansa dvs. de a cumpăra ouă extra proaspete. Preţul ouălor depinde de cantitatea de ouă cumpărate, greutatea acestora şi modul în care au fost crescute găinile (0, 1, 2 şi 3)".

Asociaţia Pro Consumatori mai informează că ouăle nu se spală, respectiv nu se curăţă înainte sau după clasificarea lor. Ouăle nu se supun niciunui tratament de conservare, nu se păstrează în spaţii refrigerate (unde temperatura este menţinută artificial sub + 5 grade Celsius). După cumpărare, ouăle se păstrează în frigider. Dacă de la data ouatului au trecut nouă zile, ouăle sunt considerate extra proaspete, după 9 zile de la data ouatului până la a 28 zi după data ouatului, ouăle sunt considerate proaspete.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb