Ovidiu Brînzan solicită demiterea secretarului de stat Iulian Popescu şi a consilierului diplomatic Ioan Sbîrnă

Ziarul BURSA #Politică / 12 iulie 2004

Ministrul sănătăţii, Ovidiu Brînzan, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că va solicita premierului Adrian Năstase demiterea secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Iulian Popescu. Ovidiu Brînzan va solicita totodată ministrului afacerilor externe, Mircea Geoană, retragerea consilierului diplomatic Ioan Sbîrnă.

Brînzan a explicat că îi consideră pe cei doi vinovaţi pentru "lipsa de comunicare" apărută între minister şi ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti şi, în special, cu ambasadorul american Michael Guest. Ministrul sănătăţii a precizat că acesta din urmă a promis MS un ajutor în valoare de 300.000 de dolari destinat, în principal, intensificării luptei împotriva corupţiei. Ovidiu Brînzan i-a transmis ambasadorului Guest că MS ar avea nevoie de aceşti bani pentru ajutorarea bolnavilor psihici şi a sectorului de psihiatrie, în general. Întrucît ministerul nu a remis ambasadei pînă la termenul limită (24 mai a.c.) decizia sa cu privire la utilizarea sumei, Michael Guest nu a mai aprobat alocarea banilor. Ovidiu Brînzan a afirmat că, pentru această situaţie, îi consideră responsabili pe Iulian Popescu şi Ioan Sbîrnă, care trebuie să plătească pentru neglijenţa de care au dat dovadă, informează Rompres.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că instituţia pe care o conduce a pus deja în practică multe dintre măsurile de reformă sugerate de ambasada SUA pentru acest domeniu, printre care extinderea licitaţiilor electronice prin achiziţii de medicamente şi echipamente pentru spitale, organizarea unor consultări cu organizaţii financiare internaţionale care ar putea aloca României fonduri pentru modernizarea unităţilor sanitare, introducerea managementului privat în spitalele de stat, extinderea dialogului public pe probleme de sănătate (cu directori de spitale, medici, farmacişti, firme producătoare de medicamente) şi eficientizarea controlului medicamentelor.

Ovidiu Brînzan a prezentat şi o noutate în ceea ce priveşte măsurile de luptă împotriva corupţie, respectiv extinderea obligativităţii declaraţiilor de avere şi a celor de interese pentru funcţionarii publici din MS şi instituţiile subordonate şi pentru toate persoanele care au atribuţii în achiziţionarea de medicamente şi echipamente sanitare. Pentru început acest lucru se va pune în practică doar cu ajutorul instrumentelor care stau la dispoziţia ministrului sănătăţii, dar acesta intenţionează să propună guvernului adoptarea unei hotărîri în acest sens.

Ministrul sănătăţii şi-a exprimat încrederea că extinderea declaraţiilor de avere şi a celor de interese "va tranşa imaginea sistemului de sănătate şi va crea o imagine de transparenţă a acestui sistem". De asemenea, el a adăugat că speră şi într-o "reducere a gradului de corupţie, sau a condiţiilor care în prezent generează acte de corupţie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb