Ministrul sănătăţii, Ovidiu Brînzan, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că va solicita premierului Adrian Năstase demiterea secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Iulian Popescu. Ovidiu Brînzan va solicita totodată ministrului afacerilor externe, Mircea Geoană, retragerea consilierului diplomatic Ioan Sbîrnă.
Brînzan a explicat că îi consideră pe cei doi vinovaţi pentru "lipsa de comunicare" apărută între minister şi ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti şi, în special, cu ambasadorul american Michael Guest. Ministrul sănătăţii a precizat că acesta din urmă a promis MS un ajutor în valoare de 300.000 de dolari destinat, în principal, intensificării luptei împotriva corupţiei. Ovidiu Brînzan i-a transmis ambasadorului Guest că MS ar avea nevoie de aceşti bani pentru ajutorarea bolnavilor psihici şi a sectorului de psihiatrie, în general. Întrucît ministerul nu a remis ambasadei pînă la termenul limită (24 mai a.c.) decizia sa cu privire la utilizarea sumei, Michael Guest nu a mai aprobat alocarea banilor. Ovidiu Brînzan a afirmat că, pentru această situaţie, îi consideră responsabili pe Iulian Popescu şi Ioan Sbîrnă, care trebuie să plătească pentru neglijenţa de care au dat dovadă, informează Rompres.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că instituţia pe care o conduce a pus deja în practică multe dintre măsurile de reformă sugerate de ambasada SUA pentru acest domeniu, printre care extinderea licitaţiilor electronice prin achiziţii de medicamente şi echipamente pentru spitale, organizarea unor consultări cu organizaţii financiare internaţionale care ar putea aloca României fonduri pentru modernizarea unităţilor sanitare, introducerea managementului privat în spitalele de stat, extinderea dialogului public pe probleme de sănătate (cu directori de spitale, medici, farmacişti, firme producătoare de medicamente) şi eficientizarea controlului medicamentelor.
Ovidiu Brînzan a prezentat şi o noutate în ceea ce priveşte măsurile de luptă împotriva corupţie, respectiv extinderea obligativităţii declaraţiilor de avere şi a celor de interese pentru funcţionarii publici din MS şi instituţiile subordonate şi pentru toate persoanele care au atribuţii în achiziţionarea de medicamente şi echipamente sanitare. Pentru început acest lucru se va pune în practică doar cu ajutorul instrumentelor care stau la dispoziţia ministrului sănătăţii, dar acesta intenţionează să propună guvernului adoptarea unei hotărîri în acest sens.
Ministrul sănătăţii şi-a exprimat încrederea că extinderea declaraţiilor de avere şi a celor de interese "va tranşa imaginea sistemului de sănătate şi va crea o imagine de transparenţă a acestui sistem". De asemenea, el a adăugat că speră şi într-o "reducere a gradului de corupţie, sau a condiţiilor care în prezent generează acte de corupţie".