OX2 îşi consolidează portofoliul în România

T.B.
Companii / 29 februarie

OX2 îşi consolidează portofoliul în România

OX2 România îşi consolidează portofoliul, avansând cu toate proiectele eoliene pe care le deţine în ţară, se arată într-un comunicat al companiei, remis redacţiei. Prezentă pe piaţa din România din 2021, compania suedeză a reuşit să-şi dezvolte un portofoliu relevant printr-o strategie solidă, care asigură o evoluţie constantă şi predictibilă a businessului. În prezent, OX2 România poartă discuţii cu investitori pentru a încheia prima tranzacţie în România.

Compania a obţinut la finalul anului trecut autorizaţia de construire pentru cel mai avansat proiect din portofoliu, cu o capacitate instalată de 99 MW şi care deţine contract de racordare din martie 2023, potrivit sursei citate. Lucrările vor începe în prima parte a anului, iar obiectivul este ca parcul eolian să devină operaţional la finalul anului 2025. Proiectul se află în faza avansată, care include achiziţia echipamentelor şi încheierea unui PPA, ţinta fiind să se ajungă la decizia finală de investiţie (FID - final investment decision), relatează sursa. Cel de-al doilea proiect de 99 MW, aflat în apropiere, urmează îndeaproape atât ca stadiu de dezvoltare, cât şi ca atingere a fazei FID, cele două proiecte urmând a fi construite şi puse în funcţiune în aceeaşi perioadă de timp, adaugă sursa.

Pentru celelalte doua proiecte eoliene din portofoliul OX2 România, de 300 MW şi respectiv 72 MW, au fost obţinute de la Transelectrica avizele tehnice de racordare (ATR) conectarea la reţea fiind prevăzută pentru decembrie 2027. Astfel, toate cele patru proiecte eoliene onshore din portofoliul OX2 România, cu o capacitate instalată totală de 572 MW, deţin în prezent avizele tehnice de racordare de la Transelectrica, se mai arată în comunicat.

Potrivit datelor transmise de companie, "Proiectele OX2 în România avansează în linie cu strategia noastră de execuţie. Intenţionăm să creştem constant atât organic, cât şi prin achiziţii făcute cu atenţie care asigură soliditatea portofoliului. Planul nostru este de a începe noi proiecte pe măsură ce finalizăm etapa de dezvoltare şi începem construcţia la cele aflate deja în portofoliu, având alături de noi şi un investitor strategic sau financiar. Sunt premise bune pentru ca 2024 să fie un an de creştere. Observăm un interes sporit pentru piaţa locală de energie, noi proiecte fiind anunţate mereu în contextul angajamentelor asumate de România pentru tranziţia la energia regenerabilă, dar şi datorită potenţialului României în acest sector. Cu toate acestea, doar proiectele de cea mai bună calitate vor reuşi să se impună, cele cu o rată de bancabilitate ridicată - cu o resursă eoliană excelentă, care îndeplinesc criteriile finanţatorilor internaţionali referitoare la ESG şi au un preţ de conectare corect", a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, Country Manager OX2 România.

OX2 a pus bazele unei echipe locale în România, care se ocupă de dezvoltare, construcţie şi managementul activelor cu suport din partea funcţiilor centrale, precizează sursa. Pe termen mediu şi lung, compania face demersuri pentru a creşte şi diversifica acest portofoliu, prin replicarea în România a modelului de business pe care OX2 îl aplică la nivel global, operând pe întregul lanţ valoric: de la dezvoltarea de proiecte până la construcţia, livrarea şi managementul soluţiilor energetice în domeniul eolian onshore şi offshore, solar şi de stocare a energiei, se mai arată în comunicat.

La nivel global, in 2023, OX2 a pus în funcţiune 9 proiecte cu o capacitate totală de 500 MW şi avea în construţtie capacităţi de aproximativ 1 GW la final de an, când portofoliul total a ajuns la circa 47 GW, transmite compania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb