OXFORD ANALYTICA: "Preşedintele Klaus Iohannis erodează democraţia pluralistă din România"

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 25 iulie 2022

"Preşedintele Klaus Iohannis erodează democraţia pluralistă din România"

Preşedintele Klaus Iohannis erodează democraţia pluralistă din România, arată think-tank-ul britanic Oxford Analytica, în cadrul unei analize cu privire la activitatea şefului statului, analiză publicată la finalul săptămânii trecute.

Autorii analizei afirmă că influenţa lui Klaus Iohannis în regiune este scăzută, în timp ce popularitatea internă e în cădere liberă.

"Iohannis vorbeşte puţin, iar apariţiile sale publice s-au diminuat constant. Consilierii săi se ţin departe de ochii lumii şi se crede că provin din domeniul afacerilor şi din lumea serviciilor de informaţii. (...) Popularitatea preşedintelui Klaus Iohannis este acum în cădere liberă, deoarece încercarea sa de a reduce influenţa Parlamentului, permiţând epurarea judecătorilor anticorupţie şi aducând figuri militare în politică, pare să se întoarcă împotriva sa. Eforturile sale din 2021 de a încheia o coaliţie între două partide în mod normal rivale, care deţin majoritatea parlamentară, au subminat politica competitivă şi controlul asupra acţiunilor guvernului", susţin autorii analizei publicată de Oxford Analytica.

Aceştia afirmă că guvernul Ciucă îşi exercită puterea "cu sprijinul unei mass-media semi-captive şi al serviciilor de informaţii".

"Preşedintele Klaus Iohannis renunţă la rolul său de mediator între organele de stat şi între stat şi societate. Temerile sunt tot mai mari că un sistem dezordonat, uneori haotic, dar identitar pluralist, este înlocuit cu o versiune monolitică în care corupţia şi ineficienţa continuă să prospere, dar fără controale şi echilibre semnificative", susţin autorii analizei.

Studiul respectiv a urmărit câteva subiecte importante: influenţa majoră a serviciilor secrete şi armatei asupra lui Klaus Iohannis şi guvernului Ciucă; renunţarea la orice tip de reformă; distrugerea/stoparea luptei anti-corupţie; intimidarea magistraţilor anti-corupţie; cumpărarea presei.

Oxford Analytica afirmă că, din cauza problemelor din justiţie, ţara noastră ar putea pierde fonduri substanţiale de la Uniunea Europeană şi că "este puţin probabil" să fie admisă în spaţiul Schengen. Mai mult, analiştii britanici susţin că în România se doreşte creşterea puterii serviciilor secrete, care ar putea să supravegheze investiţiile străine derulate în ţara noastră. Analiza oferă un spaţiu amplu proiectelor legislative privind serviciile secrete şi arată că "drafturile au fost elaborate de oficiali ai serviciilor de informaţii (un act de o legalitate îndoielnică) cu ştiinţa birourilor preşedintelui şi premierului".

"Propunerile ar creşte considerabil puterile SRI, lăsându-l responsabil doar în faţa preşedintelui şi a consilierilor săi", mai arată cei de la Oxford Analytica.

Autorii analizei susţin că preşedintele Klaus Iohannis este autorul moral al ruperii coaliţiei PNL-USR şi constituirii coaliţiei PNL-PSD, acţiune care a avut ca efect reducerea luptei anticorupţie la nivel înalt.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ca vine aur si ii popeste pe miticii astia, in frunte cu mutulica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb