Păcatele uitate ale lui Mugur Isărescu

MIHAI ANTONESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 martie 2016

Păcatele uitate ale lui Mugur Isărescu

Pentru că, recent, BNR a generat o nouă - a câta? - suită de reacţii la perseverenţa recidivă în ale păcatelor capitale, şi pentru că orice instanţă de judecată, înainte de a dezbate crima, solicită un istoric al antecedentelor penale ale inculpatului, m-am gîndit să trec în revistă motivele pentru care Mugur Isărescu ar trebui, în opinia mea, supus unor proceduri punitive descrise de Codul Terezian, proceduri aplicate cu succes medical unor condamnaţi ca Horea, Cloşca, Ianosik şi alţii, infractori mult mai puţin nocivi decât eternul nostru Guvernator.

Aşezat în cabinetul decorat neoclasic şi neobaroc al starostelui suprem al instituţiei, Isărescu a comis sau a permis următoarele fapte, redate aproximativ cronologic:

În toamna anului 1990, Banca Naţională a permis criminalul curs dublu al valutei, curs care a îmbogăţit nepermis pe unii, demolând furtunos puterea de cumpărare a cetăţeanului de rând.

Revoluţia a găsit dolarul american echivalent a 21 de lei. BNR a urcat cursul la 35, apoi la 60 în 1991, spre a proteja "boborul". În timp ce plebea era protejată intens, orice proaspăt întreprinzător cu ceva lei la teşcherea şi cu o relaţie într-o bancă comercială, intra în sucursală, cumpăra la ghişeu dolari la 35 sau 60 de lei bucata, ieşea afară şi îi vindea cu 100, respectiv cu 200 de lei.

Nici o normă nu se opunea acestei practici. Guvernator: Isărescu.

Mai tîrziu, prin 1995-1996, persoanele fizice au căpătat dreptul legal de a cumpăra de la casele de schimb valutar o sumă limită de 500 USD, cu aplicarea unei ştampile în paşaport. Această măsură a venit în sprijinul amărâţilor de speculanţi arabi şi persani, milionari care trebuiau să strângă mari sume de bani în devize străine pentru a alimenta contrabanda cu ţigări, cafea şi alcool contrafăcut. Dolarul american a devenit singura marfă din România care costa mai mult en gros decât en detail. Guvernator: Isărescu.

Bancorex. Guvernator: Isărescu. Chiar şi în ziua de azi, în preţul litrului de carburant se regăseşte o taxă de solidaritate cu păgubiţii Bancorex, implementată de Ministerul de Finanţe cu concursul BNR. Unde merg acum aceşti bani?

Circuitele piramidale: Caritas, Mondoprosper, Philadelphia. FMOA-SAFI. Asocierea în participaţie cu dobândă garantată, Sabina Product. Contractul CEC-FNI, în urma căruia CEC n-a suferit nicidecum, iar băncile lui Vîntu, Banca de Investiţii şi Dezvoltare şi Banca Română de Scont, au fost supuse unor represalii nedrepte. BID a înstrăinat prin lichidatorul Dan Stratan o sumă de active, unele către Nova Bank, banca care a funcţionat efemer cât să finanţeze nişte exporturi de capital rusesc, fără să mai preocupe pe nimeni aceste detalii. În schimb, lui Doru Nicolaescu, preşedinte BRS, i s-a reţinut un prejudiciu dublu faţă de rulajul total al băncii. Nu se ştie cine a fost prejudiciat. Nici cum a putut Haritonovici, care nu lucra la BRS, să fie complice la imaginara delapidare. Dar dacă n-a plătit CEC oalele sparte, cineva trebuia să le plătească...Reacţii BNR? Nu prea. Guvernator: Isărescu.

Băncile populare. Cooperative de credit care au uzat de numele de "bancă" spre a confuziona cu intenţie publicul neavizat. Banca Populară Română, par exemple... Botea, scandal. BNR n-a avertizat niciodată publicul larg asupra termenului impropriu de "bancă. Guvernator: Isărescu.

Societăţi comerciale au putut factura legal servicii domestice în lei, raportat la cursul unor valute străine. Mobilrom, ulterior Orange, Mobifon, ulterior Vodafone, Telefonica România, Zappmobile, toţi dealerii auto (pe segmentul de servicii, nu ne referim la preţul maşinilor!), operatorii de cablu etc. Cheltuielile au fost menţinute astfel fixe în lei, în vreme ce încasările s-au indexat odată cu inflaţia. În anul 2016, o sumă de servicii sunt mult mai scumpe în România decât oriunde în Europa. Guvernator: Isărescu.

Anii 2004-2008, creditarea. BNR a permis deschiderea forţată de conturi de către bănci. Astfel, BCR spre exemplu: la aplicarea pentru un credit în valută de către un client nou care nu mai lucrase cu banca, acesta era obligat să des-chidă un cont în lei pentru a putea achita contravaloarea consultaţiei, circa 50 RON. Apoi era obligat să deschidă un nou cont în valută în care solicita creditul. În cazul în care nu i se aproba respectivul credit, cetăţeanul, devenit forţat client al băncii, trebuia să suporte costurile de administrare ale conturilor. Nici o normă bancară n-a împiedicat asta. Guvernator: Isărescu.

Creditele în valute exotice, vezi francii elveţieni. BNR nu a dispus informarea corectă asupra riscului valutar. Guvernator: Isărescu.

Permiterea de către normele BNR a unui grad de îndatorare nerealist. Împreună cu libertatea de evaluare a imobilelor fără nişte repere concrete, împreună cu posibilitatea de vânzare de către persoane fizice şi juridice române în valute străine pe teritoriul României, aceasta a condus la speculaţii imobiliare abracadabrante şi la crearea unei pieţe false pentru care acum tragem ponoasele. Guvernator: Isărescu.

Permiterea unei publicităţi mincinoase a băncilor. Ne-am transformat cu toţii în pitici de grădină. Guvernator: Isărescu.

Limitarea prin norma BNR a retragerilor de numerar în lei şi valută de către societăţile comerciale. Aceasta a determinat găsirea de alternative de către întreprinzători şi a proliferat economia gri. Guvernator: Isărescu.

Lista rămâne deschisă şi vă rog să o completaţi.

Şi sper să fiţi de acord cu mine că în istorie oamenii au înfundat puşcăria pentru mult mai puţin...

Opinia Cititorului ( 103 )

  1. nu comentez despre perioada 1990-2000 pentru ca nu am informatii foarte exacte si tind sa cred ca BNR trebuia sa dea socoteala pentru tepele din "sistemul bancar". In rest, vorbiti aiurea. as mentiona, creditele in franci care in romania au avut o pondere mult mai mica decat in alte parti (deci + pt BNR); gradul de indatorare a fost poate riscant dar daca tin bine minte, el a fost limitat de BNR (din nou + BNR) iar rezervele minime obligatorii au limitat creditare din romania (mare + BNR daca ne gandim ce a venit dupa); speculatiile imobiliare au fost raspandite in toata lumea nu are rost sa aratam cu degetul si nu BNR trebuia sa reglementeze piata imobiliara; facturile in euro nu trebuiau reglementate de BNR. In fine, o gramada de aberatii in articol. Tot isarescu este vinovat si de "neseriozitatea" dvs? Banuiesc ca nu conteaza ce scrieti cat timp denigrati atat guvernatorul cat si BNR, o institutie care are probabil o imagine prea buna si trebuie demolata daca s-ar putea. vorba patronului de ziar: ce nevoie avem de banci?

    1. Toata lumea are imagine buna aici... pacat ca totul merge ingrozitor! Cresteri economice, mariri salariale, popor crestin, casa regala de republica romania, presedinte neamt, moneda stabila... Ma si mir ca nu se umple tara de imigranti olandezi!

      Chiar asa, ce nevoie avem de banci?

      ce este asa ingrozitor in tara asta? si ingrozitor in comparatie cu ce? sa nu imi ziceti despre cazuri speciale.

      Eu am intrebat ce rol are banca in economie daca doar duferinta produce.

      Cand semnezi vontractul dunt una zambete dupa aceea isi arata ghiarele , coltii, pumnii , picioarele. 

      Ai semnat pa la revedere, nu poti platii executoti pe cap pe bun si mai ales pe diferenta.

      Califica tu aceasta ca fiind [+ sau -] ca nu ma fuce capul unde sa il pun. 

      ... interminabila, nici sa atrag mase largi de patriotarzi si denigratori care sa se paruie ca galeriile de fotbal... Ce e ingrozitor? Faptul ca nu exista piine adevarata? Faptul ca nu exista curent de 50 hz nicaieri? Ca jumatate din oameni traiesc fara canalizare? Ca se taie porcul in curte in cadru festiv? Ca 80 la suta din scurgerile din bai sint in cel mai inalt punct din incapere? Ca n-avem drumuri? Ca trenul face 7h 30 pina la Iasi, 430 de km? Ca atirna cablurile din pomi? Ca un singur om a facut bugetul jde ani? Ca Presedintele Senatului, aristocrat si mason, face greseli de exprimare? Ca n-avem diagnostic in spitale? Ca n-avem bursa?...

      Adica tu spui asa, daca ceva raqu s-a intamplat si in alta parte, e ok, nu e nimeni vinovat?

      Problemele sint: garantia comuna a creditorilor, gajul general (la care singura solutie e legea darii in plata, proasta si ea si tardiva); avansul prea mic; casele prea scumpe, in general echilibrul de preturi din tara; raportul dintre ipoteca, valoarea bunurilor de folosinta indelungata si cea a cheltuielilor curente; fiscalitatea; raportarea la valute straine; lipsa unei economii reale: indatorarea hazardata; dependenta de trend fara discernamint.

      Eu nu inteleg de ce plang straini.

      Ne tot ziceau ca sunt prea multi proprietari 90% acum au posibilitatea de a scadea spre 50% si nue convine.

      Sunt brutal de confuz, ce vor strainii? 

      Ion Ion tu pe ce lume traiesti? Cumva in Romania? Tu nu vezi cat se fura in tara asta si chair crezi ca Isarescu e strain de dezastrul in care a adus tara cu 90 MILIARDE datorie externa??? E autorul principal al vanzarii acestei tari cu tot cu cetatenii ei!!! Impreuna cu BNR! Bancile au scos din tara in 2015 1 MIILIARD euro! Ce nevoie avem de ei? Nu ne putem descurca fara ei??? Nu O P.... Am putea, DACA NU NE_AR VINDE BNR SI ISARESCU!

      ion ion este in limbajul de mahala "sluga slugii". nu puteai sa-ti iei un pseudonim mai adecvat! bravo! in rest esti un cacacios. articolul este mobilat corect cu fapte institutionale comise de bnr sub egida lui isarescu (pardon, cvasi-sluga CE, BCE, WB si FMI!). apropos de facturile in euro, nu trebuiau reglementate de bnr ?! esti sigur? daca da, inseamna ca esti si lichea pentru ca exista un regulament bnr si o logica a monedei suverane care nu permit legal (institutional) conventionalizarea platilor in valute. agreerea s-a facut in spatele usilor inchise! apropos, unde sunt evidentele (hardurile) de la fni? nu la cinteza, in custodia bnr? cine a inmormantat afacerea (nu era prim-ministru isarescu)? n.b. esti convins ca sti cum te cheama?

      De la Stambul pin' la Nisa, toti se pling sai intra-n MISA...

      cam asa e cu contractele semnate, trebuiesc respectate, chiar daca nu iti mai convin conditiile. as zice ca exact asta e rolul unui contract. iar bancile nu produc doar suferinta, cred ca majoritatea debitorilor sunt multumiti ca au avut unde sa se imprumute pentru diferitele lor nevoi. nu fac teorie acum dar rolul bancilor in circulatia capitalului este foarte important.

      exagerati dar unele sunt probleme reale. pe de alta parte, tinand cont de etapa de dezvoltare in care se afla tara noastra, nu sunt chiar anormale (daca, comparam chiar cu tari din vest sau sua in perioade de dezvoltare similare). in niciun caz nu as zice ca lucrurile merg ingrozitor.

      ok nu e numai ca trebuie judecat in context, mai ales ca nu a fost comisa vreo ilegalitate. si poate nu ar trebui judecat retrospectiv.

      Nu seamana pseudonimul?

      Ceva neamt batranel

      Tu vezi dezvoltare ?

      Complici doar asa putini a avut sau altii au scapatm

      Avem mai multa nevoie de banci decat de idiopati analfabeti ca tine !

      corect se adevereste, teoria formei fara fond... adica un simulacru de tara

      ba nene,dar esti chiar dus cu capul,vorba aceea,la picioare nu ai nimic,la cap ai ce ai.

      Poi e diferenta,una era cand plateai 400 de franci x 2 lei si alta e 450 CHF x 4 lei,ori poate nu stiu eu matematica,a,ia zi,cum calculezi tu? 

    S-a gândit autorul să conspecteze legislația sub care acționa BNR?

     

    O privire generală asupra legii 34/1991 ne arată asta: 

     

    "ART. 1  

    Banca Nationala a Romaniei stabileste si conduce politica monetara si de credit, in cadrul politicii economice si financiare a statului, cu scopul de a mentine stabilitatea monedei nationale. Banca Nationala a Romaniei este organ al statului si are personalitate juridica. " 

     

    Ce putem reține? Că orice face, BNR face "ÎN CADRUL politicii economice și financiare a statului". 

     

    Cine este Statul? Ceva care conține Președinte, Guvern, Parlament, Curtea Constituțională, Curtea de Conturi, Adm Publică și cam atât. Conform Constituției din 1991. 

     

    Ce concluzie poate trage orice om sănătos la cap. BNR executa ordinele Guvernului. Punct. Dacă leul s-a dus în cap, este vina politicii statului. 

     

     

    Ce ne spune legea 312/2004? 

     

    "Art. 1 

     

    Statutul legal 

     

    (1) Banca Naţională a României este banca centrală a României, având personalitate juridică. 

     

    (2) Banca Naţională a României este o instituţie publică independentă," 

    În fine, BNR a devenit o instituție independentă. Iar leul a devenit cu adevărat moneda națională, nu preșul de șters tălpile guvernanților. 

    1. A trecut de la rolul de organ al statului la cel de institutie publica. Diferenta uriasa.

      Mergeti in Vitan si cereti 90000 de lei pe o masina... sau la o agentie imobiliara, sa pretindeti 500000 ron pe o casa! Prima intrebare va fi "cit vine in euro?!?"...

      Cit a cheltuit BNR pe interventiile asupra cursului?!? Cu ce rezultate? Cite emisii monetare au fost? Citi particulari au speculat cursul intr-un mod suspect, de parca ar fi stiut cind si cit se intervine?

      Bah Cristi da tu-mi iesti baiat fain mah. Acuma io mis confucius la ideile tale adicatelea tu iubesti Isarescu sau pe ea BNR > asta ca sa deduc daca esti homo sau hetero

      Multam fain de raspuns,

      Chercheles din tinutu lui Les 

      Oare

      Poate au incercat sa zica ca vreau euro in loc de leul turbat turmentat al Mioritei lui Ceasca?

      Cumpara Piata a z, o sa vezi ca in anunturi LEUL este ceva pura greseala, euro domina.

      Atunci ce folos avem de leu ? In Uniunea Europeana ? 

      2014 sau 2016 era aderarea la euro ? 

      Pleci afara schimni bani, vii de afara schimbi bani. Leul este in favoarea bancilor.

      0,7 este comisionul de schimb la leu euro, euro leu la Bcr daca nu l-au schimbat intre timp. 0,35 cumparare si 0,35 vanzare. 

      Vă mulțumesc tuturor pentru sfaturile de a îmi baza deciziile investiționale pe părerea vulgară a tractoriștilor din Vitan, despre leu, despre BNR, despre Isărescu, despre politică în general, despre o partidă de barbut, etc. Vă refuz politicos. Sunteți într-o mare eroare. Am făcut mai demult o analiză comparativă. Scopul ei a fost să verifice care depozite ar fi fost mai rentabile pentru gospodăria românească de la celebrul "pariați pe leu". Eu am pariat tot acest timp pe leu și am câștigat SEMNIFICATIV. Că tractoriștii din Vitan (și unii comentatori pe Bursa cu mintea lor) nu știu decât să își evalueze marfa în €, iar apoi, dacă acceptă €, să îi păstreze așa în depozite, este problema lor. Problemă la cap dată de momentele post-revoluționare când guvernul stabilea cursul monedei.

       

      Pentru cine vrea concluzia, iată-o. 

      - O sumă de 1000 €, într-o țară din zona €, Grecia, folosind ratele medii de dobândă (mediate de Banca Centrală pe datele a vreo 10 instituții de credit din Grecia), depozitată la 1 ian 2004, a produs 1462 € la 1 ian 2016. Randament: 46.2% 

       

      - O sumă de 1000 lei, depozitată la 1 ian 2004, a produs 2341 de lei la 1 ian 2016. Randament: 134% 

       

      - Să evaluăm acești lei la € din respectivele momente de timp. 1000 lei, convertiți la cursul mediu din dec 2003, erau echivalenți cu 246.9 €. Cei 2341 de lei sunt echivalenți cu 519 € in 1 ian 2016. Randament al depozitului în lei, calculat pe echivalentul €: 110% 

       

      Acum înțelegeți de ce părerea tractoriștilor din Vitan sau de pe siteul Bursa nu mă interesează. 

       

      Pentru cine vrea datele, iată-le: 

      ,Euro,Lei,Depozit,Le i,€ echiv,RON/€,, 

      2004,2.29 %,14.20%,1000,1000,246.91,4.05 ,4.125,Dec 2003 

      2005,2.23%,7.50%,1022.9, 1142,315.21,3.623,, 

      2006,2.86 %,6.63%,1045.71,1227.65,348.37 ,3.524,, 

      2007,3.95%,6.72%,107 5.62,1309.04,392.28,3.337,, 

      2 008,4.87%,10.37%,1118.11,1397. 01,379.42,3.682,, 

      2009,2.74%, 12.95%,1172.56,1541.88,363.91, 4.237,, 

      2010,3.25%,7.86%,1204 .69,1741.55,413.67,4.21,, 

      201 1,4.18%,6.78%,1243.84,1878.44, 443.24,4.238,, 

      2012,4.78%,5.8 7%,1295.83,2005.8,450.13,4.456 ,, 

      2013,3.68%,4.84%,1357.77,2 123.54,480.55,4.419,, 

      2014,2. 35%,3.20%,1407.74,2226.32,500. 97,4.444,, 

      2015,1.47%,1.92%,1 440.82,2297.56,516.89,4.445,,,,,1462,2341.67,519.22,4.51,, 1 ian 2016 

      ,,,46.2,134.167,110.2871 491637,,,

      Despre restul articolului nu mai comentez nimic pentru că este o serie interminabilă de minciuni toxice, fără nicio dovadă care să le lege de acțiunile BNR post-2004. Chiar și problema chf a fost prezentată în ziarul Bursa și poziția BNR din acea perioadă se știe. Dar, să reluăm la nesfârșit minciunile lui MA este pierdere de timp.

      Penteu ca operatiunile valutare le trece in contabilitate direct la erste. Scrie in letopisetu pe 2014. Cea Mai mare realizare a referndumului a fost amanarea introducerii euro. NEA Viorel a fost momeala...conform poeziei Luceafarul.....si de nimic...te Ai potrivit cu mine:-)

      ”... de a imi baza... ” cata subtilitate... chiar folosesti limbajul tractoristilor. Totusi, nu-mi e clar daca nu cumva o faci involuntar.

      SI incepem exact din momentum in care se termina hiperinflatia. Pune Te rog echivalentu a 1000 lei in momentum dintre milenii SI calculeaza pana in 2008. Vei intelege ca Marea cacialma a Lui Robert SI Paul e mica in comparatie cu cacialmua Lui Mugur si Florin. De CE nu spare letopisetu din 2003 al Petrom pe web? Cum a fost calculata rezerva geologica in 2003, 2004 , 2005 si 2006? Cristi C este un cercetator brutal. Va preleva iubirea pentru Mugur sau. pasiunea cercetarii

      Nu doar CAP urile au fost baza avutiei noastre. IASurile aveau combine, semanatoare, prasitoare,ierbicitoare si alte utilitare. In zilele noastre IAS urile desi sunt istorie AR putea FI folosite. Macar IAS 29 Ne AR putea arata care e situatia PE teren:-)

      Si Eminescu a fost un coate goale in viata, Comunistii i-au dat o casa frumoasa in amintire , dar in viata a lacrimat dupa o domnisoara.

      Sa faci comparatie cu un monstru sacru mi se pare putin fortat :))) 

      Ce cuvinte "milenii" .... Aș face ce îmi ceri dar chiar și BC a Greciei nu prezintă date pe net mai vechi de 2002. Îmi este și mai greu la BNR.

      Eu zic că 12 ani de investiții cu o bancă centrală Independentă este relevant. Noroc că am vrut aderarea la UE și, din acest motiv, am modificat statutul BNR din "organ al statului" în "instituție independentă". Vezi, este bună și UE la ceva (dar nu moneda €). 

      ... Legendele Olimpului, de exemplu! M-as apuca sa explic cum s-a produs in lumea reala acea dobinda dar trebuie sa ma intorc la tractor, mai am citeva hectare de cernoziom de rascolit si ma omoara Jihad Al Khalil ca tre' sa plateasca rata la Agricover si nu intelege de unde si pe azer nu il intereseaza, ca n-a invatat economie la Romano-Americana...

      Haha

    Cine nu isi aminteste de valutisti in fata la Diesel -Cluj ?

    Numarau banii de 2 -3 ori in fata ta si tot cu + dadea pentru el. 

    Azi cred ca prefer sa ma intepe un valutist decat o banca reglementata ca Volksbank.

    Frumos articol ! 

    1. Era mai bine sa schimbi la Platinum, in Eroilor... Asa, Constantinescu, neavind profit la exchange, s-a apucat sa faca banci populare... Chiar, ce-o mai face, o mai fi in libertate?!?

    Cine a zis si in ce conditii?

    1. Cine a zis "Da-le 100 de lei"? E o maxima celebra?

      Elena a zis: "Nicule, doar 50 de lei? Nu fi zgircit! Da-le 100 de lei!"

      Naiba sa-l ia de oltean, mie nu mi-a dat!

      Ati fost pe lista, dar l-au impuscat Gelu Voican, Glad, Menumorut, Farcas, Litovoi, Seneslau, Petru cel Mare si Jupan Dimitrie.

      O sa-i cer suta!

      Haha

      din acele zile ?

      Sau doar mie mi se pare ? 

      Bancheri ma refer la sefime nu la caserite.

      Bancheri atat din tara cat si afara. 

    Asigurati un loc pentru autor la Balaceanca sau alt stabiliment de specialitate.

    1. Inlocuiti-l cu un triumfalist suficient si optimist de la ZF, cu cravata cu buline, camasa cu dungi, camasa slim fit, un ceas cit o cutie de fasole cu costita, un MBA la o particulara de prestigiu in cooperare cu o firma de apartament din Scotia insulara si rate la o banca greceasca...

      Haha

      De exemplu astazi NE avertizeaza ca NEA Toader are o aparirie editoriala 10 martie in care o sa ne spuna CE bine ne merge de 15 ani. Frumoasa cravata, insa parca Il strange asa un pic. O fi de la raportul financial Oltchim pe 2008 unde a modificat retroactiv capitalul social pe 2007 sau la cel de la Astra unde a decis ca pe 2014 nu trebuie prezentat in IFRS. In mod clar e un intelept, ca da a ar fi fost un bou, cum sunt EU, AR fi trecut in notele contabile aceste modificari. Cravata insa e din punct de vedere cromatic ravisanta. Are culoarea visinei...

      Știi bancul cu vișine?

      Notele contabile le-ai vizualiza in Cipru , Luxemburg aicea e reglementare macrobiologic :))))

      abia astept de placere

      Hi hi

    La inceputul anilor '90, unul din cei trei frati - autori ai celor mai mari inginerii financiare in Romania, a luat bani cu imprumut de la Bancorex, pentru a cumpara cu ei o participatie masiva la o alta banca (intre timp disparuta, si ea). Operatie penala, insa guvernatorul ne-a informat, public si cu spirit civic, ca fratele inginer financiar NU A LUAT bani cu imprumut din sistemul bancar, pentru a cumpara cu ei participatii la o alta banca. Dupa anul 1996 (mai exact, dupa iesirea lui Ion Zambilici de la Cotroceni) fratele inginer financiar a fost judecat pentru ingineria financiara comisa si a fost condamnat la ani grei de bulau, motiv pentru care a taiat-o in SUA. Drept penmtru care, guvernatorul a confirmat, tot public si cu-cu spirit civic, ca fratele inginer financiar puscariabil fugar LUASE bani din sistemul bancar, pentru a cumpara participatia la acea banca. Dar, dupa revenirea lui Ion Zambilici la Cotroceni, au inceput recursurile in anulare, unul dintre ele vizand (ati ghicit!) taman pe fratele inginer financiar puscariabil fugar in SUA, frate care (ca sa vezi!) chiar a castigat recursul in anulare, dupa care s-a intors in Romania, curat si uscat. Drept pentru care guvernatorul ne-a tacut, tot public si cu spirit civic!

    Ai uitat Dacia Felix pe care BNR a si "imprumutat-o" parca. Oare s-or fi recuperat banii?

    Cine a zis si in ce conditii?

    Oare se referea la banci, la multinationale la imm-uri ? 

    Am constatat ca o puzderie de imm-uri s-au inchis, multinationalele au inflorit ca ciupercile dupa ploaie, bancile nu dunt in masura sa le comentez, nu am destule date; Poate ne ajuta domnul Mugur sau Olteanu. 

    Daca comenteaza domnul Olteanu il rog sa vina cu hartia ca vad ca are putina amnezie de doua luni si ceva. 

    Chiar si domnul Mugur, istoria ne-a demonstrat ca nu retine amanuntele, Volksbank, batranetea, interesul ?

    Va rog indepartati ceata de pe mintea mea ! 

    stati linistiti, domnia sa a fost platita corespunzator pentru aceste merite, la fel ca si alti vesnici de la bnr.

    1. Valizoiu?

      Nu cred!

      Nu se coboara la comportament de Gigi Contra, au facut o scoala putin respect! 

      E un devalizator!

    Ce argumente ai stimabile, ca sa afirmi ca Horea, Closca si Ianosik (cine e Ianosik ?) sunt ,,infractori'' ?

    Pentru aceasta ineptie ar trebui sa ti se acorde o tzeapa de la Vlad Tepes (ca sa nu mai vorbim de trasul pe roata de care au avut parte Horea si Closca)...! 

    1. Matale, Investotorule, ai absolvit scoala de diversiuni. Las-o jos, aici e vorba despre pacatele lui Mugurel. Altminteri, tu ti-ai facut datoria postand aici, asa ca poti merge la casierie sa-ti iei drepturile de postac.

      Au savirsit cu vinovatie fapte descrise de legea penala austriaca. Pericolul social, intentia, faptul ca s-a initiat asociere in vederea savirsirii de infractiuni, gravitatea faptelor au condus la instrumentarea cazurilor de catre un organ de cercetare penala de maxima competenta, au fost trimisu in judecata iar instanta, dupa ce a audiat martori si studiat inscrisuri, a individualizat pedepsele si, in raport cu proportionalitatea dedusa a sanctiunii prevazute de lege, a aplicat pedeapsa maxima. Sentintele au fost procedural corecte, au ramas definitive si au fost ispasite de condamnati care nu au apelat la cai extraordinare de atac, nu au invocat art. 19 sau vicii de procedura, nu au solicitat clementa. Parca hotaririle judecatoresti nu se comenteaza, asa am auzit la televizor... Juro sau Jurai Ianosik a fost un haiduc slovac executat in secolul XVIII.

    În 1992, este cercetat de Poliţia Prahova pentru furtul unui reportofon şi al unei maşini de scris din redacţia săptămânalului Tinerama, în urma reclamaţiei făcute de Bogdan Teodorescu, actualul profesor de politologie la SNSPA, pe atunci redactorul-şef al sus-numitei publicaţii.

    Cauza se soldează cu NUP, în urma intervenţiei contraamiralului Cico Dumitrescu. În 2006, este cercetat de Poliţia municipiului Cluj-Napoca pentru tâlhărie, pătrundere fără permisiune într-un spaţiu privat şi ameninţare, cauză soldată cu NUP. Ca jurnalist la România Mare, Ziua, Atac la persoană şi Atac de Cluj, a fost agent de lobby, traficant de influenţă şi promotor al unor campanii negative, de denigrare. În 1992, participă activ la campania electorală a PRM, dirijând atacurile de presă împotriva lui Emil Constantinescu, împreună cu procurorul ceauşist Dan Ioan Mirescu, istoricul naţionalist Mircea Muşat şi securistul Toma Năstase. În 1995, este directorul de imagine publică al firmei Sabina Product, care a iniţiat un joc piramidal soldat cu mii de victime, sub cârmuirea escrocului Sergiu Băhăian, condamnat la 26 de ani de puşcărie pentru asasinat la comandă. 

    În 1996, este consilier la SAFI Invest, societatea de administrare a Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri, o escrocherie de tip piramidal patronată de liderii liberali Viorel Cataramă şi George Danielescu. Tot în cursul anului 1996, este consilierul ecrocului Mircea Bleher, cel care a dat ţepele Best Service Com şi Pacific Motors. Între 2001-2002 ia parte activă la Programul „Orient“, de redresare a imaginii publice a ţărilor arabe în România şi a României în spaţiul arab, finanţat, printre alţii, de fostul ambasador al Irakului saddamian la Bucureşti, Saad H. Majid, şi de consulul irakian Muhammad Abdal Razaq, ambii expulzaţi din România. 

    În calitate de colaborator la Ziua, participă în prima linie la campaniile de şantajare şi denigrare instrumentate de Sorin Roşca Stănescu împotriva unor firme străine. În 2002, ia parte la campania împotriva operatorului de telefonie mobilă Connex (Vodafone), iar în 2005, împotriva reprezentanţei Whirl­pool. Acesta este profilul incomplet al candidatului PP-DD Mi­hai Antonescu, om fără studii şi avere, care se recomandă expert în imagine publică, intermediar şi consultant în afaceri. 

    1. Hopaaa, cititorii oarecari ai articolului incep sa descarce informatii cu NUP si cu oameni influenti, din dosarele procurorilor, dosare vechi de 25 de ani! Dar, prietene postac, nu cumva autorul Mihai Antonescu al articolului a facut si sex zoofil in grup? Ia vezi, poate ca da si ne spui si noua! Si, sa intelegem ca matale, informatul postac, ai aflat informatiile astea secrete intamplator, astazi de dimineata, cand tocmai stateai la coada sa-ti cumpere sugiuc de la supermarket? Inspirati suporteri mai are si domnul Mugur Isarescu. Nici nu ne mira.

      Pacatele n-au fost uitate, dupa cum se vede!:)) Dealtfel n-am solicitat niciodata unei platforme sau unui motor de cautare sa elimine afirmatii la adresa mea, mi se pare democratic si just ca ceea ce a fost scris sa ramina... Informatia strict afisata e corecta, cu mentiunea ca proiectul Orient n-a fost finantat de cei numiti ci de altii, inclusiv de mine. Consideratiile sint rautacioase dar ador sofismele si alegoriile bine inchegate, munca de dezinformare, daca e bine facuta, e incintatoare in mecanismele ei! Aici e cazul. Cind am candidat in 2012 la Senat (colegiul 2 sectorul 1, impotriva lui Tariceanu, fara sanse, evident) am facut-o ca m-a rugat Diaconescu. Am aflat in direct ca sint candidat PP DD. Cineva a considerat ca merit o campanie negativa, ceea ce m-a amuzat si flatat. A vazut cineva vreun afis cu mine?

      Ce, credeti ca tractorul se conduce fara permis?!?

      Nu stiu cine e Mohammad Rasdaq. Mircea Musat n-a participat la campanie. Mircea Hamza, da. E adevarat ca Rosca a santajat multe companii in baza anchetelor mele. Marturisesc ca regret ca l-am influentat negativ... Cind l-am cunoscut, in curtea unei case parohiale unde croseta manusi si sosete pentru copiii orfani, intrebindu-se daca sa doneze un rinichi sau pe ambii victimelor soselelor, era un om bun, cu frica lui Dumnezeu...

      Sa ti faca plangere penala Bogdan Teodorescu ca i ai furat reportofonu si masina de scris e cum AR depune plangere penala Andreas Treichl impotriva mea ca i am furat computerul in care isi tine bilanturile la firmele care au consolidat BCR Chisinau S.A. Inca nu inteleg de ce nu a dat un comunicat adhoc in legatura cu disparitia computerului:-)Cu Mihai am putea scrie un scenariu mai captivant decat price James Bond concept...

      Postacul anonim de la 11.1 este rugat sa nu uite sa se hidrateze (prostia ii poate dauna) si sa caute articolul din ziar in care au aparut acele informatii. Era vorba de campania electorala in care un escroc (MA) candida pentru partidul altui escroc (DD). Sa nu spui mai tarziu ca nu ai fost informat.

      ... escrocheria e o infractiune care face uz de inteligenta... Spre deosebire de pisalogeala terna care nu e descrisa de legea penala dar e chestia aia care sfirseste prin a determina cunoscutii sa traverseze si sa remarce agasat cu degetul pe butonul "ringer off" 'Iar suna ala!'...

      sau doar un brutal on de afaceri. Este Mihai un brutal om de afaceri sau doar un escroc...

      Povestea de la Tinerama e misto! In 1991 am facut cu Max Banus un contract de asociere in vederea editarii unei reviste satirice. Tinerama SA pe-o parte, eu si echipa mea (Petru Berteanu, Serban Comanescu, Sorin Lucian Ionescu, Cristian Avram, Radu Caranfil) pe de alta. Bogdan T., pe care nu vreau sa-l gratific aici cu epitetele potrivite in spatiul gazduit de Bursa, s-a opus mereu acestei asocieri, el fiind si dorind sa ramina singurul sef de gazeta din trust. In iarna '91-'92, Banus a plecat in Germania pe termen mai lung. BT a reziliat contractul pe o aberatie. Ulterior a realizat ca Tinerama pierde suma avansata mie, substantiala la vremea respectiva. A incercat s-o recupereze pe cale legala dar contractul meu era beton si avea clauza de reziliere ca la fotbalisti. Ca sa nu-l besteleasca Max ca a pierdut o groaza de bani, a decis sa ma preseze. Aveam pe semnatura din inventarul Tineramei un reportofon, care era la un reporter al lor dar care a avut o comanda de la mine, si o masina "rece" Robotron, care era la Comanescu acasa. S-a dus la amicul lui, generalul Nenu, si mi-a facut o plungere penala de furt la Ploiesti, eu avind buletin de Campina. Tata s-a trezit cu militienii la usa care l-au amenintat. In replica, am mers la Vadim cu care eram prieten si acesta l-a rugat pe Cico, superiorul lui Nenu, sa puna capat situatiei. Cico era secretar de Stat si a maturat pe jos cu Nenu care s-a suparat pe Teodorescu.

      De la Trustul Expres am plecat cu 11 scrumiere, le aveam in inventar... Marturisesc ca nu le-am inapoiat pina in ziua de azi...

      ... am ramas cu doua mape de piele pentru carti de vizita, un teleobiectiv, un etichetator Dymo si un cip de un mega de RAM. Am vrut sa le predau maiorului Rizea Ion de la Directia de combatere a infractiunii economice a IGP care m-a pus sa iau legatura cu administratorul judiciar cind avea sa fie numit. N-am luat nici

      o legatura. Cum aveam in copie listele de deponenti si contractele de imprumut, nimeni nu voia sa ma vada, poate doar daca aveam in gestiune un cargou cu lingouri... Listele le-am facut cadou lui Cristoiu si au aparut in EvZ. 

      Se regaseste pe portal.just.ro, in fapt hotarirea instantei la contestatia depusa la ordonanta de neincepere a urmaririi penale. Am recuperat niste marfa in baza unor facturi storno. Patronul s-a enervat pe directorul lui care a acceptat stornarea si m-a reclamat ca l-am jefuit, luind ziua in amiaza mare zece tone de carti inventariate in prealabil (proces care a durat o saptamina).

      daca Il punem la Economie pe Mihai OMV devine firma a concernuluu Petrom si Erste a BCR. Iar Ziarul Bursa holdingul de management al Springer Verlag...

      Ce dosar ?

      Search "antonescu mihai bogdan", cu ghilimele la 'cautate in site' sau la 'parte'... Sint vreo 8-9 dosare, unul la Cluj, restul la Bucuresti... doua atrageri de raspundere, respinse, o actiune in anulare- respinsa, un penal cu ANAF, condamnare la fond, achitare la apel, un civil pe rol cu ANAF, fond... Uitati-va la toate, sint un tip glasnost...

      Cum adica "sa ma puneti"?!? N-am lucrat nuciodata la Stat dupa '89 si nici n-am de gind. Sloganul meu electoral, daca as candida pe bune vreodata, ar fi "Io n-am furat de la saraci!"...

      Am avut 105 dosare penale ca ziarist. Am cistigat in 102. Am fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare in 2001 pentru propaganda nationalist sovina, art. 317 CP (culmea e ca am fost trumis in judecata si pentru fapte contrare!). Am mai luat doua amenzi penale pe 205-206. Ca "civil" am fost inculpat de trei ori, achitat. N-am pierdut niciodata un proces in civil, comercial, contencios, nu stiu in cite am fost parte... cred ca in citeva sute.

      105 dosare !

      Esti la categoria grea 102 castigate .

      Ce pot sa zic , felcitari. 

    Urmare a zarvei foste, actuale si... viitoare, articolul este binevenit. Dar insiruirea respectivelor “fapte” inseamna aproape nimic. Pentru a insemna ceva, respectivele fapte ar trebuin sa fie subiectul unei monografii. Bine documentate, facuta de baieti destepti. Cine se angajeaza? Dragul meu Paros, ce zici? Poate se lasa sedus si Make.

    Problema scumpei noastre patrii este ca, dupa retragerea valului revolutionar, a ajuns pe mina revolutionarilor dezlantuiti, brutali :)), neevoluti, barbari si nemernici. Urmarea a fost ca statul insusi a devenit un stat mafiot, in care conducatorii lui mafioti zeciuiesc contractele statului. Zeciuiala merge de la 10% pina la 100%, ba, ca prada sa fie si mai bogata, suplimenteaza contractele incheiate si mai iau si imprumuturi. Desi nu-i crestineste, daca as vedea ca, urmare a jafului practicat de nemernici, romanii ar lucra in tara, ca infractrustura tarii (autostrazi, cai ferate, transport aerian, scola, sanatatea...) se prezinta la standardele lumii bune, ca avem un sistem echitabil de salarizare si de pensii, ca..., mai c-as inchide ochi si i-as felicita pe jefuitori. Dar nu-i cazul. 

    In acest climat, Isarescu este o pasare rara. Probabil ca i se pot imputa multe, dar totusi este o “rara avis”. De ce? Pentru ca cu tot dezastrul in care a fost bagata tara, el a reusit sa ajunga la niste indicatori de tara (inflatie, dobinzi, curs) pe care ni i-am dorit, dupa care am tinjit. Cum sunt indicatorii actuali, asa trebuie sa fie indicatorii tarii! Credeti ca in cutremurul permanent care a dat peste tara si in care el isi desfasura activitatea, ii este usor? Vedem ca trezeste Guvernul, Parlamentul, CCRul sa faca dezordine in ordinea creata si Isarescu nu mai inseamna nimic. Trec toti peste el ca si tancurile germane peste soldatul sovietic la inceputul celui de-al doilea macel.  

    Asa ca putina decenta, domnilor! Sau poate vreti altceva? Daca da, ce? 

    Pina la o proba contrarie, bine documentata, ramine cum am stabilit: Isarescu, vrednic este!

    1. ... nu sint relevanti. Evidentierea lor alternativa poate genera sublime teorii sofistice in ambele directii...

      Cu monografia sint perfect de acord. E greu sa construiesti adevaruri absolute pe articole de ziar... Asta daca ne-am hazarda sa afirmam ca istoria abunda de adevaruri absolute...

      Cu dezbaterile in citeva rinduri scrise pe un ecran tactil e greu sa ajungi la o lumina oarecare. Ne amuzam doar, ne facem de lucru cu mai mult sau mai putin spirit... 

      desi acesta a negociat sustinerea europeana si a primit acceptul in toamna lui 2011, fiind induiosat de scaderea de rating a EGB a acceptat sa elibereze RMO prin permiterea reiinoirea ratei de scadenta a contractelor incat sa nu scada sub 2 ani. La care se adauga o frumoasa inadvertenta de mutare in afara UE a BCR pentru a amortiza extraordinar 669 milioane pe 2011, altfel imposibil la o crestere PIB de 2,5% pe 2011. Crezi ca domnul Treichl a renuntat din cauza anvergurii personalitatii sale la functia de presedinte in septembrie 2013? Pupi

      MAKE nu se lasa sedus, pentru ca n-am avut niciodata talent pentru istorie si geografie.

      Pe mine ma enerveaza comunicarea BNR, ca altfel nici nu m-as fi bagat in seama.  

      Isarescu sau Vasilescu a zis recent de ceva indicatori.

      Eu cred ca Ceausescu se rasuceste unde este. 

      Sa se trezeasca sa vada ce e in patria lui cred ca s-ar culca la loc.

      Tot la fier vechi, straini sa administreze Bcr-ul, Petromul, o parte din Electrica, ce e cu Oltchim .... 

    Ma gindesc foarte serios ca in aceasta vara, dupa ce repar gradina ravasita de intemperiile ultimei ierni, sa organizez o serata, o intrunire a postacilor Bursei. Daca functioneaza, poate permanentizam un soi de cenaclu, o poiana iocanica, un fel de Hyde Park Corner. Aveniti, neaveniti, fara a legitima pe nimeni, cu acces liber, cu injuraturi permise. Cer pe aceasta cale binecuvintarea si opinia semizeului Make.

    1. Ori zeu, ori ma impuscati la Tirgoviste, caz in care, inainte, am sa intonez "Internationala".

      Oricum, chestia asta nu va impiedica pe nimeni sa se intilneasca cu nimeni, niciunde si nicicind.

      Aveti blestemul meu. 

      Nu am pisica, insa are perspectiva catre colegii lui Mugur. E mica, asemeni rafinariei doamnei Gheorghe si are la parter chiosc de tutun, biblioteca si piscina. Primavara e splendida de urmarit de pe terasa de la malul Mainului. Desi m a infricosat potentialul infractional al domnului Mihai , as fi onorat sa I prezint cativa dintre colegii lui Mugur....

      un extraordinar film, poate cel Mai profund in filmografia frumuselului

      ... am fost o singura data in viata. La Steigenberger aveau camere fumatoare si un salon de fumat, cel mai aerisit pe care l-am vazut in Germania... Daca mai e valabil rauchen-ul, as veni sa vizitez lagarul de muguri. O oarecare itineranta a adunarilor clubului i-ar da chiar distinctie... Pina atunci o sa pregatesc prima reuniune la mine, daca nu cumva profilul meu infractional ma va priva de libertate intre timp...

      ... la Curtea de Arges, la Cimpulung si la Bucuresti, cite un foc in fiecare capitala... Capul il inhumam la Minastirea Dealu si corpul il donam admiratoarelor. Statuie va facem una ecvestra, calare pe Sobolewski, cu deviza "Make love not war!". Ma gindesc si la chipul dumneavoastra pe o bancnota, semnata de Isarescu, fireste...

      probabil inspirat din Royal Casino.Camerele sunt insa de nefumatori.Umila si mica mea locuinta redactionala ar fi insa onorata sa fie gazda unui veritabil Sean Connery

      Haha

      Culmea romanismului este sa faci rost pe motive de reputatie de ursul carpatin pe care neputand sa I dai un cap in gura in lovesti cu piatra neagra SI app ca sa pari si patriot, facand astfel cinste numelui de Horia lasi penteu turistii mioritici spre folosinta o Banca pe care o numesti Patria avand fidejusori printre altii BERD si Pontus Euxinus:-)

      Haha

      Am fidejuisat!

      de cand colegul Mugur a mention at ideea cu steagul si imnul, insa a permis ca o Banca sa poarte denumirea PATRIA. Citind poezia Lui Cosbuc mi am adus aminte ca am toamna Lui 1987 am jurat SERVESC PATRIA.Este PATRIA domnului Basescu sau este patria domnului Isarescu.Intreb penteu a nu incurca Tanda cu Manda si Bucuresti cu Chisinau...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb