Pacientă moartă după o transfuzie greşită

Laura Boico
Miscellanea / 13 iulie 2016

Pacientă moartă după o transfuzie greşită

Actualizare 14:35 Reprezentant al Spitalului de Arşi: "Accidentul transfuzional nu a fost cauza decesului femeii"

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, medicul Adrian Stănculea, a afirmat, miercuri, că accidentul transfuzional produs în cazul unei femei muşcate de câine nu a fost cauza decesului acesteia, în condiţiile în care pacienta avea o leziune gravă.

"Este vorba de o pacientă care a venit în Urgenţă în garda dinspre 13 spre 14 iunie. A fost internată, s-a intervenit de urgenţă în sală, s-a reintervenit pentru hemostază. Pacientă cu şoc hemoragic şi stare generală destul de gravă. A fost nevoie de administrarea unor produşi de sânge, în speţă masă eritrocitară. Atunci, în noaptea aceea, s-au întâmplat nişte vicii de procedură şi pacienta a primit un grup de sânge pe care nu trebuia să îl primească. Evenimentul a fost descoperit, s-au luat toate măsurile necesare. Pacienta a mai fost la noi în spital şapte zile, i s-au făcut şedinţe de dializă. A decedat, cam la şapte zile distanţă, dar, după părerea mea de medic, nu legat de accidentul transfuzional - după cum a apărut pe la dumneavoastră că a fost ucisă dintr-un accident transfuzional. Sigur că da, la starea ei generală gravă, un accident transfuzional, a cărui unică manifestare a fost insuficienţa renală acută, nu i-a fost benefic, dar nu asta a fost cauza decesului", a susţinut el, potrivit unor surse din media.

Medicul a menţionat că acest caz a fost raportat la DSP şi la Centrul de Transfuzii, conform legislaţiei, iar comisiile de disciplină încă îşi desfăşoară activitatea. Adrian Stănculea a precizat că raportarea la DSP a avut loc după vacanţa de Rusalii, adică la aproximativ o săptămână după deces, dar a subliniat că această raportare s-a făcut la decizia spitalului.

"Încercăm să lămurim şi noi local, să vedem exact unde anume a intervenit incidentul. Sunt o grămadă de supoziţii, lumea dă declaraţii şi local, la nivelul spitalului", a menţionat Adrian Stănculea.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că, în cazul în care transfuzia greşită ar fi fost cauza decesului, atunci acesta ar fi survenit imediat, nu la şase zile distanţă.

(G.F.)

-------

O femeie de 68 de ani a murit pe 27 iunie după ce, pe 13 iunie, a fost supusă unei transfuzii cu o grupă greşită de sânge. Mai mult, controlul Direcţiei de Sănătate Publică a arătat că Centrul de Transfuzii din spital, funcţiona fără avize, potrivit Digi24.ro.

Este vorba de o pacientă de 68 de ani care a fost internată pe 13 iunie la Spitalul de Arsuri din Capitală după ce a fost muşcată de câine.

Aceasta a intrat în şoc hemoragic imediat, având nevoie o transfuzie cu sânge. Femeia avea grupa de sânge B3, dar i s-a administrat sânge pentru grupa A2, intrând în şoc, asemănător celui de septicemie. Medicii au determinat imediat sursa problemei, dar nu s-a mai putut face nimic.

Ministerul Sănătăţii confirmă că este vorba despre un caz de malpraxis, atât în legătură cu pacienta, dar şi cu managementul spitalului, deoarece centrul de transfuzii din cadrul spitalului funcţiona ilegal.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dupa cate stiu eu .care nu sunt medic grupa de sange A2 este compatibila cu B3, IN CONDITILE de Rh( acelasi) In caz contrar se moare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb