Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) recomandă potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări, aflată în faliment, să transmită către Fond cereri de plată, până pe 28 iulie 2016, pentru a putea beneficia de despăgubirile cuvenite, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, remis astăzi redacţiei.
"În conformitate cu articolul 14, alin. 1 din Legea 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, orice persoană care pretinde un drept de creanţă împotriva Astra Asigurări poate formula o cerere de plată, motivată, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior. Termenul prevăzut de această dispoziţie legală, de 90 de zile, se împlineşte în data de 28 iulie 2016, în cazul societăţii Astra Asigurări. Evident, dispoziţia legală prevede şi situaţia în care dreptul de creanţă al creditorului de asigurări s-a născut ulterior datei rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de faliment, respectiv, ulterior datei de 28 aprilie 2016. În această situaţie, termenul de 90 de zile se va calcula/aplica de la data naşterii dreptului de creanţă, respectiv data producerii evenimentului asigurat", precizează sursa citată.
Până la data de 18 iulie 2016, FGA a înregistrat 45.847 cereri de plată, atât pentru cele 57.210 dosare preluate de la Astra Asigurări, cât şi pentru dosarele nou deschise de către Fond.
"Reamintim potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări că, potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale doar către creditorii de asigurări care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete. Plata se va face în limita a 450.000 de lei pentru fiecare creditor de asigurare, al societăţii în faliment", menţionează FGA.
Falimentul Astra Asigurări, companie deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, a fost decis definitiv de Curtea de Apel Bucureşti pe 28 aprilie, la opt luni de la decizia de deschidere a procedurii de insolvenţă a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Falimentul Astra a fost decis după ce procesul de majorare a capitalului cu suma de 425 de milioane de lei prin atragerea unui investitor strategic a eşuat.
1. cine ar fi subscris cu raport RAS
(mesaj trimis de The Brute în data de 19.07.2016, 18:26)
niciun investitor s-ar fi bagat intr-o companie nevoita sa modifice raportarile pe 2012 si 2013 cu pierderi de pana la 1 miliard lei pe IFRS si in 2014 sa renunte complet la IFRS. Domnul Negritoiu a fost dus cu zaharelu mai rau ca Grivei atunci cand a aprobat amanarea IFRS in 2015