Pakistanul a plătit pentru primul său import de la guvern la guvern de ţiţei rusesc la preţ redus în moneda chineză, a declarat luni ministrul Petrolului din această ţară, o schimbare semnificativă în politica sa de plăţi la export, dominată de dolarul americani, transmite Reuters.
Ţiţeiul la preţ redus oferă guvernului un răgaz, în timp ce Pakistanul se confruntă cu o criză economică cu o problemă acută a balanţei de plăţi, riscând să nu îşi plătească datoria externă.
Rezervele valutare deţinute de banca centrală nu sunt suficiente pentru a acoperi o lună de importuri controlate.
Prima cantitate de ţiţei rusesc la preţ redus, aranjată în baza unui acord încheiat între Islamabad şi Moscova la începutul acestui an, a sosit duminică la Karachi.
În prezent, petrolul este descărcat în portul din oraşul sudic Karachi.
Ministrul Petrolului, Musadik Malik, vorbind cu Reuters prin telefon, nu a dezvăluit detaliile comerciale ale tranzacţiei, inclusiv preţul sau discountul primit de Pakistan, dar a spus că "plata a fost făcută în RMB (yuani chinezeşti)".
El a spus că achiziţia, primul acord de la guvern la guvern (G2G) al Pakistanului cu Rusia, a constat în 100.000 de tone, dintre care 45.000 de tone au acostat în portul Karachi, iar restul erau pe drum.
Pakistanul a făcut achiziţia în aprilie.
El a spus că petrolul este gradul Urals, adăugând că acesta este unul dintre ţiţeiurile mai uşoare disponibile.
Achiziţia Pakistanului oferă Moscovei o nouă piaţă de desfacere, pe care să o adauge la creşterea vânzărilor către India şi China, în timp ce redirecţionează petrolul de pe pieţele occidentale din cauza conflictului din Ucraina.
În ciuda faptului că este un aliat occidental de lungă durată şi arhi-rivalul Indiei vecine, care din punct de vedere istoric este mai aproape de Moscova, analiştii spun că acordul pentru petrol prezintă şi o nouă cale pentru Pakistan într-un moment în care nevoile sale de finanţare sunt mari.
La începutul acestei luni, Islamabadul a subliniat, de asemenea, un proces de deschidere a comerţului de barter cu Rusia, Afganistan şi Iran, un alt semn că economia din Asia de Sud caută căi de a cumpăra şi vinde mărfuri fără a tranzacţiona în dolari, despre care analiştii spun că ar putea fi o schimbare de la vest la est.
Pakistan's Refinery Limited (PRL) va rafina iniţial ţiţeiul rusesc, a spus ministrul.
El se referise mai devreme la achiziţionarea transportului ca pe o procedură de probă, pentru a evalua fezabilitatea financiară şi tehnică, dar a spus luni că toate testele au fost făcute, care au constatat că ţiţeiul rusesc este apt pentru a fi rafinat şi comercializat la nivel local.
El a minimizat preocupările legate de viabilitatea financiară şi capacitatea rafinăriilor locale de a procesa ţiţeiul rusesc, având în vedere importul istoric de produse petroliere din Orientul Mijlociu de către Pakistan.
"Am efectuat iteraţii ale diferitelor mixuri de produse şi în niciun scenariu rafinarea acestui ţiţei nu va produce o pierdere", a spus Malik, adăugând: "Suntem foarte siguri că va fi viabil din punct de vedere comercial".
Acesta va fi amestecat cu aproximativ 60-70% ţiţei uşor arab pentru rafinare, a spus el, adăugând: "Nu au fost necesare ajustări la rafinărie pentru a rafina ţiţeiul rusesc".
Malik nu a spus cât de multă diferenţă va avea ţiţeiul la preţul benzinăriei de pe piaţa locală, spunând: "Cu siguranţă va face diferenţa".
Importurile de energie reprezintă majoritatea plăţilor externe ale Pakistanului.
Islamabadul a importat 154.000 bpd de petrol în 2022, aproximativ la fel ca în anul precedent, au arătat datele firmei de analiză Kpler.
"Căutăm să ţintim o treime din importurile noastre totale de petrol către ţiţeiul rusesc", a spus ministrul.
Ţiţeiul către Pakistan a fost furnizat în principal de Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial, urmată de Emiratele Arabe Unite.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2023, 13:56)
Spre fericirea guvernului democrat al "minunatului" Biden,
si spre nefericirea dolarului ca valuta "dominanta" la nivel mondial