Pakistanul a cerut luni talibanilor să rămână angajaţi în procesul de pace din Afganistan, după ce gruparea armată a anunţat că nu va participa la summiturile referitoare la statul afgan până când forţele străine nu se vor retrage, potrivit news.ro.
Decizia a fost luată după ce Statele Unite au declarat săptămâna trecută că îşi vor retrage toate trupele până pe 11 septembrie anul curent, mai târziu de termenul de 1 mai stabilit de administraţia anterioară.
"Ei iau propriile decizii, dar vom face tot ce putem pentru a-i convinge că este în interesul lor naţional să rămână angajaţi", a declarat ministrul pakistanez de Externe Shah Mahmood Qureshi despre talibani, într-un interviu acordat Reuters din Abu Dhabi.
Refuzul a aruncat procesul de pace în dezordine, în condiţiile în care Turcia, urmează să găzduiască sâmbătă un summit la care diplomaţii sperau că ar putea da un nou impuls spre o soluţionare politică a conflictului între guvernul afgan şi talibani.
Talibanii au condus Afganistanul din 1996 până în 2001, când au fost înlăturaţi de forţele conduse de SUA, dar încă controlează zone largi.
Qureshi a spus că amânarea retragere a fost întotdeauna o posibilitate din cauza aspectelor de logistică, dar că talibanii au reuşit în mare măsură să obţinăi retragerea trupelor străine şi, prin urmare, ar trebui să arate flexibilitate faţă de noul termen limită, de 11 septembrie.
"Trupele vor fi scoase şi a fost oferită o dată, iar procesul începe pe 1 mai şi continuă până pe 11 septembrie, deci există un interval de timp definit", a spus Qureshi.
Surse au declarat pentru Reuters că Pakistanul exercită presiuni asupra militanţilor pentru a reveni la masa negocierilor.
Qureshi crede că talibanii vor avea de câştigat dcă vor rămâne implicaţi, dar a spus că nu are niciun contact cu grupul.
Pakistanul, care a contribuit la facilitarea negocierilor dintre SUA şi talibani la Doha, care au avut ca rezultat acordul iniţial de retragere din 1 mai, exercită o influenţă considerabilă asupra talibanilor.
Insurgenţii au sanctuare în Pakistan, al căror principal serviciu de informaţii condus de militari le oferă sprijin, potrivit oficialilor americani şi afgani. Pakistanul neagă acuzaţia.
Qureshi a spus că se teme că violenţa se poate intensifica dacă procesul de pace rămâne blocat, aruncând Afganistanul în război civil, ceea ce ar duce la un exod al afganilor.
Pakistanul, care găzduieşte aproape 3 milioane de refugiaţi afgani şi migranţi economici, a construit 90% dintr-un gard de-a lungul graniţei sale disputate de 2.500 km cu Afganistanul şi, speră că acesta va fi finalizat până în septembrie, a spus el.
Pakistanul este gata să se angajeze într-un dialog direct cu rivala India, odată ce va fi restabilită statalitatea Jammu şi Kashmir, pe care New Delhi le-a împărţit în teritorii în 2019.
"Suntem două puteri atomice care nu pot, nu ar trebui să intre într-un conflict direct. Ar fi sinucidere", a spus Qureshi.
El a adăugat însă că nu intenţionează să se întâlnească cu omologul său indian, care se află şi el în Emiratele Arabe Unite săptămâna aceasta.
Oficiali de top din India şi Pakistan au purtat discuţii secrete la Dubai, în ianuarie, într-un nou efort de calmare a tensiunii militare asupra disputatei regiuni Kashmir din Himalaya.