Palmer Capital: "Piaţa românească de capital - subevaluată şi interesantă"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 februarie 2013

Palmer Capital: "Piaţa românească de capital - subevaluată şi interesantă"

Interviu cu Guy St. John Barker, Managing Director la "Palmer Capital"

Piaţa de capital din România este neglijată de investitorii străini, deci subevaluată şi interesantă, consideră Guy St. John Barker, Managing Director la "Palmer Capital", care a preluat, anul trecut, "Middle Europe Investments NV".

Domnia sa ne-a spus că "Palmer Capital" are planuri de investiţii în ţara noas-tră, pe termen lung.

"Ne vom concentra în continuare pe mai multe sectoare esenţiale pentru creşterea economică, precum sectorul energiei", ne-a declarat Guy St. John Barker.

Palmer Capital Emerging Europe Equity Fund NV, principalul vehicul de investiţii care operează în România, înregistrează un randament de aproximativ 10% de la începutul anului.

Reporter: Anul trecut, Palmer Capital a preluat "Middle Europe Investments NV". Care dintre fondurile Palmer Capital investesc în România şi care este performanţa lor până acum?

Guy St. John Barker: Aceleaşi fonduri care investeau în România în trecut o fac şi în continuare. Principalul vehicul de investiţii este Palmer Capital Emerging Europe Equity Fund NV. Este un fond deshis listat la NYSE Euronext Amsterdam, care este focusat pe România.

Performanţa de la începutul anului este de aproximativ 10%. În trecut, fondul a suferit din cauza publicităţii negative din cauza unor probleme interne (n.r. neînţelegeri între foştii acţionari), care au fost depăşite, şi putem acum privi spre viitor cu optimism.

Reporter: Care este strategia de investiţii pe care o urmaţi în Româ-nia? Care sunt principalele sectoare reprezentate în portofoliul dumneavoastră?

Guy St. John Barker: Ne vom concentra în continuare pe mai multe sectoare esenţiale pentru creşterea economică, precum sectorul energiei.

În trecut, fondul s-a blocat într-o capcană a lichidităţii, din cauza creşterii percepţiei riscului şi scăderii lichidităţii în piaţă. Noua strategie a fondului este implementată, portofoliul a fost restructurat şi încep să se vadă rezultatele noii viziuni.

Considerăm că România are una dintre cele mai interesante pieţe de capital din regiune şi va fi şi mai interesantă dacă Guvernul român va lista, într-un final, companiile promise. Considerăm că acestea oferă oportunităţi de investiţii interesante.

Reporter: Aveţi în plan noi investiţii în România?

Guy St. John Barker: Da, Palmer Capital plănuieşte noi investiţii în România. Are planuri pe termen lung să îşi dezvolte prezenţa în România. Pe fondul experienţei istorice, preferăm să investim în oportunităţi legate de domeniul imobiliar. În acest sector vedem oportunităţile în această ţară.

Un alt scop al Palmer Capital este să ofere investitorilor (instituţionali) servicii de management transfrontalier al proprietăţilor şi al activelor, întrucât avem o prezenţă îndelungată pe piaţa imobiliară din Europa Centrală şi îi putem sfătui pe investitorii instituţionali asupra portofoliilor.

Prezenţa Palmer Capital în Europa se concentrază pe Marea Britanie, Germania, Olanda, Cehia, România şi Bulgaria.

Reporter: Aşa-dar, aveţi în vedere participarea la ofertele publice anunţate de stat, dacă ele se vor concretiza?

Guy St. John Barker: În principiu, suntem interesaţi în ofertele publice, dar preţul cerut de stat va determina dacă vom intra la IPO sau într-o etapă viitoare.

Reporter: În martie 2012, ne-aţi declarat că vă aşteptaţi la o creştere a prezenţei fondurilor imobiliare în România. Care este stadiul acestui proiect?

Guy St. John Barker: Încă ne aşteptăm la o creştere a fondului în regiune, însă pentru această intrare este necesar să aibă loc doi paşi: 1) piaţa trebuie să se maturizeze în continuare şi 2) fondurile noastre trebuie să crească pentru a avea resursele să investim în pieţe interesante.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră faţă de piaţa de capital din România?

Guy St. John Barker: În câteva cuvinte: neglijată de investitorii străini, deci subevaluată şi interesantă. Creşterea lichidităţii, datorată IPO-urilor, ar trebui să atragă interesul investitorilor mai mari.

Reporter: Cum vedeţi România în comparaţie cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est?

Guy St. John Barker: Una dintre cele mai interesante, datorită resurselor naturale, populaţiei mai mari, fundamentelor solide (datorie etc.), potenţialului agriculturii şi resurselor umane disponibile. Probabil am omis unele caracteristici, dar acestea sunt principalele care fac Româ-nia să fie cea mai interesantă piaţă din regiune.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb