Între 25 şi 30 milioane de lucrători au beneficiat de ajutor din fondul Uniunii Europene de atenuare a riscurilor de şomaj, care a oferit anul trecut miliarde de euro, a declarat Comisia Europeană luni, conform DPA şi Agerpres.
Instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj într-o situaţie de urgenţă (SURE) permite guvernelor UE să facă împrumuturi care pot fi oferite, de exemplu, companiilor, ca să poată acoperi salariile angajaţilor.
SURE a fost creat în aprilie 2020 pentru a reduce concedierile în masă care au avut loc după ce COVID-19 a lovit Europa. Instrumentul susţine, în principal, planurile de muncă pe termen scurt, care permite angajaţilor să reducă orele de lucru fără concedieri temporare.
Optsprezece dintre cele 27 de state membre au beneficiat de pe urma programului în 2020, a declarat Executivul UE, într-un comunicat.
Comisia Europeană a alocat mai mult de 90 miliarde de euro, dintr-un total de 100 de miliarde.
Cele mai mari trei pachete de ajutor financiar din acest fond au fost furnizate Italiei (27,4 miliarde de euro), Spaniei 21,3 miliarde) şi Poloniei (11,2 miliarde).
Comisia Europeană estimează că de la lansarea instrumentului în septembrie, între 1,5 şi 2,5 milioane de companii au primit sprijin financiar.
Fondul este unul dintre cele trei instrumente temporare - în valoare totală de 540 miliarde de euro - convenite de bloc ca prim răspuns fiscal la efectele economice ale măsurilor de limitare a răspândirii virusului. Acesta este separat de pachetul format din planul de redresare şi bugetul pe termen lung al UE, agreat vara trecută.