Ministerul Finanţelor Publice lucrează la elaborarea proiectului normelor de aplicare a noului Cod Fiscal, dorind să aibă "un proiect închegat" până la sfârşitul lunii noiembrie, a declarat astăzi Mariana Vizoli, director general adjunct Direcţia de legislaţie Cod Fiscal şi reglementări vamale în MFP, citată de surse din presă.
"La Ministerul Finanţelor pregătim normele de aplicare pentru Codul Fiscal. În ceea ce priveşte cota de TVA, vor fi date multe exemple care să vă ajute în activitate, să lămuriţi diverse aspecte", s-a adresat Vizoli specialiştilor în fiscalitate şi contabilitate, în cadrul unei conferinţe.
Ea a subliniat că, spre sfârşitul lunii noiembrie, ministerul va avea un "proiect închegat pe norme", propunând încă o întâlnire la acel moment pentru a discuta aplicat pe diverse articole.
Cea mai importantă măsură introdusă în noul Cod Fiscal este reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, urmând să scadă la 19% din 2017.
"Se va reduce cota de TVA de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, dar cea mai importantă reducere este de la 24% la 5% pentru cota de TVA pentru evenimente sportive, acestea nu aveau o cotă redusă nici în prezent", a precizat Vizoli.
O altă prevedere din Codul Fiscal vizează aplicarea cotei de 5% pentru locuinţele livrate în cadrul politicii sociale,ca până în prezent, dar cu plafonul valoric al acestora, de la 380.000 lei fără TVA la 450.000 lei.
"Cu toate că modificarea de cotă TVA pare la prima vedere uşor de implementat, o să vedeţi că, prin normele de aplicare, vă vom da foarte multe exemple, pentru că va trebui să coroboraţi foarte multe articole din Codul Fiscal ca să vedeţi cum veţi proceda pentru situaţiile tranzitorii în care aţi emis facturi în anul 2015, pentru care nu a fost făcută livrarea sau prestarea şi pentru care va trebui să regularizaţi şi să aplicaţi cota de TVA din momentul livrării. Dacă livrarea are loc după 1 ianuarie 2016, toate facturile emise înainte, cu 24%, se vor regulariza pe 20%", le-a detaliat Vizoli celor din domeniul fiscalităţii.
Ea a spus că, pe lângă modificarea de cotă, a fost extinsă aplicarea taxării inverse pentru livrarea de construcţii şi terenuri, masură exclusă în 2008 şi reluată din 2016.
Taxarea inversă va fi aplicată şi pentru telefoane mobile, dispozitive cu circuite integrate, furnizori de console şi de jocuri de noroc.
"Pentru toate aceste servicii şi bunuri nou introduse în taxare inversă de la 1 ianuarie 2016 sunt necesare măsuri tranzitorii. Prin normele de aplicare am dat mai multe exemple, pentru că cei care au astfel de operaţiuni vor trebui să fie foarte atenţi, este vorba de a face două regularizări", a completat directorul MFP.