PANAMA PAPERS: "Societe Generale deţine 979 de societăţi offshore înfiinţate în paradisuri fiscale"

C.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 aprilie 2016

"Societe Generale deţine 979 de societăţi offshore înfiinţate în paradisuri fiscale"

În replică, Societe Generale afirmă că, începând din 2012, nu mai deţine, direct sau indirect, nicio societate activă în statele sau teritoriile non-cooperante

În urma dezvăluirilor Panama Papers, justiţia franceză a anunţat deschiderea unei anchete pentru "spălare de bani în formă agravată"

Potrivit Le Monde, grupul bancar britanic HSBC posedă 2.300 societăţi offshore, UBS - 1.100 societăţi şi Credit Suisse - 1.105 societăţi

-------

Actualizare 22:44 RiseProject: "Ion Ţiriac şi-a pus toată averea într-o fundaţie privată din Panama"

Magnatul Ion Ţiriac şi-a pus toată averea într-o fundaţie privată din Panama în care este membru şi Klaus Mangold, fostul director executiv al gigantului Daimler, producătorul limuzinelor Mercedes, scriu jurnaliştii de la RiseProject.ro

Avocatul lui Ţiriac spune că fundaţia este practic testamentul financiar al omului de afaceri, precizează sursa citată.

"Pe cei doi antreprenori nu îi leagă doar o veche prietenie. Ambii au apelat la casa de avocatură Mossack Fonseca, aflată în centrul scandalului global #PanamaPapers. Documentele arată că Mangold şi familia Ţiriac sunt membri într-o fundaţie privată din Panama, fundaţie care a devenit beneficiarul final al marilor afaceri derulate în România de fostul sportiv", menţionează jurnaliştii RiseProject.

Puteţi citi întreaga investigaţie a acestora aici.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:02 Suddeutsche Zeitung: Baroni ai drogurilor, printre clienţii cabinetului de avocaţi Mossack Fonseca

Cabinetul de avocatură Mossack Fonseca din Panama, aflat în centrul scandalului "Panama Papers", are printre clienţi şi baroni ai drogurilor sau persoane şi companii care fac obiectul unor sancţiuni europene sau americane, relatează miercuri Suddeutsche Zeitung, preluat de AFP.

Cotidianul german, aflat, alături de alte instituţii media internaţionale, la originea dezvăluirilor, susţine că pe lista de clienţi ai cabinetului figurează "traficanţi de droguri din Mexic, Guatemala şi Europa de Est" care sunt supuşi sancţiunilor.

"Un finanţator probabil al Hezbollah, persoane care susţin programele nucleare iranian şi nord-coreean şi doi presupuşi susţinători ai preşedintelui din Zimbabwe, Robert Mugabe", apar de asemenea în aceste fişiere, continuă publicaţia, fără a preciza totuşi identitatea persoanelor sau a companiilor vizate.

"Cel puţin 22 de persoane şi cel puţin 24 de companii" cu care Mossack Fonseca a făcut afaceri s-au aflat sau se află pe liste vizate de sancţiuni americane sau europene, conform aceleiaşi surse.

Suddeutsche Zeitung adaugă faptul că, în unele cazuri, colaborarea s-a încheiat înainte ca sancţiunile să intre în vigoare, dar că în alte cazuri aceasta a continuat de-a lungul anilor.

În prezent, patru companii cu sediul în Seychelles fac obiectul unor sancţiuni ale SUA şi toate au fost, "cel puţin o perioadă de timp", create sau administrate de cabinetul de avocatură panamez. În Insulele Virgine, 15 firme sunt supuse unor sancţiuni americane, iar şase dintre ele au fost înregistrate sau administrate de Mossack Fonseca.

Cotidianul francez Le Monde a divulgat deja în cadrul acestei anchete jurnalistice că regimul sirian a putut să ocolească sancţiunile internaţionale şi să îşi finanţeze maşina de război datorită, printre altele, a trei firme paravan cu sediul în Seychelles.

Ancheta, care se bazează pe documente provenite de la cabinetul de avocatură panamez, a dezvăluit existenţa unor averi în paradisuri fiscale pe numele a 140 de responsabili politici sau personalităţi de prim-plan.

(I.D.)

-----

Actualizare 13:07 Preşedintele FIFA nu doreşte ca "integritatea" sa să fie pusă la îndoială

Noul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), elveţianul Gianni Infantino, a luat poziţie după dezvăluirile din scandalul "Panama Papers" referitoare la semnarea unor contracte dubioase cu o societate offshore, în perioada în care conducea departamentul juridic al UEFA.

"Nimic nu indică faptul că s-ar fi comis o neregulă de către UEFA sau de mine. Sunt consternat şi nu voi accepta ca integritatea mea să fie pusă la îndoială", a precizat Infantino într-un comunicat.

Ziarul german Suddeutsche Zeitung, care a avut acces la documentele operaţiunii jurnalistice "Panama Papers", la care au participat aproximativ 100 de ziarişti de investigaţie, afirmă că Infantino a semnat, în 2006 şi 2007, contracte privind drepturile de televizare pe trei sezoane ale Ligii Campionilor, cu un om de afaceri urmărit în prezent de justiţia americană în scandalul de corupţie în care este implicată FIFA.

Societatea Cross Trading, cu sediul la Niue, o insulă din sudul Pacificului, a achiziţionat de la UEFA, în 2006, drepturile de televizare pentru sezoanele 2006-2009 ale Ligii Campionilor, pentru 110.000 dolari, explică publicaţia din Munchen. În 2007, aceeaşi societate a obţinut drepturile pentru Cupa UEFA şi Supercupa Europei.

Proprietarii acestei societăţii sunt argentinienii Hugo şi Mariano Jinkis, inculpaţi în Statele Unite pentru că au plătit mită în schimbul obţinerii drepturilor de difuzare a competiţiilor FIFA în America de Sud.

Cross Trading a revândut ulterior aceste drepturi pentru Liga Campionilor în schimbul sumei de 311.000 dolari.

(I.D.)

----

ACTTUALIZARE 9:46 Casa de avocatură Mossack Fonseca susţine că a fost ţinta unui atac informatic

Casa de avocatură Mossack Fonseca din Panama, aflată în centrul scandalului "Panama Papers", care a izbucnit duminică la nivel mondial, a susţinut marţi că a fost victima unui atac informatic operat de pe servere străine şi că a depus o plângere în justiţie, relatează miercuri AFP.

"Avem un raport tehnic care spune că am fost atacaţi (cibernetic) de pe servere străine", a declarat agenţiei franceze de presă Ramon Fonseca Mora, director şi cofondator al casei de avocatură, precizând că încă de luni a "depus o plângere la parchet".

Dar "nimeni nu vorbeşte de atacul" informatic în presa care abundă în ultimele zile de dezvăluiri răsunătoare, şi-a exprimat nemulţumirea Fonseca, or, aceasta este, în opinia sa, "singura infracţiune care a fost comisă".

Fonseca şi-a exprimat, de asemenea, indignarea în legătură cu faptul că dezvăluirile în baza celor circa 11,5 milioane de documente extrase din sistemul informatic al cabinetului său se concentrează asupra clienţilor cei mai celebri, în pofida respectului pentru viaţa privată.

"Noi nu înţelegem. Lumea este pe cale deja să accepte că viaţa privată nu mai este un drept al omului", a comentat el.

Declaraţia lui Ramon Fonseca Mora intervine la două zile după ce în presa internaţională a explodat scandalul legat de evaziune fiscală la scară planetară, denumit "Panama papers", în baza a circa 11,5 milioane de documente provenind de la casa de avocatura panameză Mossack Fonseca.

(I.D.)

-----

Grupul bancar francez Societe Generale, prezent şi pe piaţa din România, deţine 979 de societăţi offshore înfiinţate în paradisuri fiscale cu ajutorul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca, informează un articol publicat ieri în cotidianul francez "Le Monde", preluat de AFP.

Pe baza analizei documentelor publicate în scandalul "Panama Papers", Le Monde susţine că Societe Generale ocupă poziţia a patra în topul băncilor care au creat cele mai multe societăţi offshore prin intermediul Mossack Fonseca, după grupul bancar britanic HSBC (2.300 societăţi) şi băncile elveţiene UBS (1.100 societăţi) şi Credit Suisse (1.105 societăţi).

"Le Monde" precizează că "două treimi dintre entităţile offshore au fost create de SG Bank şi Trust Luxembourg", iar restul au fost create de filiala elveţiană a SG Private Banking precum şi de SG Hambros Bank, cu sediul în Bahamas.

Cotidianul subliniază că, deşi ritmul de înfiinţare a societăţilor offshore a încetinit după 2012 şi o serie de structuri au fost închise, "aproximativ o sută dintre entităţile înfiinţate de Societe Generale prin intermediul Mossack rămân active". Un număr similar au fost cedate altor gestionari şi îşi continuă activităţile.

În replică, Societe Generale afirmă că începând din 2012 nu mai deţine, direct sau indirect, nicio societate activă în statele sau teritoriile non-cooperante: "Structurile la care se face referire în media nu sunt deţinute de Societe Generale ci de clienţii săi. Chiar dacă legislaţia franceză nu prevede nicio restricţie privitoare la relaţiile cu clienţii din aceste jurisdicţii, Societe Generale a adoptat de mai mulţi ani o politică proactivă pentru a se asigura că activităţile noastre respectă cele mai ridicate standarde în materie de luptă împotriva fraudei şi evaziunii fiscale".

O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea duminică a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unor 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de "'Panama Papers'', provin de la casa de avocatură Mossack Fonseca. Numele băncilor elveţiene Credit Suisse şi UBS, britanică HSBC şi franceză Societe Generale au fost menţionate în cadrul acestei afaceri.

Franţa va reînscrie Panama pe lista paradisurilor fiscale

Ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin a declarat ieri că Parisul va reînscrie Panama pe lista statelor şi jurisdicţiilor necooperante în domeniul fiscalităţii, ca urmare a dezvăluirilor făcute în cadrul scandalului "Panama Papers", informează AFP şi Reuters, citat de Agerpres.

Michel Sapin a precizat: "Panama este o ţară care a vrut să ne facă să credem că are capacitatea de a respecta marile principii internaţionale în materie de fiscalitate şi astfel a obţinut scoaterea sa de pe lista neagră a paradisurilor fiscale. Acest lucru nu mai este posibil, iar Franţa a decis să reînscrie Panama pe lista ţărilor necooperante în domeniul fiscalităţii, cu toate consecinţele care vor decurge de aici pentru cei care vor derula tranzacţii cu Panama".

Anterior, justiţia franceză a anunţat luni, deschiderea unei anchete pentru "spălare de bani în formă agravată". Practicile dezvăluite de investigaţia jurnalistică sunt, potrivit Parchetului financiar francez, susceptibile să privească rezidenţi fiscali francezi.

Credit Suisse şi HSBC dezmint că şi-au ajutat clienţii să evite plata taxelor

Credit Suisse şi HSBC au dezminţit ieri informaţiile conform cărora ar fi utilizat în mod activ structuri offshore pentru a-şi ajuta clienţii să evite plata taxelor, transmite Reuters.

Şeful Credit Suisse, Tidjane Thiam, care s-a concentrat pe atragerea celor mai bogaţi oameni din Asia pentru a impulsiona profitul băncii, a dat asigurări că grupul elveţian este interesat doar de gestionarea activelor în concordanţă cu legea. "Ca bancă, încurajăm utilizarea structurilor numai când există un scop economic legitim", a afirmat directorul general al celei de-a doua mari bănci elveţiene. Thiam a admis că divizia de gestionare a averilor utilizează structuri financiare offshore, dar numai pentru clienţii foarte bogaţi care au active în multiple jurisdicţii, şi nu sprijină evitarea plăţii taxelor.

Anul trecut, Rezerva Federală a SUA (Fed) a luat o măsură rară privind interzicerea angajării în industria bancară pentru cinci foşti bancheri sau manageri de la grupul bancar elveţian Credit Suisse, după ce aceştia au fost acuzaţi că i-au ajutat pe clienţii americani să evite plata taxelor. În mai 2014, Credit Suisse şi-a recunoscut vinovăţia pentru rolul său într-o schemă de evitare a platei taxelor şi a ajuns la un acord cu autorităţile americane în urma căruia a plătit o amendă de 2,5 miliarde de dolari.

Separat, HSBC, cel mai mare grup bancar din Europa, a anunţat că şi-a reformat modelul de afaceri. Acuzaţiile sunt foarte vechi, în unele cazuri de acum 20 de ani, înainte de a adopta reforme semnificative, a declarat un purtător de cuvânt al băncii britanice.

Guvernul britanic a cerut luni o copie a datelor din Panama Papers pentru a le analiza şi a acţiona în cazul posibilei evaziuni fiscale. Tatăl premierului David Cameron este menţionat în Panama Papers, alături de alţi membri de vârf ai Partidului Conservator.

Autoritatea de Reglementare a Pieţei Financiare din Norvegia (FSA) a avertizat, luni, că dezvăluirile care arată că principalul grup bancar al ţării, DNB, a ajutat clienţii să-şi înfiinţeze companii offshore în Seychelles şi ar putea submina încrederea în industria bancară. Activităţile DNB din Seychelles au fost iniţial raportate de publicaţia Aftenposten. FSA va cere explicaţii de la băncile implicate, a anunţat şeful FSA, Morten Baltzersen, citat de Agerpres.

Guvernul panamez a dat publicităţii o declaraţie în care susţine că a urmat o politică de "toleranţă zero" în toate domeniile privind serviciile financiare sau juridice care nu sunt au un nivel ridicat de transparenţă.

Documentele din Panama Papers acoperă perioada anilor 70 până în primăvara acestui an.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Date in criza pt aceste banci si sistemului bancar in general ?

    Ar trebui inchise acum bancherii respectivi bagati in puscarie pe viata.

    Si cum ne dau bancheri sfaturi, Brd pe la noi " ca lucreaza, nu au timp de comunicate" si uite ce lucreaza ei. 

    1. Du-te, domnule, la scoala!

      Cele fara numar printre care si tiparirea de $ in Sua, de € in Europa, programul Prima Casa la noi.

      Du-te, domnule, la spovedanie!

      Adevarul supara ?

      Vezi ce zice acestia acuma hoti striga HOTI ! 

      usor usor, iese la iveala caracterul infractionist al activitatii bancilor. mai stiti cand a sarit una de la noi ca nu din comisioane si dobanzi fac ele bani? nu am crezut atunci, dar acum se pare ca gura pacatoruslui adevar graieste

      Nu stiu la ce te referi.

      Se vede. Nici romaneste nu stii.

      ce legatura au activitatile anterioare 2012, inteleg ca asa a declarat SG, ale unui grup actionar majoritar la o companie cu activatea companiei respective? daca a rulat ceva SG, a rulat banii BRD? eu nu am citit informatia asta nicaieri.

    De la Basescu citire

    Se intampla ceva daca inchid Brd-ul?

    1. Daca te listezi la bursa, iti cumpar o actiune si ma numesc actionar minoritar (sau majoritar), apoi eu sunt implicat intr-un scandal, pe tine te inchide?

      deschide-ti mintea :) 

      Pierd actionari?

      Nesemnificativ! 

    Sa nu le mai trec pragul.

    Recomand tuturor sa analizeze aceasta idee.

    Nu mi se pare corect ca eu sa platesc impozite corect in Romania(si ce impozite) si o lista de firme sa le evite. 

    1. Hai sa ne intoarcem in epoca de dinaintea ordinului Cavalerilor Templieri, sa batem monezi din metale pretioase si sa punem la rascruce de drumuri europene, pe unde circula carute, "teroristii" pe post de tilhari la drumul mare!

    Frumos atasamentul, interesant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb