Pandemia a înmulţit populaţia din satele buzoiene

Ana Felea
Miscellanea / 24 martie 2020

Pandemia a înmulţit populaţia din satele buzoiene

Pandemia a adus acasă mii de buzoieni care munceau peste hotare, în ţări lovite de coronavirus. În doar câteva săptămâni populaţia de sate a crescut alarmant pentru că cei mai mulţi dintre cei reveniţi din străinătate au fost trimişi în izolare la domiciliu. În judeţul Buzău cifrele oficiale arată că aproximativ 2500 de persoane ar trebui să fie izolate în propriile locuinţe. În realitate, situaţia este cu totul alta, iar numărul celor care s-au întors în ţară de la declanşarea epidemiei de Covid 19 este mult mai mare.

Din păcate, multe dintre aceste persoane sunt greu de controlat şi nu respect regula izolării şi umblă libere pe străzi.

Astfel de cazuri au fost înregistrate în ultimele săptămâni la Cernăteşti şi Movila Banului, unde abia după ce localnicii sau primarii au observat întoarcerea unor persoane în localitate, acestea din urmă au început să fie monitorizate pentru a se vedea dacă se respectă măsura izolării la domiciliu. Sunt însă alte localităţi în care zeci de persoane s-au întors în ultimele zile şi nimeni nu ştie de soarta lor. Un exemplu este comuna buzoiană Calvini, comună în care locuiesc în general cetăţeni de etnie romă.

" Au venit 100 de persoane, sunt acasă, ce să facă mai ales că au fost date şi legile astea şi e frică şi lor. E linişte, văd că stau toţi la domiciliul lor. Cumpărături le fac şi angajaţii mei de la primărie, le lasă sacoşa la uşă. Dar nu sunt prbleme acum, e bine. " menţionează Curelea Nedelcu, primar Calvini. Pînă la înăsprirea regulilor, unii mai plecau la magazin. " Cum aflăm de ei? Ne anunţă vecinii, se spun între ei. Ne anunţă liderul rromilor că îl avem cu noi. Şi îl anunţă pe el şi el pe noi, uite aşa ţinem legătura. Pînă în prezent nu sunt probleme. " adaugă Curelea Nedelcu

În comuna Costeşti judeţul Buzău, primarul Constantin Moise a declarat că sunt monitorizate zeci de persoane revenite în ţară. "Suntem ajutaţi de poliţie şi în mare atmosfera este bună. Deja au început să scadă dintre ei, cei după data de 5 martie adică 2 persoane au ieşit de la izolare. Mâine mai iese o persoană şi deci începe să se împuţineze. Avalanşa a fost ieri pentru a fost un eveniment, a murit o ţigăncuşă dar doar au trecut prin faţa sicriului cei care erau la izolare după care au plecat la domiciliu. " precizează primarul din Costeşti. Din cei 34 doar 6-7 rude au ieşit din izolare şi şi-au luat rămas bun pentru câteva minute. "Nu a durat decît câteva minute. A fost şi echipa noastră de la primărie, au fost şi de la poliţie. Au primit dezinfectant şi au stat la distanţă. Vom da amenzi dacă e cazul. A fost o situaţie în care unei persoane i s-a interzis să mai plece dar a fost văzut în Dedeman. S-a dus poliţia după el şi acum a înţeles că problema este foarte gravă" adaugă

edilul.

Pe de altă parte, edilii spun că numărul acestora va continua să crească. De exemplu, primarul din Costeşti spune că de Paşte se aşteaptă la o creştere majoră a numărului de persoane venite din străinătate.

Izolaţi, amendaţi şi duşi în centre de carantină

Forţele de ordine din Buzău au început să practice regula conform căreia cine nu respectă măsura izolării la domiciliu după ce a venit din străinătate este trimis direct în carantină. Duminică, o patrula mixtă formată din poliţişti şi jandarmi a depistat o femeie in vârsta de 62 de ani din localitatea Pleşeşti care nu respecta regimul izolării la domiciliu. După depistarea situaţiei, femeia a fost sancţionată contravenţional, iar forţele de ordine au pus in aplicare prevederile ordonanţei militare de sâmbătă şi au plasat-o in carantină. La fel s-a întâmplat şi cu o tănără de 21 de ani dar şi un tânăr de 22 de ani . În prezent, în judeţul Buzău sunt în carantină 67 de persoane şi aproape 2500 de persoane în izolare la domiciliu. "În ultimele 24 de ore, echipe mixte formate din poliţişti, jandarmi, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi autorităţi publice locale au efectuat verificări la domiciliile a 1280 de persoane aflate în izolare. În continuare, pe raza judeţului Buzău, sunt desfăşurate activităţi pentru verificarea şi identificarea persoanelor care încalcă măsura izolării la domiciliu şi misiuni de verificare a respectării suspendării activităţii de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi non alcoolice organizată de restaurante, hoteluri, cafenele şi alte localuri", se arată într-un comunicat emis de Prefectura Buzău.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb