Optimismul organizatorilor Jocurilor Olimpice de la Tokyo primeşte în mod constant mici lovituri, menite să-l zdruncine. Devine tot mai evident că ediţia din această vară va fi una cu foarte multe probleme.
Gazdele Jocurilor Olimpice de la Tokyo au semnalat primul caz de infectare cu coronavirus în cadrul ştafetei flăcării olimpice care are loc în Japonia, în timp ce pandemia. Responsabilii comitetului Tokyo-2020 au precizat că un bărbat în vârstă de 30 de ani, care a participat la ştafeta de pe insula Shikoku (vestul ţării), a fost testat pozitiv la Covid-19, fără a specifica însă rolul sau identitatea acestuia. Organizatorii s-au angajat să colaboreze cu autorităţile medicale pentru "a lua măsurile de precauţie necesare în vederea organizării unei ştafete sigure a flăcării". Acesta este primul caz raportat în legătură cu ştafeta flăcării olimpice, la care a fost interzis accesul publicului în unele zone, de teama răspândirii virusului. Oraşul Kyoto este ultimul care şi-a exprimat reticenţa puternică, mass-media locală anunţând că oficialii din acest oraş vor cere ca ştafeta să nu aibă loc pe drumurile publice. Potrivit ziarului Asahi, Kyoto ar putea propune organizarea ştafetei în interiorul Castelului Nijo, un sit inclus Patrimoniului Mondial UNESCO. Săptămâna trecută, flacăra a fost purtată pe un traseu închis, într-un parc din apropiere de Osaka, la care publicul nu a avut acces. Okinawa, din sudul Japoniei, Matsuyama, oraş din vestul Japoniei, au anulat de asemenea ştafeta flăcării olimpice, din cauza creşterii numărului de cazuri de Covid-19.
Organizatorii insista asupra faptului că ştafeta, care implică aproximativ 10.000 de alegători care traversează cele 47 de departamente japoneze, poate avea loc în condiţii de siguranţă, în conformitate cu reguli antivirus foarte stricte. Aceştia au avertizat că părţi ale ştafetei ar putea fi suspendare dacă se adună prea mulţi spectatori într-un singur loc. Ştafeta a început pe 25 martie la Fukushima (nord-estul ţării),iar spectatorii nu au fost autorizaţi să asiste la ceremonia organizată înaintea startului şi nici la prima etapă. Japonia se confrunta în prezent cu un nou val de infectări cu Covid-19, iar o nouă stare de urgenţă ar putea fi declarată azi în unele departamente, inclusiv Tokyo şi Osaka.
• Sportivii nu mai pot protesta la JO
Sportivilor li se va interzice să protesteze pe podiumuri şi pe terenurile de sport la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, în urma recomandărilor Comisiei sportivilor, a anunţat Comitetul Olimpic Internaţional (CIO). Peste două treimi din cei 3.547 de sportivi chestionaţi au considerat că "nu este potrivit să manifesteze sau să-şi exprime punctul de vedere" pe podium, pe un teren sau la ceremoniile oficiale", a precizat Comitetul Olimpic Internaţional. Această recomandare, adoptată de Comitetul executiv al CIO, urmează apelurilor de relaxare a regulii numărul 50 din Carta Olimpică, prin care se interzice orice "manifestare sau propagandă politică, religioasă sau rasială" în siturile olimpice. Acţiuni precum cele ale sportivilor americani John Carlos şi Tommie Smith, care au ridicat pumnii la Jocurile din Mexic din 1968 în sprijinul mişcării Black Power, ar putea fi astfel pedepsite, chiar dacă sancţiunile rămân de stabilit. "Majoritatea sportivilor participanţi nu consideră potrivit ca sportivii să-şi exprime punctele de vedere personale în timpul ceremoniei de deschidere, pe podium sau pe un teren de sport", a arătat CIO, în comunicat.
Printre celelalte recomandări adoptate de Comitetul executiv, jurământul olimpic va fi adaptat pentru a promite coeziune şi nediscriminare, iar îmbrăcăminte inscripţionată cu mesaje precum "pace", "solidaritate" şi "egalitate" va fi furnizată sportivilor. Decizia de a interzice orice formă de protest din partea sportivilor ar putea stârni opoziţie, după gesturile din mai multe sporturi făcute în sprijinul mişcării Black Lives Matter. Comitetul olimpic şi paralimpic american (USOPC) asigurase, la sfârşitul lunii martie, că sportivii participanţi la Jocurile de la Tokyo vor fi liberi să ridice pumnii sau să îngenuncheze în timpul imnului naţional, pentru a sprijini eforturile pentru dreptate rasială.n