PANDEMIE Turismul, "băgat în boxa vinovaţilor" pentru un eventual val patru

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 5 august 2021

Turismul, "băgat în boxa vinovaţilor" pentru un eventual val patru

Turismul s-a lovit de toate problemele posibile în perioada pandemiei. De la închiderea totală până la redeschiderea privită cu reţinere de către cei care nu se vaccinează sau care, în general, nu călătoresc, acest sector a avut de suferit mai mult ca niciodată în ultimii 50 de ani. Turismul intern şi internaţional începe să fie privit ca o vulnerabilitate pentru securitatea sanitară, de anumite categorii de oameni.

Majoritatea americanilor nevaccinaţi nu se consideră vinovaţi pentru recenta creştere a cazurilor de COVID-19 din SUA, dând vina, în schimb, pe călătorii internaţionali, mass-media şi preşedintele Joe Biden. Un sondaj Axios / Ipsos a constatat că, dintre americanii nevaccinaţi, 37% afirmă că de vină pentru creşterea cazurilor sunt oamenii care călătoresc în SUA din alte ţări, 27% - mass-media, 23% - americanii care călătoresc în alte ţări, 21% - preşedintele Biden şi, în fine, 10% cei nevaccinaţi. În acelaşi timp, dintre respondenţii vaccinaţi, 79% dau vina pe cei nevaccinaţi, 36% - pe fostul preşedinte Donald Trump, 33% - pe mass-media conservatoare, 30% - pe călătorii care vin în SUA şi 25% pe americanii care călătoresc în afara ţării. Sondajul vine în timp ce cazurile de COVID-19 sunt în creştere peste tot în SUA: cazurile de contaminare au crescut cu 142% în ultimele două săptămâni, iar spitalizările au crescut cu 83%, în aceeaşi perioadă. Unii oficiali şi-au exprimat preocuparea că migranţii care trec frontiera răspândesc coronavirusul în Statele Unite.

Guvernatorul din Texas, Greg Abbott, a emis săptămâna trecută un ordin executiv care le cere autorităţilor să-i oprească pe şoferii care transportă migranţi, invocând riscul de COVID-19. Pe de altă parte, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut miercuri Statelor Unite ale Americii (SUA) să ridice cât mai repede posibil o interdicţie aplicată pe scară largă pentru sosirile din Europa în contextul pandemiei de coronavirus: "Insistăm pentru ca reguli comparabile să fie aplicate sosirilor în ambele direcţii". Situaţia epidemiologică din SUA şi UE este foarte similară la ora actuală, apreciază şefa executivului European: "Trebuie să rezolvăm această problemă cât mai repede posibil şi suntem în contact cu prietenii noştri americani. Nu trebuie să dureze săptămâni". UE a inclus SUA pe lista sa cu ţări terţe pentru care restricţiile pe fondul pandemiei de coronavirus nu se mai aplică din luna iunie, dar o interdicţie de intrare pe scară largă în Statele Unite continuă să fie aplicată pentru călătorii care vin din Europa. Singurele excepţii sunt cetăţenii SUA şi alte categorii, cum ar fi rude apropiate ale cetăţenilor americani, diplomaţi sau angajaţi ai organizaţiilor internaţionale. Revenind la turism, nici în Europa deplasările dintr-o ţară în alta nu sunt văzute cu ochi buni de o parte a populaţiei. În plus, la nivelul Uniunii Europene sunt destul de mulţi cetăţeni care nu îşi permit un concediu, aşa că atitudinea lor faţă de acest sector poate fi înţeleasă. La nivelul Uniunea Europeană, aproximativ 28 la sută din populaţie are prea puţini bani pentru a-şi permite să meargă vara într-o vacanţă de o săptămână, arată un studiu publicat de Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES). Românii sunt printre cei mai afectaţi europeni din acest punct de vedere. În rândul persoanelor care trăiesc în risc de sărăcie, adică cu mai puţin de 60% din venitul mediu, Grecia  stă cel mai rău,  88,9% din persoanele ameninţate de sărăcie nu îşi permit să plece o săptămână în vacanţă. Urmează, în ordine:  România (86,8%),  Croaţia (84,7%), Cipru (79,2%) şi Slovacia (76,1%). Aşa stand lucrurile nu ar trebui să mire faptul că au apărut destui oameni care susţin că relaxările din această vară sunt de vină pentru un eventual val patru.

Cu toate acestea, turismul este foarte important pentru economiile multor ţări europene. Un exemplu este Spania. Numărul vizitatorilor străini în Spania a crescut la 2,2 milioane în iunie, un avans de aproape zece ori faţă de perioada similară a anului trecut, când ţara era în carantină, a anunţat Institutul Naţional de Statistică din Spania (INE). Numărul de turişti încă este cu 75% sub nivelul înregistrat în iunie 2019, când au fost aproximativ 8,8 milioane de vizitatori străini în Spania. În plus, turiştii străini care au vizitat Spania au cheltuit 2,42 miliarde euro (2,87 miliarde de dolari) în iunie, în creştere faţă de aproximativ 133,9 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, a precizat INE. Spania crede în continuare că va atrage 45 de milioane de turişti străini în acest an, în pofida restricţiilor de călătorie care sunt impuse în continuare britanicilor, cel mai important contingent de turişti străini, a afirmat luna trecută ministrul Turismului, Reyes Maroto. În 2019, Spania a primit 83,5 milioane de turişti străini, ceea ce a plasat-o pe locul al doilea, după Franţa, în topul celor mai importante destinaţii turistice mondiale. Însă, anul trecut, pandemia de Covid-19 a condus la diminuarea sosirilor de turişti cu 77%. Turismul este crucial pentru economia iberică, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut, în 2019. În 2020, din cauza restricţiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei, turismul a contribuit cu doar 4% - 5% la Produsul Intern Brut, conform estimărilor analistului Maria Jesus Fernandez, de la Funcas. Spania a primit doar 19 milioane de turişti străini anul trecut, un nivel care nu a mai fost înregistrat din 1969. De asemenea, cheltuielile turiştilor străini în 2020 au scăzut cu 78,5%, la 19,74 miliarde de euro. Importanţa economică a turismului în secolul XXI nu poate fi negată.

Grecia, principala destinaţie pentru turiştii autohtoni

Grecia rămâne una dintre destinaţiile favorite ale românilor, iar pentru turiştii vaccinaţi vacanţele vor continua în mod normal, susţine Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). În acelaşi context, se menţionează faptul că vacanţele românilor aflaţi în Grecia continuă în mod normal, majoritatea dintre turişti optând pentru această destinaţie pentru plajă, relaxare şi plimbări. ANAT subliniază că restricţiile impuse de statul elen sunt măsuri normale, minime, precum purtatul măştii în interior sau regulile de distanţare fizică, românii fiind deja obişnuiţi cu acestea. Potrivit unui comunicat ANAT:

"Faptul că nu pot avea loc petreceri mari iar cluburile sunt închise noaptea nu afectează mult preferinţele turiştilor români. Pentru turiştii vaccinaţi cu vaccinurile acceptate de către Uniunea Europeană vacanţele continuă ca şi până acum. Ca o tendinţă, majoritatea turiştilor care au efectuat rezervări în ultima vreme pentru Grecia sunt vaccinaţi, ştiind că altfel s-ar fi expus riscului carantinării la intrarea în ţară". Pe fondul interesului arătat de către turişti, ANAT estimează că românii vor opta pentru Grecia şi pentru luna septembrie, "clima fiind extrem de favorabilă în această perioadă iar tarifele, mult mai avantajoase". Începând cu data de 1 august, Grecia a intrat, din nou, pentru România, pe lista roşie a ţărilor cu risc epidemiologic. Conform Hotărârii nr. 52 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), persoanele care sosesc în România din state aflate în zona roşie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate anti-COVID.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. valul 4 cu minciuni a inceput deja , de ex cum poate fi eficient un vaccin facut anul trecut sau cu un an inainte pentru o tulpina sau mutatie aparuta dupa un an . nimeni nu intreaba !

    Omul prost si needucat e de vina pentru valul 4. Nu te poate obliga nimeni sa te vaccinezi dar macar respecta niste reguli elementare de igiena.

    Democratia vine cu niste reguli stricte, asta nu inteleg romanii... Romanul zice: fac ce vreau, e democratie, dar democratia se termina cand actiunile tale il afecteaza negativ pe aproapele tau. 

    1. Vaccinul nu este substitut pentru igiena. Asta nu pricep vaccinatii.

      ce-ti veni sa-i raspunzi unui idiot , de luni de zile repeta asta cu igiena , atata stie de cand a venit la oras .

      Idiot esti tu analfabetule murdar.

      Iarta-l, si-a bagat vaccinul direct in cap.

    nu turismul e de vina

    asta e unul dintre dezideratele The Big Reset (strangularea turismului pe distante lungi din motive "ecologice" vezi DOamne!)  

    asa ca mai lasati-ma cu covidul asta... virus mai politizat ca asta nu am vazut pana acum ! ....  

    Mergi oameni buni, mergeti in excursii , tabere, nu mai plecati urechea la acesti morti-vii , apostoli zombi ai covid!  

    Ei sa moara, noi sa traim bine!

    Si sa ne distram!  

    1. uitati o faza al dracului din partea mea :

      CA SA CRAPE TOATA INIMA IN GREENPEACE SI IN KLAUS SCHWAB (WEF) , RECOMAND DIN TOATA INIMA CITY-BREAK-URI IN FIECARE WEEK-END CU AVIONUL PANA VI SE APLEACA!  

      Sa moara inima in Martorii satanisti ai lui Covid ca oamenii sunt veseli, optimisti si pozitivi, neinfricosati si se simt maxim de bine si traiesc viata la maxim!  

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb