ZIARUL BURSA

05 august 2021
Ediţia din 19.10.2024
Piaţa AeRO - aproape de modelul polonez din care a fost inspirată

DUPĂ ŞASE ANI DE LA LANSARE Piaţa AeRO - aproape de modelul polonez din care a fost inspirată

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 5 august 2021

Paisprezece companii au fost listate pe AeRO în acest an, faţă de şaisprezece pe New Connect din Varşovia  

Adrian Codirlaşu: "Cred că este pentru prima dată când bursa chiar este folosită de către sectorul privat pentru finanţare"

Aurelian Dochia: "Dacă vor exista investitori, atunci se vor lista şi mai multe companii la BVB"

La peste şase ani de la lansarea din februarie 2015, piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns să se compare, din punctul de vedere al listărilor, cu modelul după care a fost creată, adică piaţa New Connect a bursei din Varşovia.

Tranzacţie majoră în fotbalul spaniol

Tranzacţie majoră în fotbalul spaniol

O.D.Sport / 5 august 2021

Industria fotbalistică este în căutarea de noi surse de finanţare pentru a se menţine la un nivel similar celui de dinainte de pandemie. Fondul de investiţii CVC Capital Partners a ajuns la un acord pentru achiziţionarea la 10% din capitalul LaLiga, pentru suma de 2,7 miliarde de euro, a anunţat organizatoarea campionatului de fotbal al Spaniei. Acordul de principiu dintre cele două părţi, care evaluează LaLiga la peste 24 miliarde euro, îşi propune "să consolideze creşterea LaLiga la nivel mondial şi a cluburilor sale, prin continuarea transformării sale într-o companie globală de divertisment digital".

TEHNOLOGIE Europa are un nou lider pe piaţa telefoanelor inteligente

O.D.Miscellanea / 5 august 2021

Piaţa europeană de telefoane inteligente are un nou lider. Producătorii din China s-au regruprat rapid în ceea ce priveşte producţia de telefoane inteligente şi au reuşit să acopere golul lăsat de Huawei. Astfel, Xiaomi a depăşit Samsung în al doilea trimestru al anului şi a ajuns producătorul care vinde cele mai multe smartphone-uri în Europa.

"Principalele probleme ale învăţământului public - finanţarea şcolilor şi menţinerea unui sistem bazat pe non-performanţă"

"Principalele probleme ale învăţământului public - finanţarea şcolilor şi menţinerea unui sistem bazat pe non-performanţă"

A consemnat Alina VasiescuMiscellanea / 5 august 2021

(Interviu cu Ovidiu Atanasiu, fondatorul American Alternative School/AmSchool) 

"Sunt mulţi profesori care ar inova, dacă ar fi lăsaţi, dar nu sunt lăsaţi" "Depolitizarea educaţiei ar trebui făcută urgent" "La AmSchool am mutat responsabilitatea predării de la profesor spre copil" "Din ce în ce mai mulţi copii vor migra spre forme private de educaţie"

Reporter: Cum s-a născut proiectul American Alternative School/AmSchool şi ce presupune acesta?

Povara datoriilor pentru gospodăriile din SUA a ajuns la 15 trilioane de dolari

Călin RecheaInternaţional / 5 august 2021

Călin Rechea

Datoriile gospodăriilor din Statele Unite au atins un nou record şi în T2 2021, de 14,96 trilioane de dolari, pe fondul unei creşteri trimestriale de 313 miliarde, cea mai mare din T2 2007, după un avans de 85 de miliarde de dolari în trimestrul precedent, conform ultimului raport de la Federal Reserve Bank of New York (FRBNY) (vezi graficul 1).

AFEER: "Furnizorii nu sunt vinovaţi de creşterea preţului energiei"

AFEER: "Furnizorii nu sunt vinovaţi de creşterea preţului energiei"

I.Ghe.Companii / 5 august 2021

Furnizorii de energie electrică dau asigurări că depun eforturi susţinute pentru ca majorările substanţiale de preţuri de pe piaţa angro să se resimtă în cea mai mică măsură posibilă la consumatorii finali, arată, într-un comunicat de presă remis Redacţiei, reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

"Revenirea PIB-ului nu echivalează cu dispariţia rănilor economice şi sociale"

RAPORT BNR: "Revenirea PIB-ului nu echivalează cu dispariţia rănilor economice şi sociale"

Emilia OlescuMacroeconomie / 5 august 2021

Raport BNR: Politica monetară şi stabilitatea financiară - ameninţate de criptoactive 

O revenire economică viguroasă are loc în Europa, în economiile dezvoltate, în multe regiuni ale globului, arată Banca Naţională a României în cadrul unei cercetări. Lucrarera băncii centrale precizează: "În economia românească, revenirea, în privinţa dinamicii PIB, trece dincolo de numeroase prognoze.

Dublă reglementare privind cofinanţarea proiectelor europene

630 MILIOANE LEI DIN ÎMPRUMUTURI, ÎN LOC DE ALOCARE BUGETARĂ DE 400 MILIOANE LEI Dublă reglementare privind cofinanţarea proiectelor europene

George MarinescuFonduri Europene / 5 august 2021

Guvernul Cîţu a aprobat OUG 83/2021, deşi nu a operaţionalizat încă OUG 156/2020 Prin noul act normativ, cheltuielile neeligibile rămân în totalitate în sarcina unităţilor administrativ-teritoriale 

Cofinanţarea proiectelor europene a fost reglementată în ultimii doi ani prin două ordonanţe de urgenţă. În 3 septembrie 2020, guvernul Orban, în care actualul premier Florin Cîţu deţinea funcţia de ministru al finanţelor publice, adopta OUG 156/2020 privind unele măsuri pentru susţinerea dezvoltării teritoriale a localităţilor urbane şi rurale din România cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. După numai 10 luni, actul normativ adoptat anul trecut nu a fost încă operaţionalizat şi guvernul Cîţu a adoptat OUG 83/2021 pentru unele măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului.

În cele două acte normative, situaţia privind cheltuielile neeligibile este reglementată în mod diferit. Astfel, în timp ce, potrivit OUG 156/2020, 75% din valoarea acestor cheltuieli neeligibile urma să fie plătită de autorităţile de management, în OUG 83/2021 unităţile administrativ-teritoriale se pot împrumuta de la Trezoreria Statului pentru plata integrală a cheltuielilor neeligibile.

Bursele europene, la noi recorduri maxime

BURSELE LUMII Bursele europene, la noi recorduri maxime

A.V.Internaţional / 5 august 2021

Pieţele din Europa au crescut şi ieri, atingând noi niveluri maxime record, datorită rezultatelor financiare anunţate de companiile din regiune.

London Stock Exchange

- Acţiunile asigurătorului britanic Legal & General Group Plc au urcat cu 2,7%, la 271 pence la ora locală 14.10, după ce acesta a raportat creşterea cu 14% a profitului său operaţional în primele şase luni din 2021.

- Titlurile constructorului de locuinţe Taylor Wimpey Plc au câştigat 2,4%, atingând 168,75 pence la ora 14.12. Compania şi-a modificat în sens pozitiv estimările de profit anual.

Tranzacţii de numai 33 milioane lei, cu mult sub media anului

BVB Tranzacţii de numai 33 milioane lei, cu mult sub media anului

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 5 august 2021

Scăderi pentru majoritatea indicilor, în contrast cu evoluţiile din pieţele europene  

Valoarea tranzacţiilor din şedinţa de ieri a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost de numai 33,15 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a acestui an, de 77,1 milioane de lei, într-o zi în care prin piaţa "deal" nu a fost realizat niciun transfer.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 5 august 2021

MACRO NEWSLETTER 5 august 2021

Macroeconomie / 5 august 2021

Preţurile producătorilor industriali din zona euro şi-au accelerat creşterea anuală şi în iunie 2021, până la 10,2%, de la 9,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,4%, după un avans de 1,3% în luna anterioară. Preţurile...

PIAŢA VALUTARĂ  Euro s-a apreciat la 4,9184 lei

Gabriela BucătaruBănci-Asigurări / 5 august 2021

Euro a crescut, ieri, cu 0,01 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9184 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:20, un euro era tranzacţionat la 1,1895 dolari, în apreciere cu 0,30%...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo