Paradoxal: integrarea ne poate apropia mai mult de Est

George Bănciulea
Politică / 19 mai 2011

Aderarea la Uniunea Europeană şi alinierea la standardele şi preţurile Comunităţii pot avea un efect paradoxal: apropierea ţării noastre mai mult de Est, din cauză că vom prefera produsele mai ieftine, din ţările care nu au aderat încă. O asemenea situaţie este întîlnită, deja, atît în noile state membre ale blocului european, cît şi în cele vechi. Cetăţenii Ungariei, spre exemplu, îşi fac cumpărăturile de la noi, deoarece avem preţuri mai mici.

Secretarul de stat din Cabinetul primului ministru al Ungariei, Jozsef Veress, a declarat ieri, în cadrul conferinţei "Experienţa statelor din Grupul Visegrad la un an de la aderarea la UE", că, la rîndul lor, cetăţenii din Austria îşi fac cumpărăturile în Ungaria, pentru că diferenţa de preţ este semnificativă. Totodată, adjunctul minstrului industriei şi comerţului din Republica Cehă, Miroslav Somol, a precizat că foarte mulţi cetăţeni din Germania şi Austria vin la sfîrşit de săptămînă în Cehia şi îşi fac cumpărăturile, îşi umplu rezervoarele cu benzină, se duc la restaurante etc.

Cu această situaţie ne vom putea confrunta şi noi după ce ne vom alinia preţurile la nivelul celor din Uniune, iar costul produselor din Moldova o să ni se pară mai atractiv. Acest lucru se poate produce curînd, deoarece ministrul integrării europene, Ene Dinga, a spus că ţara noastră va trebui să realizeze alinierea preţurilor pînă la momentul aderării.

Pe lîngă aceste aspecte, în cadrul conferinţei de ieri au fost prezentate principalele obstacole cu care s-au confruntat Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia după aderare. De asemenea, invitaţii au declarat că cel mai important lucru pentru ţara noastră este, acum, să încerce să înveţe din experienţa lor, în vederea pregătirii corespunzătoare pentru momentul aderării, 1 ianuarie 2007. Dacă nu vom elabora un plan naţional de dezvoltare eficient, atunci vom avea probleme în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor structurale, este una din concluziile oficialităţilor din ţările din Grupul de la Vişegrad. Numai dacă pregătirea va fi o reuşită, atunci vom putea evita şocul aderării, a spus Jozsef Veress.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb