Barometrul KfW-Ifo din luna octombrie 2024 arată o nouă înrăutăţire a climatului economic la nivelul IMM-urilor din Germania, pe fondul celei de-a cincea scăderi consecutive a indicilor încrederii.
Indicele climatului de afaceri pentru IMM-uri a înregistrat o scădere de 0,5 puncte, până la -19,7 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2024, după o scădere de 0,6 puncte în luna precedentă.
Pentru companiile mari s-a înregistrat o creştere de 5,6 puncte, după două scăderi consecutive de 3,8 puncte, până la -23,8 puncte (vezi graficul).
Nivelul indicelui este interpretat prin raportarea la valoarea zero, care reprezintă "media pe termen lung neutră din punct de vedere economic", o medie determinată pentru perioada care începe în ianuarie 2005.
Indicele aşteptărilor IMM-urilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 1,3 puncte, până la -20 de puncte, un minim al ultimelor opt luni, în timp ce indicele situaţiei curente a crescut cu 0,4%, până la -19,7 puncte, un nivel considerat foarte scăzut din punct de vedere istoric.
Din punct de vedere sectorial, o scădere semnificativă a încrederii s-a înregistrat la firmele mici şi mijlocii din industria prelucrătoare, unde indicele climatului de afaceri a scăzut cu 2,1 puncte, până la -26,2 puncte, în condiţiile unei scăderi de 2,6 puncte a indicelui condiţiilor curente, până la -35,4 puncte, cel mai redus nivel din iunie 2020.
Evoluţia este determinată de temperarea semnificativă a investiţiilor, în condiţiile unei cereri scăzute la export, după cum se arată în raport.
O deteriorare moderată a încrederii a fost raportată în sectorul serviciilor, unde indicele agregat a scăzut cu 0,4 puncte, până la -12,1 puncte, pe fondul unei scăderi de 2,3 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -18,3 puncte, şi a unei creşteri de 1,8 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -5,6 puncte.
IMM-urile din construcţii şi din comerţul cu ridicata au înregistrat o creştere uşoară a încrederii, cu 0,3 puncte, până la -19,9 puncte, respectiv cu 1,4 puncte, până la -30 de puncte.
Accentuarea tendinţei negative din ultimele luni de la nivelul companiilor mari s-a întrerupt în octombrie. Indicele climatului de afaceri a crescut cu 5,6 puncte, până la -23,8 puncte, pe fondul unei creşteri cu 6,1 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -16,1 puncte. Indicele condiţiilor curente a crescut cu 4,4 puncte, până la -32,4 puncte, ceea ce arată că "marile companii îşi evaluează situaţia actuală a afacerilor mult mai negativ decât IMM-urile", conform raportului KfW-Ifo.
În funcţie de sectoarele economice, firmele mari de construcţii sunt singurele întreprinderi care au raportat o deteriorare a climatului de afaceri, în condiţiile unei scăderi de -5,6 puncte, până la -12,7 puncte.
Indicele agregat al condiţiilor de afaceri din comerţul cu ridicata s-a îmbunătăţit uşor, cu 2,2 puncte, până la -30,5 puncte, în timp ce indicele încrederii companiilor mari din industria prelucrătoare a crescut cu 4,6 puncte, până la -22,6 puncte. Creşteri semnificative s-a observat şi în servicii şi comerţul cu amănuntul, de 5,4 puncte, respectiv 7,1 puncte, până la -21,8 puncte şi -18,2 puncte.
Concluzia barometrului KfW-Ifo este că "economia germană în ansamblu a dat semne încurajatoare de viaţă în octombrie, de data aceasta provenind în principal de la marile întreprinderi".
Creşterea economică este aşteptată, însă, doar în 2025. Redresarea moderată de anul viitor ar trebui să aibă loc pe fondul creşterii puterii de cumpărare a gospodăriilor şi a continuării ciclului de reducere a dobânzilor la nivel global.
Principalii factori de risc pentru scenariul redresării moderate sunt deteriorarea accentuată a pieţei muncii şi majorarea semnificativă a tarifelor pentru importurile bunurilor industriale în Statele Unite după alegerile prezidenţiale.
Opinia Cititorului