XTB România: scenarii şi implicaţii ale alegerilor din SUA pentru pieţele financiare

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 noiembrie

XTB România: scenarii şi implicaţii ale alegerilor din SUA pentru pieţele financiare
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Din punct de vedere istoric, rezultatele alegerilor din Statele Unite au un impact limitat pe termen lung asupra pieţelor financiare, ceea ce contează cu adevărat pe termen lung fiind indicatorii economici din SUA, deciziile Rezervei Federale şi performanţa întreprinderilor, conform, "Ghidului Investitorului pentru noaptea alegerilor din SUA", lansat ieri de XTB Romania, disponibil în ataşament.

    "Cu toate acestea, reacţiile pieţei pe termen scurt pot fi semnificative, deoarece politicile oficialilor aleşi şi ale Congresului influenţează performanţa economică, succesul întreprinderilor şi, eventual, deciziile băncii centrale", spun cei de la XTB.

    Conform ghidului, în medie, indicele S&P 500 a înregistrat câştiguri atât înainte, cât şi după alegeri, luând în considerare o perioadă de 24 de luni. Deşi rezultatele sunt distorsionate de evenimente precum Marea Criză Financiară, pandemia COVID-19 şi tensiunile geopolitice recente din Europa de Est şi Orientul Mijlociu, apar unele modele:

    1.În ultimii 40 de ani, S&P 500 a înregistrat, de obicei, câştiguri mai mari înainte de victoriile republicanilor. În prezent, randamentul pe 12 luni al S&P 500 se situează la o medie remarcabilă de 37%;

    2.Câştigurile preelectorale au fost comparativ mai mici atunci când au câştigat candidaţii democraţi;

    3.Câştigurile post-electorale au fost solide după victoriile republicanilor, dar în general mai mici decât cele după victoriile democraţilor. Totuşi, această tendinţă a fost perturbată semnificativ de pandemia COVID-19.

    "Componenţa Congresului joacă un rol crucial în determinarea randamentelor indicelui S&P 500, dincolo de rezultatul alegerilor prezidenţiale. Previziunile actuale sugerează că scenariul cel mai probabil este un Congres divizat, deşi posibilitatea ca oricare dintre partide să obţină controlul deplin nu poate fi complet exclusă, în ciuda probabilităţilor mai mici", se menţionează în ghid.

    Conform echipei XTB Romania, în funcţie de rezultatul alegerilor prezidenţiale şi a componenţei Congresului, există patru scenarii mai probabile şi cu importanţă pentru pieţele financiare.

    Un val albastru

    Scenariul unei victorii democrate complete, respectiv Kamala Harris câştigă preşedinţia, iar democraţii obţin controlul asupra Congresului. Probabilitatea acestui rezultat este estimată la un nivel scăzut de 5%.

    Potrivit XTB, acest scenariu poate reprezenta o provocare pentru piaţa bursieră. "În ciuda tendinţelor istorice care favorizează victoriile democraţilor, Harris şi majorările fiscale propuse de democraţi pentru corporaţii şi persoanele cu venituri mari ar putea avea un impact negativ asupra S&P 500", se arată în raport.

    Conform analiştilor, democraţii sprijină noile tehnologii, în special în domeniul energiei verzi. Având în vedere că mulţi dintre fondatorii din Silicon Valley susţin candidaţii, declinul Nasdaq poate fi limitat.

    "Este probabil ca politica externă să menţină traiectoriile actuale, cu sprijin continuu pentru Ucraina şi sprijin moderat pentru Israel", se mai arată în ghid.

    Harris şi un Congres divizat

    O victorie a lui Harris cu un Congres divizat ar menţine probabil status quo-ul actual, având un impact limitat asupra pieţelor financiare, conform echipei XTB, care adaugă că, în prezent, piaţa evaluează acest scenariu la o probabilitate de 40-45%.

    "Absenţa modificărilor impozitelor pe câştigurile de capital şi reformele fiscale majore ar fi probabil primite pozitiv de piaţa bursieră americană. Unele impozite vor reveni la niveluri mai ridicate la sfârşitul anului 2025. Totuşi, acest scenariu prezintă o perspectivă favorabilă pentru continuarea creşterii S&P 500 sau Nasdaq", conform analiştilor.

    În opinia lor, Harris, responsabilă pentru politica externă, ar încerca probabil să îmbunătăţească relaţiile cu China şi Europa, ceea ce poate susţine moderat indicii europeni precum DAX şi CAC40, precum şi piaţa chineză.

    Un val roşu

    Scenariul unei victorii complete a republicanilor, în care Donald Trump devine preşedinte, iar republicanii obţin controlul total al Congresului, are o probabilitate relativ scăzută, de circa 15-20%, conform XTB.

    "Pentru piaţa bursieră, acest lucru ar putea declanşa o reacţie pozitivă iniţială. S&P500 sau Nasdaq ar putea creşte pe termen scurt. Republicanii favorizează reducerile de taxe şi o reglementare mai blândă, în special în beneficiul unor sectoare precum finanţele şi energia. Cu toate acestea, impactul pe termen lung al politicilor republicane asupra pieţei bursiere rămâne neclar", se arată în raport.

    Potrivit XTB, politicile comerciale republicane, inclusiv creşterea tarifelor, vor afecta probabil sectoarele tehnologiei şi bunurilor de consum. "Companiile tehnologice implicate în producţia de echipamente se vor confrunta cu costuri mai mari din cauza importului de componente din China. O potenţială escaladare a conflictului comercial cu China va afecta, de asemenea, marile companii tehnologice americane", se menţionează în document.

    Trump şi un Congres divizat

    Scenariul unei victorii a lui Trump cu un Congres divizat implică posibile schimbări semnificative în politica externă, dar reforme interne limitate, spun cei de la XTB, care adaugă că, în prezent, piaţa evaluează acest scenariu la o probabilitate de 35-40%.

    "Trump ar menţine probabil cea mai mare parte a reducerilor fiscale din 2017, deşi reducerile suplimentare ar putea fi limitate. Acesta ar trebui să fie un scenariu pozitiv pentru piaţa bursieră. S&P 500 şi US100 Nasdaq ar trebui să-şi menţină câştigurile", potrivit ghidului.

    Analiştii menţionează că, în ciuda unui Congres divizat, Trump ar păstra controlul asupra politicii externe. "Companiile tehnologice care se bazează pe importul de componente din China ar putea suferi din cauza costurilor mai mari", conform XTB.

    Opinia Cititorului ( 3 )

    1. conteaza economia, nu ce face Trump sau Harris. pe termen foarte scurt , imediat dupa alegeri, poate va fi o crestere, atat la actiuni cat si la bonduri, fiindca dispar incertitudinile legate de alegeri, mai ales dc e o tranzitie pasnica de putere.

      dar economia, e la sfarsit de ciclu economic, FED scade dobanzile nu pt ca economia e puternica ci dimpotriva. Chiar ieri am vorbit cu o cunostinta din US, lumea e distrusa de inflatie, ianinte "blue collar" muncitorii isi luau salariul in fiecare saptamana si ieseau in oras, vinerea, sambata, mai un meci mai un Mc Donald's cu familia etc. Duminica se odihneau. Apoi s-a trecut la ori sambata ori vinerea iesim in oras. Azi deja ma da nu mai pot nimic?? Desi muncesc la fel. Caz concret, o cunostinta de-a persoanei cu care am vb, a vrut sa vanda o casa. A primit ceva oferte, dar sub pretul cerut, si le-a refuzat. De 2 luni , nimic nici un client, desi a scazut pretul la minimul cat ii accepta banca(mai are rate). Deci, indifrent cine vine, urmeaza recesiune. zic eu. la noi la fel, doar cheltuiala de la buget ne tine pe linie de plutire. dar fabrici de masini se inchid in Europa, sau se micsoreaza activitatea, si asta se va simti si la noi, tot vestul tarii lucreaza pt industria germana de masini. 

      1. Lasa ca merge China/Asia bine, incet incet daca nu ne trezim sa punem taxe ne cumpara cu tot.

        acolo este si mai nasoleala. in china. taxati pana le cad rotile din partea mea.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    30 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
    Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb