PARADOXUL PSD Doi se ceartă, al treilea pierde

MAKE
Ziarul BURSA #Editorial / 30 ianuarie 2007

MAKE

PSD se miră de sondajul CURS care ilustrează că a coborât în preferinţele electoratului, în ocazia scandalului din jurul bileţelului premierului Tăriceanu în care îi cerea preşedintelui Băsescu să dis­cute la Parchet cazul anchetei de la Petromidia.

Fost proprietar al unui institut de sondare a opiniei publice, senatorul PSD Vasile Dîncu, manifestă o neprofesională neîncredere în adevărul rezultatelor sondajului CURS (sociologul este ca medicul - nici mort n-ar zice de altul că-i un asasin).

Dîncu spune că, atunci când PSD a iniţiat acţiunea de sus­pendare a preşedintelui Băsescu şi şi-a anunţat intenţia demiterii premierului Tăriceanu, partidul său şi-a exersat vocaţia de forţă politică aflată în opoziţie. Şi că nu există niciun caz şi nu există logică pentru scăderea preferinţelor electoratului, când un partid de opoziţie face opoziţie.

Dimpotrivă. Când face opoziţie, un partid din opoziţie creşte în preferinţe.

Domnul Dîncu are mare încredere în ştiinţă. Şi eu am încredere în ştiinţă. Iar sociologia este o ştiinţă (amănuntul că sociologia nu dispune de unul dintre instrumentele esenţiale ale ştiinţei - experimentul - nu-i împiedică pe americani, de pildă, să dea în isterie sociologică în sfera politicii şi economiei).

Dar, pentru că sociologia nu este nici fizică şi nici chimie - ştiinţe care n-au nici în clin nici în mânecă cu bunul simţ, pentru că-şi extrag datele primare din experimente -, sociologii ar trebui să fie ceva mai prudenţi în afirmaţii şi să facă apel destul de des la bunul simţ.

De pildă, dacă domnul Dîncu ar fi avut curiozitatea să-l întrebe pe un taximetrist de ce n-ar vrea el să fie schim­baţi Băsescu şi Tăriceanu, atunci ar fi primit o explicaţie simplă şi validă pentru cea mai mare parte a populaţiei ţării.

Taximetristul i-ar fi răspuns aşa: "Ce?! Să-i schimbe pe Băsescu şi Tăriceanu? Ai înnebunit?! Tocmai acum?! Tocmai când se dau în gât unul pe altul să-i dăm jos?!

Păi, de când tot visăm noi asta, preşedintele să-l dea în gât pe premier, iar premierul să-l dea în gât pe preşedinte? Numai ce au început-o şi matale vrei să-i oprim? Oi fi fiind matale, de pe la PSD, unde Iliescu îl făcea arogant pe Năstase, iar Năstase îl făcea ramolit pe Iliescu, dar au mers mână-n mână până la capăt - un cuvinţel n-a răsuflat. Abia la sfârşit au apărut graţierea lui Cozma şi mobila chinezească din casă, importată prin ambasadă...

Asta vrei matale? Să vină băieţii ăia, înţeleşi între ei? Dac-ar fi după mine, la alegerile următoare aş vrea să-l votăm şi pe premier; şi nu l-aş vota pe Băsescu decât cu condiţia să-l aibă premier pe Tăriceanu!

Doar aşa mai aflăm şi noi de Patriciu şi Cocoş, de Rompetrol şi Golden Blitz..."

Sunt sigur că Vasile Dîncu nu discută politică cu taximetriştii. Sincer, nici eu. Cel care mi-a dat răspunsul pe care l-am relatat, era frizer.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb