Paradoxul Woodward

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 14 septembrie 2020

Cristian Pîrvulescu

Bob Woodward este un votant republican. Dar este un alegător care a ales de foarte multe ori să nu participe la vot: fie pentru a-şi menţine obiectivitatea ca jurnalist, fie pentru că nu era convins de candidaţi.

În America, a fi înregistrat votant presupune o adeziune politică, nu doar o simplă deplasare în secţia de vot. Cum în Statele Unite nu există membri ai partidelor în sensul european al termenului - cu carnet de partid - aceştia sunt înlocuiţi de cei ce se înregistrează ca votanţi ai partidului.

Aceştia se înscriu într-un registru electoral, de obicei la nivel de comitat, ca alegători republicani, democraţi sau fără partid, şi doar astfel pot participa la un scrutin.

Din datele existente în 2020 pentru cele 31 de state în care sunt publicate statistici privind votanţii, (singurul stat în care nu există înregistrare a votaţilor la alegerile federale este Dakota de Nord, dar în celelalte 18 state nu există statistici oficiale la nivel de stat), din totalul celor care sunt înregistraţi, aproximativ 40% sunt democraţi, 30% republicani şi 30% independenţi.

Dar, după 2000, tendinţa este ca numărul celor care se înregistrează cu un partid să scadă, iar a independenţilor să crească. Aceeaşi tendinţă a mai existat şi în anii 1970, dar apoi, după anii 1980 tendinţa s-a inversat, principalii beneficiari fiind republicanii. Pe de altă parte, după o evaluare din 2012 publicată de The Pew Charitable Trusts (Inaccurate, Costly, and Inefficient), cam o pătrime dintre americanii cu drept de vot nu sunt deloc înregistraţi (peste 50 de milioane), ceea ce face ca prezenţa la urne în SUA să fie de cele mai multe ori sub 50% din totalul celor care au drept de vot. Astfel, la alegerile prezidenţiale din 2016 au votat 55% din votaţii înregistraţi, deci cam 40% din totalul celor cu drept de vot.

Ceea ce numesc paradoxul Woodward presupune că un votant nu participă la un scrutin pentru că este în dezacord cu programul sau acţiunile partidului pentru care votează, dar nu este dispus să voteze pentru adversari. Bob Woodward a fost întotdeauna înregistrat ca republican şi a avut şi are relaţii privilegiate cu personalităţi din Partidul Republican. Cu toate acestea a fost un critic al lui Nixon şi acum al lui Trump.

În orice caz, Bob Woodward, spre deosebire de Carl Bernstein - cel împreună cu care a documentat pentru Washington Post scandalul Watergate - nu este un liberal. Dar nu este niciun un conservator fanatic, ci un republican moderat de pe Coasta de Est. Apropierea sa de republicani a fost, de altfel, motivul pentru care a putut să obţină informaţii de la Mark Felt, celebrul informator Deep Throat, care a permis anchetei privind operaţiunea de monitorizare ilegală a sediului de campanie al Partidului Democrat la alegerile din 1972 să aibă un asemenea succes. Ceea ce l-a şocat atunci pe Woodward a fost obstinaţia cu care Nixon - care ar fi câştigat confortabil alegerile oricum - s-a angajat într-o operaţiune atât imorală, cât şi ilegală. Ceea ce îl şochează acum este imoralitatea lui Donald Trump.

În noua sa carte, care va apărea în librării pe 15 septembrie, Rage (Furia, dar care ar putea fi tradus şi Veninul), Woodward oferă o nouă radiografie critică (după Fear: Trump in the White House - Frica: Trump la Casa albă, lansată simbolic pe 11 septembrie 2018) a activităţii unui preşedinte "nepotrivit pentru acest post". Iar minciuna privind pandemia de coronavirus este o dovadă a acestei "nepotriviri". Donald Trump se apără spunând că nu a vrut să înfricoşeze publicul, dar nu aceleaşi scrupule le-a avut atunci când s-a folosit de Frică anunţând apocalipsa produsă de imigraţie sau când a vehiculat pericolul criminalităţii pentru a justifica violenţa poliţienească.

Tocmai paradoxul Woodward ar putea face ca, dincolo de evidenţă, şansele electorale ale lui Trump să nu fie afectate de acest nou scandal. Căci minciuna este o marcă înregistrată a lui Donald Trump. Din ceea ce s-a mai publicat în presă din Rage ştim că Jared Kushner, ginerele şi unul dintre consilierii apropiaţi ai preşedintelui american, recunoaşte că pentru Donald Trump adevărul nu contează. Din contră, acesta, ca şi ginerele său, consideră că exagerarea este un bun instrument pentru a agita opinia publică. De exemplu, atunci când comentează dezinvoltura cu care preşedintele american îşi supraevaluează realizările, Kushner recunoaşte că intenţia este de a crea "controversa care amplifică mesajul". Iar pentru publicul lui Trump acest fapt nu are nicio importanţă.

Doar pentru cei care sunt puşi în faţa "paradoxului Woodward", cei care nu pot vota cu adversarul, apare o problemă de conştiinţă. De altfel, şi mulţi dintre votanţii independenţi, cei care până la urmă fac diferenţa într-un scrutin crucial, situaţia este asemănătoare. De modul în care îşi vor rezolva conflictul între disciplina ideologică şi problemele de conştiinţă va depinde rezultatul votului din 3 noiembrie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca era democratie undeva in lume (nu e cazul) s-ar fi implementat in practica votul negativ, adica votul de sanctiune - iar candidatul care ar fi atins un anumit prag de voturi negatie (de sanctionare) ar fi trebuit (obligat prin lege) sa se retraga din politica. Cam asa ar arata un vot cu adevarat democratic. Intr-un astfel de scenariu, un Basescu, sa spunem ar putea aduna peste 1.5 milioane de voturi negative, deci ar putea ajunge la lada de gunoi a istoriei, acolo unde ii e locul.

    Dar nu e asa.. Cum bine spunea cinva: "Daca votul ar putea rezolva ceva, el ar fi desfiintat de catre politicieni" 

    Paradoxul este ca America este un simulacru de democratie - presedintii ii alege masoneria si ii voteaza poporul, capatand astfel o legitimitate artificiala, nemeritata. Practic, prin vot, poporul isi voteaza noile taxe si impozite pe care le va aplica noul regim care va castiga alegerile.. cam asa functioneaza lucrurile.

    In acest fel sclavii se auto-amagesc cu un fals drept de vot (ei de fapt nu aleg pe nimeni ci confirma prin vot ceea ce au ales deja altii - aia care trag sforile) 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb