Peste o treime dintre românii care îşi cumpără vacanţe în străinătate nu îşi fac asigurare storno, potrivit Paravion, şi nu îşi mai pot recupera banii dacă nu mai pot merge în concediu din cauza unor probleme personale, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
De asemenea, 20% dintre români riscă să plătească taxe de spitalizare costisitoare în străinătate, pentru că nu îşi fac asigurare de sănătate înainte de a pleca în vacanţă. Conform datelor Paravion, doar 65% dintre românii care merg în vacanţe în străinătate îşi fac asigurare storno, iar pentru asigurările de sănătate optează 80% dintre ei.
"Pachetul storno, deşi îi protejează pe turişti de o multitudine de evenimente, atât în cazul anulării, cât şi în cazul întreruperii călătoriei, nu este intens solicitat în ţara noastră. Peste o treime dintre cei care îşi programează concediile peste hotare riscă să piardă banii de concediu, pentru că nu au asigurări storno, deşi tarifele poliţelor sunt infime în raport cu sumele asigurate. Aceste poliţe le asigură returnarea banilor, în limita a 42.000 lei, dacă nu mai pot merge în concedii din cauza unor probleme personale. Procentul exact se calculează în funcţie de situaţie, iar rezoluţia survine ulterior, din partea asiguratorului", a declarat Remus Vişan, directorul general al Paravion.
Asigurarea storno este valabilă şi atunci când intervine îmbolnăvirea gravă bruscă, vătămarea gravă bruscă sau decesul persoanei asigurate sau al unei rude apropiate, respectiv partenerul de viaţă.
O asigurare storno acoperă returnarea banilor şi în cazul înrăutăţirii grave bruşte a unei suferinţe (boli cronice) a persoanei asigurate, dar şi în cazul concedierii neaşteptate de către angajator, înaintarea acţiunii de divorţ de către partenerul de căsătorie al persoanei asigurate, nepromovarea unei clase terminale sau a bacalaureatului. Sarcina este, de asemenea, un eveniment asigurat, dacă este constatată şi confirmată medical după încheierea asigurării.
O altă situaţie în care se poate folosi această asigurare este cea în care daunele elementare sau furturile prin spargere influenţează grav proprietatea persoanei asigurate, iar în urma acestor evenimente prezenţa persoanei asigurate este indispensabilă, conform sursei citate.