Parchetul cere desfiinţarea contractului FNI-CEC

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 august 2005

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Investitorilor (ANPI) va sesiza CEDO

ANPI solicită despăgubiri morale pentru cei 25 de mii de investitori

Tribunalul Bucureşti a încheiat cercetarea judecătorească în dosarul penal FNI. Instanţa a rămas în pronunţare, urmînd să emită, în curînd, o sentinţă definitivă. Asociaţia Naţională pentru Protecţia Investitorilor (ANPI) este de părere că, dat fiind faptul că procesul s-a încheiat la termenul stabilit la începutul său, dovedeşte că soluţia a fost premeditată, iar cercetarea judecătorească s-a făcut în grabă.

Mihai Nicolaevici, preşedintele ANPI, s-a arătat profund nemulţumit de modul în care s-au desfăşurat dezbaterile, de atitudinea instanţei şi cea a reprezentantului Parchetului.

Una dintre observaţiile pe care le face ANPI se referă în primul rînd la faptul că instanţa a permis participarea la proces, ca reprezentant al investitorilor FNI, a lui Ioniţă Ştefan, preşedintele Fondului Naţional de Acumulare (FNA), care nu avea nici o calitate în proces, în opinia lui Mihai Nicolaevici. Pe de altă parte, preşedintele ANPI a denunţat faptul că nici una din cererile pe care le-a remis instanţei nu au fost luate în considerare, printre acestea se regăsindu-se cereri punctuale şi de substanţă, cum ar fi: ridicarea sechestrului impus de Parchet asupra patrimoniului FNI, depunerea de către Parchet, la dosar, a procesului verbal de sechestru din anul 2000 asupra patrimoniului FNI, constatarea nulităţii absolute a expertizei ordonate de Parchet şi efectuate fără participarea ANPI. Expertiza a condus la concluzii extrem de nefavorabile investitorilor în ceea ce priveşte prejudiciul şi a fost folosită de Parchet pentru redactarea rechizitoriului. Drept urmare, ANPI a solicitat şi constatarea nulităţii rechizitoriului, cerînd în acelaşi timp returnarea dosarului la Parchet pentru refacerea cercetării penale.

Sechestrul instituit asupra patrimoniului FNI a permis fos-tei guvernări să ridice ştacheta abuzurilor prin vînzarea de acţiuni din portofoliul FNI fără ştirea proprietarilor şi prin des-păgubiri preferenţiale ale unor investitori în detrimentul celorlalţi, a mai declarat reprezentantul ANPI. Totodată, acesta susţine că lipsa procesului verbal de sechestru a făcut posibile orice abuzuri ale statului în dauna patrimoniului FNI, astfel că, în prezent, orice lipsuri s-ar constata în patrimoniul FNI, de către proprietari, ele sînt imputabile Statului român. "Prin expulzarea noastră sistematică din sala de judecată, ni s-au încălcat cele mai elementare drepturi procesuale şi constituţionale. Din cauza absenţei din sala de judecată, nu am putut să punem întrebări inculpaţilor şi martorilor şi nici să propunem probe", a mai declarat Mihai Nicolaevici.

Drept urmare a acestor abuzuri, ANPI a hotărît să trimită acest dosar la CEDO Strasbourg, chiar dacă pînă la rezolvarea definitivă în ţară nu va primi decît un accept provizoriu.

În altă ordine de idei, domnul Mihai Nicolaevici ne-a declarat că ANPI nu este de acord cu soluţia propusă de Parchet, pe latura sa civilă, privind despăgubirea investitorilor FNI. Deşi în concluziile sale Parchetul a recunoscut vinovăţiile inculpaţilor, precum şi cele ale CNVM (în opinia ANPI, principala instituţie vinovată de producerea prejudiciului), vinovăţia Băncii Agricole (fost depozitar fraudulos, de faţadă) fiind trecută sub tăcere.

Pe de altă parte, s-a propus ca investitorii să primească doar sumele investite în fond cu indexare începînd cu 24.05.2000, data constatării prejudiciului. Această propunere penalizeză tocmai pe investitori conştienţi, cei mai vechi în fond, cei care au creat substanţa FNI şi au produs încredere şi pentru investitorii ulteriori.

O astfel de soluţie este inacceptabilă în opinia ANPI, avînd în vedere că nu există justificare pentru culpabilizarea investitorilor. În această ordine de idei, ANPI susţine că investitorii trebuie să primească despăgubiri la ultima valoare afişată şi recunoscută public (inclusiv de CNVM), de 103.720 lei/unitate, la care să se adauge indexările legale pînă la data plăţii efective. În plus, ANPI va solicita şi mari despăgubiri morale, avînd în vedere că sînt membrii decedaţi sau bolnavi, afectaţi direct de această fraudă, iar restul membrilor sînt afectaţi de imposibilitatea folosirii propriilor economii.

Preşedintele ANPI a declarat pentru ziarul "BURSA" că Parchetul a solicitat desfiinţarea contractului cu CEC. Totodată, domnia sa a ţinut să precizeze că fostul preşedinte al CEC, actualul inculpat Camenco Petrovici, nu este singurul vinovat, ci întreg staful de conducere al instituţiei poartă răspunderea. Astfel, dacă instanţa va admite desfiinţarea contractului cu CEC, cei peste 25 de mii de investitori FNI sînt în pericol de a rămîne fără baza cererii. n

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb